Denizli
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Recep Yazıcıoğlu Gölet'inde su sıkıntısı

Recep Yazıcıoğlu Gölet'inde su sıkıntısı
Son yılların en sıcak kışını geçirdikten sonra kurak geçen ilkbaharla su sıkıntısı had safhaya çıkan Denizli’de merkezde bulunan Recep Yazıcıoğlu Göleti son yılların en düşük su seviyesin düştü. Balıkçıların uğrak mekanı olan alanda eskiden Eylül-Ekim aylarında görülen düşüş uzun yıllar sonra ilk kez Ağustos ayının başında yaşandı. Kuraklığın devam etmesi halinde su seviyesinin iyice düşmesinden endişe ediliyor.

Denizli Haber - Denizli’de son bir yıldır yaşanan kuraklık kendini hissettirmeye başladı. Baraj debilerindeki ciddi düşüşlerin ardından su kaybını düşürmek için nehirlere az su salımı Çal, Çivril, Bekilli, Sarayköy ve Baklan Ovalarını sulayan Menderes Nehri’nin son yılların en düşük debisine düşmesine neden oldu. İl genelinde yaşanan sorunlar sadece bu bölgelerde de sınırlı değil. Yer altı su seviyelerinin düşmesi sonucu Denizli il merkezinin suyunu karşılayan Gökpınar’da su debisinin yüzde 40’a varan oranlarda düştüğü tespit edildi. Kuraklık başta Cindere ve Adıgüzel olmak üzere Tavas’taki Yenidere ve Acıpayam’daki bazı barajların su varlığının ciddi oranda azalmasına neden oldu. Kuraklığın en ciddi yaşandığı yerlerden birisi de Denizli merkezde bulunan Recep Yazıcıoğlu Göleti oldu.

GÖKPINAR’DA DEBİ DÜŞTÜ…

İl merkezinde genellikle balık avcılarının önemli bir uğrak yeri olan gölette debi düşmesinin nedeni ise su debisi yüzde 40’a varan oranlarda düşen Gökpınar deresi oldu. Göletin tek su kaynağı olan bu dere aynı zamanda Denizli’nin su ihtiyacının önemli bir kısmını oluşturan Gökpınar tesislerinden geliyor. Aşırı kuraklık nedeniyle dere boyunca çiftçinin neredeyse her gün ürünlerini sulaması dereden gölete gelen suyun miktarını da önemli ölçüde düşürüyor. Bunun yanında Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerine bağlı bazı mahallelerin sulama suyu ihtiyacını da karşılayan bu göletten aşırı su salımı da suyun miktarının düşmesine önemli bir etken olarak göze çarpıyor.

DURUM CİDDİ

Eskiden Eylül-Ekim aylarında yaşanan manzaranın bu yıl Ağustos ayının ilk haftasında yaşanmasının endişe verici olduğunu ifade eden balıkçılar, durumun çok ciddi olduğuna dikkat çektiler. Bölgedeki aşırı su kaybının balık varlığını tehdit ettiğini belirten balıkçılar, “Yetkililerin bir an önce önlem almalı. Biz uzun zamandır böyle bir durumla karşılaşmıyoruz. Eskiden bu manzara Ekim aylarında yaşanırdı ama şimdi Ağustos demeden kuraklık kendini gösterdi ve su seviyesi iyice düştü. Önlem alınsın diyoruz ama iki tarafta çiftçiler var. Çiftçi aşırı sıcaklıklara karşı ürünlerini sulamak için her gün sulama yapıyor. Onlar da mağdur. Ne olacak bilmiyoruz ama kuraklık böyle devam ederse işimiz zor” dediler.

SU AZ KULLANIM ÇOK

Baraja komşu olan Pamukkale’nin Karakurt Mahallesi sakinleri ise eskiden mahalle kahvesinin dibine kadar gelen suyun yıllar sonra ilk kez bu kadar düştüğünü belirttiler. Gölete su girişinin az olduğunu belirten mahalleli buna rağmen gölet suyu ile sulanan merkez ovaya her gün su salımı yapıldığını bunun da su seviyesini gün gün aşağıya çektiğini belirttiler. Gökhan KARAISLI

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!