Denizli
22 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Hayri Dev’in üç telli tırnak curasını gelecek nesillere aktarmak için çalışıyorlar

Orta Asya'dan günümüze ulaşan nadir çalgılardan biri olan Üç Telli Tırnak Curası, Acıpayam ilçe Konservatuarı'nda gençlere öğretiliyor. Acıpayam Belediyesi'nin desteklediği bu proje yaklaşık 2 yıl önce başlatıldı. Hayatta olan nadir Cura Ustalarından Sadi Cesuroğlu, bu çalgıyı gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla Acıpayam ilçesinin dağ köylerini dolaşarak bu alanda yetenekli gençleri tespit ediyor.

Orta Asya'dan günümüze ulaşan nadir çalgılardan biri olan Üç Telli Tırnak Curası, Acıpayam ilçe Konservatuarı'nda gençlere öğretiliyor. Belediyenin desteklediği bu proje yaklaşık 2 yıl önce başlatıldı. Hayatta olan nadir Cura Ustalarından Sadi Cesuroğlu, bu çalgıyı gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla Acıpayam ilçesinin dağ köylerini dolaşarak bu alanda yetenekli gençleri tespit ediyor.

Yaşları 15 ila 20 arasında değişen gençlerle başlayan çalışmalar sonucunda, 2 yıldır gece gündüz emek veren öğrenciler arasında şu anda 40'a yakın tırnak curasını çalabilen sanatçı yer alıyor.

Bu alanda yetişmek isteyen gençler, birer Hayri Dev olma hayali kurarken, ustaları Sadi Cesuroğlu ise topladığı eserlerle albüm oluşturarak bu kültürel mirası yaşatmayı amaçlıyor.

Cura Ustası Sadi Cesuroğlu, "Üç telli tırnak curası Orta Asya'dan günümüze kadar varlığını sürdürebilen bir yörük sazıdır. Elle çalma tekniği ile çalınır. Bu enstrüman Teke bölgesinde özellikle Acıpayam Gireniz ve Çameli yöresinde yaygın olarak çalınır. Ancak günümüzde bu curayı çalabilen sayısı oldukça az. Bu enstrümanı gelecek nesillere aktarmak için bir proje hazırladık ve genç yetenekli çocuklara eğitim veriyoruz. Bu çalışma Türkiye'de bir ilk oldu ve bu kültürel mirası yaşatmak adına mutluyuz. Aynı zamanda bu enstrümanla çalınabilen eserleri derleyerek bir albüm hazırlamayı hedefliyoruz. Günümüzde artık yok olmaya yüz tutmuş bu enstrümanı gelecek kuşaklara aktarmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Gençlerden Bayram Ersoy, "Yaklaşık 2 yıldır Sadi hocamızdan ders alıyoruz. Ben bu işi meslek olarak öğrenmek istedim ve öğrenmeye başladım. İnşallah bu yeteneğimi gelecek nesillere taşımak istiyorum." dedi.

Bağlama eğitmeni olan Cevat Himmetli ise, "Bu enstrümanı çalan çok az sayıda kişi kaldı. Bu kültürü yaşatmak istiyorum." diyerek duygularını ifade etti. Öğrenciler, bu güzel enstrümanı çalmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti ve gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını vurguladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!