Denizli
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Online Oyunların Siber Riskleri

Online Oyunların Siber Riskleri

Online oyun kültürü, internetin yayılmasıyla birlikte oldukça önemli bir ivme kazanmıştır. Bilgisayara indirme gereksinimi olmayan oynama kolaylığı kullanıcıları cezbetmektedir. Bu kadar kolay ve ulaşılabilir olmasının yanında online oyunların bazı riskleri de bulunmaktadır. Bu risklerin farkında olarak internette vakit geçirmek hem bilgisayarları hem de kişisel bilgileri korumaya almaya yardımcı olmaktadır.

 

Anket: Online Oyunları En Çok Hangi Kuşak Oynuyor?

ExpressVPN’in gerçekleştirdiği anket, Z kuşağının aksine 30’lu yaşlardaki bireylerin yani Y kuşağının daha çok online oyun oynadığını ortaya koydu. Y kuşağı gece daha çok oyun oynarken Z kuşağı daha az oynuyor.

Hangi kuşakta olursanız olun, online oyun oynarken bazı siber risklere maruz kalırsınız.

 

Online Oyun Sırasında Verilerinizi Koruma

Kişisel veriler hem internette zaman geçirirken hem de son yılların en popüler uygulaması olan online oyun oynanırken oldukça önem arz etmektedir. Online oyun sırasında verilerin korunması ve bilgisayarları koruma altına almak için oldukça yararlı ipuçları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri şu şekildedir:

 

Öncelikle bağlantısı güvenli olmayan ve bilinmeyen hiçbir siteye giriş yapılmamalıdır. Online oyun hesabının şifresi oldukça güçlü bir şekilde oluşturulmalıdır. Mümkünse küçük – büyük harf, rakam ve işaret kombinasyonları yaratılmalıdır. Eğer online oyun işletim tabanı; iki faktörlü koruma sağlıyorsa muhakkak bu işlem gerçekleştirilmelidir.

 

Wi-Fİ ağları, online oyun oynarken oldukça önem teşkil etmektedir. Ev ya da bilinen bir internet ağı dışında; özellikle ortak Wİ-Fİ ağlarından kesinlikle kaçınılmalıdır. Çünkü ortak ağlar, kimliğin ve şifrelerin paylaşımını oldukça açık hale getirmektedir. Bilinmeyen hiçbir bağlantı, reklam ya da dosyaya tıklanmamalıdır.

 

Kötü Amaçlı Yazılımlar, Virüsler ve Çevrimiçi Oyun

İnternette her gün milyonlarca insan vakit geçiriyor. Uzmanlara göre de her gün yaklaşık 5000 adet site, kötü amaçlı kişiler tarafından ele geçirildiği belirtiliyor. Bu açıklardan kurtulmak ve kimliği, bilgisayarı kötü amaçlı yazılım tehditlerinden arındırmak olmazsa olmazlardandır. Çevrimiçi oyunlarda virüsler ve diğer sapmalardan kurtulmak için;

 

-Bilgisayarda kesinlikle bir antivirüs programı olmalıdır.

 

-Mail yoluyla ya da online oyun esnasında gönderilen ve bilinmeyen kullanıcılardan gelen linklere kesinlikle tıklanmamalıdır. Olası bir tıklama halinde ise; muhakkak tarama programı ile kontrol süreci başlatılmalıdır.

-Kullanıcılar, isim, soy isim, adres, telefon gibi şahsi bilgileri verirken oldukça dikkatli olmalıdırlar. Bilinmeyen sitelere üyelik kesinlikle önerilmemektedir.

-Yine aynı şekilde bilinmeyen hiçbir site ile kredi kartı bilgileri paylaşılmamalıdır.

-Kullanılan cihaz ve programlar her zaman güncel olmalıdır.

 

Parolalarınızı Güvende Tutmak İçin İpuçları

 Parolalar, internet kullanımında adeta kredi kartı şifresi görevi görür. Nasıl ki bu şifre kimseyle paylaşılmıyorsa parolalar da kimseyle paylaşılmamalıdır. Parolaları güvende tutmak en az bilgisayarı güvende tutmak kadar önemlidir. Çünkü internet ile kullanıcı arasındaki en güvenli bağ parolalardan geçmektedir. Bu sebeple parolaların güvenliği, kişisel bilgilerin korunması kapsamında önem taşımaktadır. Parolaları güvende tutmak için ipuçları;

 

-Parolalar, kesinlikle sıralı rakamlar ya da sıralı harflerden oluşturulmamalıdır.

-İstenen maksimum değer uzunluğunda parola oluşturulmaya gayret edilmelidir. Örneğin; bir site 6 ila 15 haneli bir parola istiyorsa mümkün mertebe 15 haneli bir parola oluşturulmalıdır.

-Bilgisayarlar ne kadar güvenle korunuyor olursa olsun, parolalar kesinlikle bilgisayara not edilmemelidir.

-Kaynağı bilinmeyen sitelere koyulan parolaları kaydetmemek, ‘beni hatırla’ seçeneğini aktif etmemek önemlidir.

 

Güvenli internet bağlantısına önem verilmelidir. Bilinen ağlara bağlanılmalı ya da VPN programı ile -bağlantı sağlanmalıdır.

-Her hesabın parolası farklı oluşturulmalıdır. Farklı hesaplar için aynı parolayı kullanmak güvenlik açığı oluşturabilir.

-Parolaları her 3 ayda bir güncellemek, korumayı arttıracaktır.

 

Bilgisayarınızı Güvende Tutmak İçin İpuçları 

 Bilgisayar güvenliği, internete bağlanıldığı anda tehdit oluşturmaya elverişli hale gelmektedir. Bu sebeple, güvenliğin sağlanması hem kişisel verileri korumada hem de bilgisayar donanımının sağlığı açısından önem teşkil etmektedir. Bilgisayarları güvende tutmak için aşağıdaki adımların izlenmesi gerekir;

 

-Bilgisayarın güvenlik duvarı daima açık olmalıdır.

-Bilgisayar güncel olmalı, güncelleme işlemleri muntazam bir şekilde yapılmalıdır.

-Bilgisayara indirilen her bir içerik tehdit unsurudur. Bu nedenle bilinmeyen sitelerden değil, orijinal, markalaşmış sitelerden indirme işlemi yapılmalıdır.

-Bilinen bilinmeyen indirilen her dosyanın öncelikle virüs tarama işlemi gerçekleştirilmelidir.

Bilgisayarda yer alan verilerin yedeklenmesi, olası bir sorunla karşılaşıldığı zaman bilgi kaybını önleyecektir. Bu nedenle uzak bir sunucuda ya da bir depolama uygulamasında bilgi yedeklemesi yapılması önerilir.

Çevrimiçi bağlantılar, online oyunlar her zaman bir risk potansiyeli taşıyabilmektedir. Ancak yukarıda yer alan tüm benzersiz ipuçları ile bilgisayar ve parola güvenliği sağlamak mümkündür. Bu yönergelerle kullanıcılar; internetteki kimlik avlarına, virüslere, spamlara ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmaktadırlar. Sağlıklı bir internet deneyimi için güçlü ve koruması yüksek bir bilgisayar her zaman en önemli önceliktir.

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!