Denizli
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Otlak krizi sona erdi muhtar, ‘Derdimiz otlağı korumak’

Otlak krizi sona erdi muhtar, ‘Derdimiz otlağı korumak’
Denizli’de Acıpayam’a bağlı Bademli Mahallesinde yaşanan otlak krizi sona erdi. Mahalle Muhtarı Baki Tekin, daha önce alınan kararla 1 Haziran’a ertelenen otlağa çıkma kararının 10 Mayıs’a çekildiğini söyledi. Tekin, tek dertlerinin kısıtlı olan otlak alanını korumak olduğunu ifade etti.

Acıpayam’a bağlı Bademli Mahallesi’nde alınan karar nedeniyle mahallenin tek otlak yeri olan Bademli Yaylasında hayvan otlatma yasaklanmıştı. Mahallede bulunan 6 çobanın 5’i tarafından onaylanan karar, Acıpayam Belediyesi tarafından da onaylanmıştı. Aradan geçen zamanın ardından mahallede hayvan yetiştiriciliği yapan Şaban Özen, hayvanlarını otlatacak yer bulamadı. Çalılık alan içinde hayvanların aç kaldığını ifade eden Özen, hayvanların durumunu yayınladığı video ile duyurmuştu. Haber merkezimiz tarafından yapılan haberin ardından Özen’in sıkıntısı bir nebze olsun giderildi.

OTLAKLAR AÇILACAK

Haberin ardından Denizli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Mahalle Muhtarlığı ve çobanlar arasında yapılan toplantıda otlağın daha önce alınan kararla 1 Haziran olarak belirlenen açılma günü 10 Mayıs’a alındı. Denizli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Özdemir, yapılan mutabakatla çobanların sorunlarının çözüldüğünü söyledi.

ORTAK ALINAN BİR KARARDI

Haber Merkezimize açıklamalarda bulunan Bademli Mahalle Muhtarı Baki Tekin ise, otlağa çıkmama kararının mahallede bulunan 6 çobanın oylamasına sunulduğunu ve 5’inin onay verdiğini söyledi. Tekin, “Mahallemizde tek otlak alanı var o da yayladaki kısıtlı alanlar. Bu alanlar uzun süredir koruma altında değildi. Küçükbaş hayvan sahipleri buraya istediği gibi girip çıkıyordu. Bu da büyükbaş hayvan sahiplerinin hayvanlarını otlatacağı zamana denk gelmiyordu. Küçükbaşlar otladıktan sonra büyükbaş hayvanlar için otlak kalmıyordu. Bunun için bir karar almak istedik. Mahallemizde çobanları bir araya getirdik. Bu arada kendimde çobanım. 120 baş koyunum var. Oturduk karar aldık. Yaylaya 2 ay kimse girmesin dedik. 6 çobandan 5’i tamam dedi. Hal böyle olunca yasak kararı çıktı.

20 GÜN ÖNE ÇEKİLDİ

2 aylık süre içerisinde hayvanların mahalle çevresinde, tarlaların arasında otlamasına karar verildi. Bu kararın üzerinden bir süre sonra ise bu yaşanan olay meydana geldi. Olayın ardından oturduk karara vardık. Daha önce otlağa çıkma gününü 1 Haziran olarak belirlemiştik. Şimdi alınan kararla bu 10 Mayıs’a alındı. Yani yaklaşık olarak 21 gün öne çekildi. Bizim tek derdimiz otlağımızı korumak. Otlağımızı korumazsak ileride hayvanları otlatacak alan bulamayabiliriz” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!