Denizli
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli’nin defne kokusu ABD ve Avrupa restoranlarına yayılıyor

Denizli’nin defne kokusu ABD ve Avrupa restoranlarına yayılıyor
Denizli mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründe 2023 yılında 41,6 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracatın yüzde 17,5'lik kısmını ise defne yaprağı oluşturdu. Denizli'den 2023 yılında 7,3 milyon dolar değerinde defne yaprağı ihraç edildi.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, defne yaprağına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Memişoğlu, Türkiye genelinde defne yaprağı ihracatının her yıl arttığını belirtti. 2019'da 38 milyon dolar olan ihracatın, 2023 yılında yaklaşık yüzde 30 artışla 49,2 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Denizli'nin ülke genelinde defne yaprağı ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

memiş

Defne yaprağının ekonomik değerinin yüksek olduğunu ve popülerliğinin arttığını belirten Memişoğlu, ürünün antik çağlara dayanan bir geçmişi olduğunu vurguladı. Türk mutfağında defne yaprağının yaygın bir şekilde kullanıldığını ve Denizli'den ihraç edilen defne yaprağının ABD, Avusturya, Polonya, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Özellikle 2023 yılında Avusturya'ya ve Polonya'ya yapılan ihracattaki artışın bu durumu desteklediğini ifade etti.

Defne Yaprağı Gıda, Kozmetik ve Tıbbi Amaçlar İçin Kullanılıyor.
Defne yaprağının bir diğer yetiştirme amacının da aromatik yağ üretimi olduğunu belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Defne yaprağının kullanım alanı oldukça geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu noktada dünya çapında popülerliği artan ve giderek daha fazla talep edilen defne yaprağı; gıda, kozmetik ve tıp alanı gibi çok farklı sektörlerde kullanılıyor. Ürünün bir diğer can alıcı özelliği ise, defne dal atıklarının verimli bir biokütle enerjisine dönüştürebilmesi. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma anlayışıyla gerçekleştirdiğimiz üretim metotlarımızda çevre dostu alternatif yakıt arayışımız sürüyor. Hem atıkların değerlendirilmesi hem de sera gazı salınımının çok düşük seviyede olması defne ürününün sürdürülebilirliğini ortaya koyuyor. Aromatik ürün denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri olan Denizli’de defne yaprağı için de ciddi bir potansiyel mevcut. Denizli’nin sahip olduğu tecrübesi, bilgi birikimi ve coğrafi konumuyla defne yaprağı, defne yağı ve diğer defne içerikli ürün ihracatının da giderek katma değerli bir şekilde artacağına ve sürdürülebilir olacağına inanıyorum.” dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 2
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!