Denizli
14 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kıble Ne Tarafta

Kıble Ne Tarafta
Kıble, Mekke şehrindeki Kâbe'nin yönüne verilen isimdir ve namazın şartlarından birisidir. Namaz kılacak kişinin Kâbe yönüne doğru yönelmesi gerekir. Çünkü namazın sıhhati ve geçerli olması için kıbleye doğru yönelmek farzdır. Mekke'de yaşayanlar doğrudan Kâbe'ye yönelmelidirler. Ancak kesin bir şekilde Kâbe'ye yönelmek mümkün değilse, o durumda kişi Kâbe'nin yapısına doğru yönelmelidir. Mekke'den uzakta olan birinin ise Kâbe istikametine yönelmesi gereklidir. Bir Müslüman bilen birine danışmadan veya araştırma yapmadan herhangi bir yöne doğru namaz kılarsa, kıbleye rastlasa bile namazı kabul olmaz. Kıblenin bu kadar önemli olduğunu belirttikten sonra kıblenin nasıl bulunacağına dair açıklamalar yapalım.

Kıblenin şehirde, sahra veya açık alanda yahut Müslüman olmayan bölgelerde nasıl bulunacağına dair farklı yöntemler vardır. Ancak bu üç durumda da en güvenilir yöntem pusula kullanmaktır. Pusula ile kıbleyi bulma doğru sonuç almanın yanı sıra pratik olduğu için tercih edilen bir yöntemdir. Bu nedenle bir Müslümanın çantasında her zaman bir pusula bulundurması önemlidir. Şehirde, köyde veya kasabada kıblenin yönünü öğrenmek isteyen biri ilk olarak çevresindeki insanlara sorarak kıbleyi öğrenmeye çalışmalıdır. Ancak sorduğu kişilerin şahitliği kabul edilen Müslüman kişilerden olması gerekir. Kafirlerin, günahkârların veya çocukların şahitliği kabul edilmediği için onlara soru sormak uygun değildir. Eğer etrafında kıbleyi bilen kimse yoksa kıbleyi bulduran bazı araçlardan yararlanarak araştırmalarına devam etmelidir. Kıbleyi bulmamıza olanak sağlayan bu araçların başında Kıble Yönü servisi gelir. Kıble Yönü aracı ile kıble yönünü online haritalardan hızlıca tespit edebilir. İkincisi, açık alanda veya Müslüman olmayan bir bölgede bulunan bir Müslüman gündüz güneşe, gece ise yıldız ve aya bakarak kıblenin yönünü tayin etmeye çalışmalı ve kanaat getirdiği yöne doğru namazını kılmalıdır. Yine Kıble Yönü uygulamasından yararlanarak online haritalar ile kıble yönünü hızlıca bulabileceğini ayrıca not edelim.

Kıblenin nasıl bulunacağı konusunda verilen yönergeler çerçevesinde, kişi öncelikle etrafında eğer mescit varsa onun mihrap veya kıble cihetine bağlı olarak kıbleyi tayin edebilir. Bu da mümkün değilse biraz önce belirttiğimiz üzere kıble yönünü bulduran site veya servislere başvurması önerilir. Özellikle yabancı memleket veya şehirlerde Qibla Direction size kıbleyi bulmada kılavuzluk edecek güvenilir bir çalışmadır. Qibla Direction kıble bulucu servise bağlanmadan evvel cep telefonunuzun konum özelliğini etkinleştirin. Qibla Direction servisine bağlandığınızda anlık olarak online harita üzerinde kıble yönü hattınızı görebilir ve buradan hareketle kıble yönünüzü saniyeler içerisinde belirleyebilirsiniz. Müslüman olmayan bölgelerde bu yöntemi uygulamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Pusulanın kıble bulmada en etkili araç olduğu üstte belirtmiştik. Manyetik pusula ile hassas bir şekilde kıble yönünüzü tespit etmek istiyorsanız bulunduğunuz konumun kıble derecesine ihtiyaç duyacaksınız. Pusula kıble derecesini ise www.kiblebulma.com adresinden temin edebilirsiniz. Buradan alacağınız kıble derecesini pusulaya usulünce uygulamak suretiyle kıble yönünüzü hassas ve doğru biçimde tespit etmiş olacaksınız. Pusula kullanımı ile ilgili olarak ilgili serviste açıklayıcı bilgiler mevcuttur.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!