Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Doğalgaz ve elektrikte indirim sinyali!

Doğalgaz ve elektrikte indirim sinyali!
Doğalgaz ve elektrikte indirim bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ''Fiyatlarda düşüş sürerse doğal gaz ve elektrikte Mart'ta indirim olabilir'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi'ne katıldı. Bakan Dönmez programda yaptığı konuşmada, doğal kaynak keşiflerinin devamı geldikçe vatandaşa indirim olarak yansıyacağını ifade etti. Bakan Dönmez, Umman ile yeni bir gaz anlaşması yapılacağını da duyurdu. Bakan Dönmez, "Umman'dan yıllık 1,4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz, anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak" dedi.

"KARADENİZ GAZI ŞU ANKİ REZERVİYLE 30 YILLIK İHTİYACIMIZI KARŞILAYACAK BÜYÜKLÜKTE"

Karadeniz gazına ilişkin konuşan Bakan Dönmez, 'Karadeniz gazı şu anki rezerviyle 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte. Yeni keşiflerle inşallah bu süre daha da uzayacak. Doğal gaz iletim, dağıtım, depolama işleri en az 50 yıla hatta daha fazlasına tekabül ediyor. Yenilenebilir enerji hakeza her bir tesisin en az 30-35 yıllık kullanım ömrü var'' dedi.

"KARADENİZ GAZI DOĞALGAZDA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTACAK"

Türkiye Yüzyılı, enerjide bağımsızlığın yüzyılı olacak. Bunun için bütün plan ve programlarımızı hazırladık. Karadeniz gazının ilk fazı Mart ayında devreye girecek. Tam kapasite üretimde inşallah gaz ihtiyacımızın dörtte birini buradan karşılayacağız. Bu Türkiye'nin gaz ithalatının dörtte bir oranda azalması demek. Bu, Türkiye'nin gaz müzakeresi yaparken elinin daha güçlü olması demek. Gaz merkezi olma hedefine yürüyen Türkiye'nin piyasada daha fazla kaynak çeşitliliği oluşturması demek Türkiye'nin enerjide bağımsızlık hedefinin en önemli argümanlarından biri yerli gazımız. Biliyorsunuz doğal gazda dışa bağımlılık oranımız yüzde 95'lerin üzerinde. Karadeniz gazı bu yükü zaman içerisinde hafifletecek inşallah'' diye konuştu.

Bakan Dönmez, "Denizden gelecek gazı karada işleyecek Doğal Gaz İşleme Tesisimizin inşasının da yüzde 90'ını tamamladık. Tesisin devreye alınması için gerekli fonksiyon testlerine de aşama aşama başladık. Yine ocak ayında deniz tabanındaki montaj çalışmaları tamamlanarak, orada da ilk test çalışmalarına başladık. Fatih Sondaj Gemimiz Türkali-11 kuyusundaki sondajını tamamladı. Böylece Faz-1 için gereken bütün kuyuların sondajını tamamlamış olduk. Yavuz, Türkali- 5 kuyusunda üst tamamlama, Kanuni de Türkali-10 kuyusunda yakın zamanda alt tamamlama operasyonlarını bitirecek" ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: İHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!