Denizli
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Milyonları kiracıyı üzecek haber: Yüzde 25 sınırı kalkıyor! Tarih belli oldu...

Milyonları kiracıyı üzecek haber: Yüzde 25 sınırı kalkıyor! Tarih belli oldu...
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira fiyatlarındaki aşırı artışa karşı alınan önlemler kapsamında uygulanan yüzde 25 kira artışı sınırının, 1 Temmuz tarihinde sona ereceğini belirtti. Tunç, tv100 yayınında yaptığı açıklamada, "Temmuz itibarıyla sona ermiş olacak tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren önemli bir açıklama yaparak, kira fiyatlarındaki fahiş artışları önlemek amacıyla uygulanan yüzde 25 kira artışı sınırının 1 Temmuz'da sona ereceğini duyurdu.

Tunç, tv100 yayınına katılarak konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Özellikle son iki senede yaşanan kira fiyatlarındaki aşırı yükselişin kiracılar ve ev sahipleri arasında gerginliğe neden olduğunu belirten Tunç, yüzde 25 sınırlamasının temmuz ayında sona ereceğini ifade etti. Bakan Tunç, "Temmuz itibarıyla sona ermiş olacak tabii bir anda fahiş artış olmaması için kanun koyucunun takdiri söz konusu oldu" dedi.

Ayrıca, 1 Eylül'den beri kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattıklarını vurgulayan Tunç, 1 Temmuz sonrasına ilişkin olarak "Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak" yorumunu yaparak, kiralardaki fahiş artışlardan kaynaklanan mağduriyetleri önlemeye yönelik adımların devam edeceğini belirtti. Tunç'un açıklamalarına göre, 1 Temmuz itibarıyla yüzde 25 kira artışı sınırlaması sona ermiş olacak.

Kira Artışları Yüzde 25 ile Sınırlı Tutulacak

2022 yılında ev sahipleri tarafından yapılan yüksek kira artışlarının önüne geçilmesi amacıyla bir düzenleme hayata geçirilmişti. Bu düzenleme kapsamında, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira zammı sınırlaması uygulanmıştı. Ancak, bu süre daha sonra 2024 yılı temmuz ayına kadar uzatıldı.

Yeni Düzenleme Resmî Gazete'de Yayımlandı

Son olarak, 15 Temmuz 2023 tarihinde ve 32249 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme ile kira artışlarına sınırlama getirildi. Bu düzenlemeye göre, 02.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, konut kira sözleşmelerinde kira artış oranı yüzde 25 olarak belirlendi ve bu sınır 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

Geçici Madde 2 Hükümleri Geçerli

Düzenlemeye göre, 2 Temmuz 2023 tarihinden 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenecek kiralamalara tabi olan konut kira sözleşmelerinde kira artışları, bir önceki yıl kira tutarının yüzde 25'ini geçemeyecek. Bu üst limit, geçici madde olarak düzenlendiğinden, sonradan bir uzatma olmazsa, 2 Temmuz 2023 ila 1 Temmuz 2024 tarihleri arasındaki süre zarfındaki kira artışlarını kapsayacak.

TÜFE Değişim Oranı Kullanılacak

Kira artışlarında, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranının uygulanması için bir önceki kiralama yılına ilişkin TÜFE değişim oranının, 12 aylık ortalamaya göre yüzde 25'in altında olması gerekmekte. Kanunda öngörülen miktarı aşan kira artışları geçersiz sayılacaktır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!