Denizli
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Süt desteklemesi ilk ayında çöktü

Süt desteklemesi ilk ayında çöktü
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Nisan’da uygulanmaya başlanan sütte destekleme projesi ilk ayında çöktü. Bakanlığın süt tozuna alım garantisi verip kremada garanti vermediği üretici, elindeki kremaları satacak sanayici arıyor. Süt tozu konusunda bakanlığın taahhüt ettiği tarihte ödeme yapmadığını ifade eden Hay-Koop Denizli Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, 11.50 lira olması gereken kremanın 10 liraya satıldığı piyasa ile bakanlığın istediği 1,15 kuruşun asla ödenemeyeceği açıkladı.

Süt piyasasındaki krizi üretici kooperatifleri birlikleri vasıtasıyla çözmeye çalışan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleme uygulaması ilk ayında çöktü. İşi sadece üretmek olan üreticinin üzerine sütten elde edilen kremayı pazarlamasını bırakan bakanlık, projedeki devir teslimi de geciktirince Mayıs’ın 20’sinde verilmesi gereken süt tozu parasını Haziran’a sarktı. Bakanlığın Cuma günü parayı ödeyeceğini ifade eden Hayvancılık Kooperatifleri(Hay-Koop) Denizli Üst Birlik Başkanı Mehmet Varol, ödemenin yapılmasına rağmen bakanlığın istediği 1,15 liralık süt litre fiyatının tutturulamayacağını söyledi. Birlik olarak Denizli’nin 4 ilçesinden günde 49 ton sütün süt tozu yapılması için Burdur’a gönderdiklerini ifade eden Varol, bu rakamın artabileceğini düşünerek kotayı 70 tona çıkardıklarını belirtti. Varol ayrıca, birliğin elinde bir ayda 100 ton krema ile 160 ton süt tozunun beklediğini açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in üreticinin sıkıntısını çözmek için ısrarcı ve istekli olduğunu aktaran Varol, buna rağmen bakanın etrafındaki danışmanlarının Çelik’i yanlış bilgiler vererek eksik yönlendirdiği söyledi.

OLUMLU AMA BAŞARISIZ

Piyasadaki krizden kurtulmak için yapılan müdahale alımlarının olumlu ama yetersiz olduğunu aktaran Varol, “Bakanlığın bu işi bizi bulaştırmadan yapması gerekiyordu fakat yapmadı. İşin içine bizi soktu. Biz baştan beri yapılacak olan işin bizden bağımsız yapılmasını istedik. Bizim bu oluşuma girmemiz özellikle krema piyasasının dip yapmasına neden oldu. Bizden önce 13 lira olan krema fiyatı şimdilerde 10 lira 25 kuruşa kadar geriledi. Bizim bakanlığın istediği gibi 1,15’ten fatura kesmemiz için kremanın en az 11 lira 50 kuruş olması lazım. Aksi halde biz faturayı mecburen 1,10 kuruştan kesmek zorunda kalacağız” dedi.

ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR

Et Süt Kurumu’nun taahhüt ettiği süt tozu fiyatını 20 Mayıs’ta üreticinin hesabına yatıracağını hatırlatan Varol, “Bu uygulama ilk ayında çöktü. Çünkü bakanlık gereken devir teslimi yapmadığı için 20 Mayıs’ta ödenmesi gereken süt tozu paraları Haziran ayına sarktı. Kaldı ki bakanlığa kesilecek faturadaki 1,15 artı KDV fiyatını bu gidişle asla tutturamayacağız. Tutturamazsak da bakanlık desteği vermeyecek. Bunun yanında kremada fiyatlar dip yaptı. Birliklerin elde edilen kremayı depolayacak yerleri yok. Kaldı ki bunları pazarlayacak becerisi de yok. Bu olumsuzluklar içerisinde üretici nakliye, teneke ve palet fiyatları ile de karşı karşıya kaldı. Sonuç ise belli ortada kaldık. Sanayici bizden krema almıyor. Bunu bakanlığa ilettik. Bakanlık tereyağı ve krema ithalatını durdurdu. Sanayiciye üreticinin kremasını alacaksın diye yoksa ihracat belgenizi iptal ederiz tehdidinde bulunuyor ama bu nereye kadar gider onu bilmiyoruz. Sonumuz ne olacak bilmiyoruz ama bu işin tüm başarısızlıkları bize başarısı ile bakanlığa yazılacaktır. Sonuçta mağdur olan yine biz olacağız” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!