Denizli
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Mala Zarar Verme Suçunun Cezası

Mala Zarar Verme Suçunun Cezası

Mala zarar verme suçunun basit şekli ile işlenmesi halinde suçun failine 4 aydan 3 yıla kadar süreli hapis cezası ya da adli para cezası verilir. Suçun basit şeklinde hâkim, adli para cezası yahut hapis cezasından birisine hükmedecektir. Her iki yaptırımın birlikte uygulanması mümkün değildir. Mala zarar verme suçu, nitelikli halleri ile işlendiği takdirde suçun basit şekli ile işlenmesi halinde faile öngörülen cezaya göre daha ağır ceza söz konusudur. Buna göre nitelikli hallerle mala zarar verme suçunu işleyen kişi hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir. Suçun nitelikli halleri ise şu şekilde sıralanır:
Kamu kurumlarına ait eşyalar üzerinde,
Doğal afetlere karşı korumaya özgülenen eşyalar üzerinde,
Dikili ağaç, fidan ya da bağ çubuğu üzerinde,
Sulamaya yarayan ya da içme suyu tesisatı üzerinde,
Siyasi partilerin ya da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının mülkiyetindeki ya da kullanımında bulunan eşyalar üzerinde,
Grev ve lokavt hallerinde işverenlerin, işçilerin ya da sendikaların mülkiyeti yahut kullanımında olan eşyalar üzerinde,
Kamu görevlisinden görevinden ötürü intikam almak maksadıyla.
Mala zarar verme suçunun faili; yakarak, yakıcı ya da patlayıcı madde kullanarak, radyasyona maruz bırakarak, toprak kaymasına, çığ, sel ya da taşına neden olma suretiyle, biyolojik yahut kimyasal silahla kullanarak suçu işlediği takdirde suçu basit ve nitelikli hali için verilecek ceza bir kat daha artırılır.

Mala Zarar Verme Suçunda Etkin Pişmanlık
Fail, işlediği eylem nedeniyle pişman olur ve eylemin menfi neticelerini giderirse etkin pişmanlık kapsamında ceza indiriminden yararlanabilir. Fail, suçu tamamlar ve fakat dava açılmazsa, yani soruşturma açılır ancak iddianame mahkemeye verilmezse ve bu süreçte zarar giderilirse cezanın 2/3’üne kadarı indirilebilir. Fail, hakkında hüküm verilmeden ancak dava açıldıktan sonra etkin pişmanlık gösterirse faile verilecek cezanın yarı oranda indirilebilmesi mümkündür. Oldukça ağır cezai yaptırımların düzenlendiği mala zarar verme suçunda etkin ve başarılı bir biçimde müdafaa edilmek adına İstanbul ceza avukatından yardım almak yararlı olacaktır.

Mala Zarar Verme Suçunda HAGB ve Cezanın Ertelenmesi
Mala zarar verme suçu sebebiyle fail hakkında hükmolunan ceza için hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. HAGB, sanık hakkında verilen cezanın bir denetim süresi içerisinde netice doğurmaması olup, denetim süresi zarfında belirli şartların karşılanması halinde ceza kararının herhangi bir netice doğurmamak üzere ortadan kaldırılmasına sağlayan ceza muhakemesi kurumudur.

Sanık hakkında hükmedilen hapis cezasının ceza infaz kurumunda infaz olunmasının koşullu olarak vazgeçilmesini ve kişinin belirli bir deneyim süresi zarfında sosyal yaşam içerisinde iyi halli geçirmesi durumunda hükmedilen cezasının infaz edilmiş olmasını sağlayan bireyselleştirme kurumu cezanın ertelenmesidir. Mala zarar verme suçu kapsamında hükmedilen hapis cezasında cezanın ertelenmesi kurumuna başvurulabilir.

Mala zarar verme suçu hakkında daha fazla bilgi için https://www.ozdemirhukukburosu.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!