Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

EMDR Terapisi Nedir? Nasıl Çalışır?

EMDR Terapisi Nedir? Nasıl Çalışır?

EMDR, "Eye Movement Desensitization and Reprocessing" ingilizce kelimelerin baş harflerinin kısaltılmış şeklidir. Türkeçe anlamı,  "Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme" olarak çevirilmiştir. İzmir EMDR terapisi, kişinin yaşadığı ve etkisinden hala kurtulamadığı zorlu olayları,anıları ve huzursuzlukları anlamlandırarak etkisinden çıkmasını sağlayan bir psikoterapi yöntemidir.

Kişinin karşılaştığı ve yaşadığı bazı travmatik olaylar beyinde işlenmeden kalabilmektedir. EMDR tekniği sayesinde, kişinin geçmişte yaşadığı travmatik olaylar beyinde işlenmektedir ve sonrasında da etkisinden kurtulması sağlanmaktadır. Böylece EMDR terapisi uygulanan kişi, geçmişte yaşanan travmatik olayları ya daha az düşünür ya da hiç düşünmez. EMDR tekniğinin amacı, danışan merkezli bir yaklaşım olarak rotasını oluşturmaktadır.

Her tedavi yönteminde olduğu gibi EMDR terapisi için de psikolog seçimi oldukça önemlidir. Psikolog izmir, alanında uzman ve eğitimli kişiler tarafından İzmir EMDR terapisini danışanlarına uygulamaktadır.

EMDR Terapisi Nasıl Çalışır?

“EMDR Terapisi Nasıl Çalışır?” sorusuna cevap vermeden önce şunu belirtmek gerekir ki; EMDR, bir hipnoz veya ilaç tedavisi değildir. Danışan terapi sırasında uyanıktır ve aktif bir şekilde terapiye katılım sağlar.

EMDR terapisi, bu terapinin eğitimini almış bir izmir psikolog, psikolojik danışman veya psikiyatristler/ruh sağlığı uzmanları tarafından uygulanması zorunludur.

EMDR terapisine göre beyin, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine ulaşan bilgiyi işler ve işlevsel hale getirir. Duygu,durum,düşünce,ses ve koku bilgilerin işlenip ilişkili anı ağlarına bağlanarak bütünleşir. Bu şekilde yaşanılan deneyimle ilgili öğrenme gerçekleşir ve gelecekte tepkilerimie uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanmış olur.

Çocukluk çağı başta olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi kişi için travmatik bir durum yaşatan olaylar örneğin kaza, taciz, tecavüz, kayıp, doğal afetler kişi için günlük hayatta olumsuz bir durum yaratmaktadır. EMDR İzmir ile, terapist danışanında yer etmiş bu travmatik olayların arka plandaki travmatik işleyerek kişide bıraktığı kötü etkilerini ve kişinin şikayetlerini azaltır.

EMDR Terapisi Nasıl Yapılır?

Emdr terapisini uygulayan psikoterapist öncelikle danışanın semptomları ve sorunların kaynağı olan anılar üzerinde konuşurak sebebini tespit eder. Danışan ve terapist ortak bir hedef belirleyerek tedavi sürecine başlar. Bu süreçte, danışan bu terapi yöntemi hakkında bilgilendirilir. Daha sonra, danışana iki yönlü uyaranlar verilir. Bu uyaranlar göz hareketleri, iyi yönlü dokunsal uyaranlar veya iki kulaktan sesli uyaran verme şeklinde tercih edilebilir. Bu uyaranlar ile beynin iki yarım küresi arasında geçiş sağlanır ve olumsuz yaşantıların hafıza alanlarına çok daha hızlı erişilebilir. Bu iki yönlü uyaranlar, bu terapinin asıl yöntemidir ve travmatik olayların işlenmesinde ki sonucu etkiler. Psikoterapist her aşamada, danışana rehberlik ederek terapi tekniğini uygular.

İzmir EMDR Terapisi

Emdr terapisi pek çok psikolojik rahatsızlıkta tercih edilen bir terapi tekniğidir. Bu rahatsızlıklar; depresyon,panik atak,yeme bozuklukları,cinsel sorunlar,travmalar,kişilik bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, migren,başağrısı,cinsel veya fiziksel taciz, tecavüz gibi durumlarda EMDR ile, bu durumların kişide oluşturduğu travmatik durumların etkisi en aza indirilir. Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme terapi ile kötü anılar silinmemekte, kişinin kötü anıları öğrenme sürecine dahil edilip kişi üzerindeki etkisi azaltılmaktadır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 2
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!