Denizli
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Zolan'dan borç iddialarına karşı videolu yanıt

Zolan'dan borç iddialarına karşı videolu yanıt
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Nuri Çavuşoğlu'nun 11 milyar 130 milyon lira borç devraldıklarını açıklamasının ardından eski Başkan Osman Zolan, iddiaları yanıtladı. Zolan, belediye ve DESKİ'nin toplam borcunun 5 milyar 935 milyon lira olduğunu savundu ve çekilen krediye ait faizin de belirtilenden daha az olduğunu iddia etti.

31 Mart seçimlerinde 2,5 dönemdir belediye başkanlığı görevini yürüten Osman Zolan, CHP'li Bülent Nuri Çavuşoğlu'na karşı kaybettiği seçim sonrasında kendi dönemine ilişkin açıklanan borç verilerine itiraz etti. Çavuşoğlu'nun göreve gelmesinin ardından hazırlattığı borç listesini belediye binasına astırdığı biliniyor. Çavuşoğlu'nun listesinde Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 4 milyar 804 milyon lira, bağlı kuruluş olan DESKİ'nin borcunun ise 6 milyar 326 milyon lira olduğu belirtilmişti. Çavuşoğlu, rakamların bugünün koşulları ve faizleriyle doğru olduğunu vurgulamış, çekilen değişken faizli kredilerin Denizli'ye daha büyük yük getireceğini ileri sürmüştü.

İDDİALARA YANITI VİDEO İLE VERDİ

Zolan, ortaya atılan iddialara sosyal medyada yayınladığı bir video ile yanıt verdi. Videoyu takiben kısa süre sonra sayfasında paylaştığı yazılı açıklamada, iddialarda belirtilen borcun gerçeği yansıtmadığını belirtti. Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcunun 5 milyar 935 milyon lira olduğunu savundu.

Açıklamasında, kendisinin verdiği rakamların "gerçek mali tablo" olduğunu vurgulayan Zolan, GES yatırımının önemine dikkat çekti. Projeye ilişkin detayları paylaşarak, "Projemiz için alınan 2 milyar lira kredi, bu kredinin 750 milyon liralık faizi, diğer işlerimizle ilgili İller Bankası'ndan aldığımız 734 milyon lira kredi, 25 yıl önce Alman Kalkınma Bankası'ndan alınan ve halen ödenmeye devam eden 79 milyon liralık kredi ile 58 milyon lira vergi borcumuzla birlikte Büyükşehir Belediyesi'nin toplam borcu 3 milyar 621 milyon liradır" ifadelerine yer verdi.

BANKADA PARA VAR

Denizli'deki belediye borçlarıyla ilgili tartışmalar sürerken, eski Belediye Başkanı Osman Zolan, görevi devrettiği gün belediyenin banka hesaplarında 2,3 milyar lira bulunduğunu iddia etti. Zolan, açıklamasında, "Görevi devrettiğimiz gün belediyenin banka hesabında 1 milyar 15 milyon TL nakit para bulunurken, GES ile ilgili aldığımız 2 milyar TL kredinin 1 milyar 365 milyon TL'si GES'te kullanılmak üzere bankada halihazırda bulunmaktadır. Bunların toplamına baktığımızda Büyükşehir Belediyesi'nin banka hesaplarında 2 milyar 380 milyon TL nakit para bulunmaktadır. Bunun yanında belediyenin kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş 800 milyon TL alacağı olduğunu belirtti. Bunların hepsinin toplamı 3 milyar 180 milyon TL'dir" ifadelerine yer verdi.

Zolan, belediyenin toplam borcunun 3 milyar 621 milyon TL olduğunu, ancak bankadaki mevcut parası ile kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş alacakların toplamının 3 milyar 180 milyon TL olduğunu belirtti. Bu rakamlar arasındaki farkın (borç) 441 milyon TL olduğunu vurguladı. Zolan, "Belediyemizin resmi mali kayıtları incelendiğinde de bu durum açık bir şekilde görülecektir" şeklinde konuştu.

Denizli eski Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, DESKİ'nin borçlarını ayrı bir başlık altında değerlendirerek açıklamalarda bulundu. Zolan, DESKİ'nin toplam borcunun 3,5 milyar TL olduğunu belirtti. Bu borcun, 9 bin km altyapı hattının şehre kazandırılması için kullanıldığını ifade etti. Dünya Bankası'ndan alınan 159 milyon Euro'luk kredinin, 2046 yılına kadar her yıl 4 taksit halinde ödeneceğini dile getiren Zolan, 2024 yılı için öngörülen kısmın ise 350 milyon TL olduğunu aktardı. DESKİ'nin gider bütçesinin 3,5 milyar TL olduğunu belirten Zolan, bu borcun bütçenin sadece yüzde 10'unu oluşturduğunu vurguladı.

Zolan, Büyükşehir Belediyesi ile DESKİ'nin toplam borcunun 5 milyar 935 milyon TL olduğunu ifade etti. Ancak bu borcun bugün ödenmesi gereken bir borç olmadığını, uzun vadeli bir ödeme planı dahilinde ödeneceğini dile getirdi. Görevi devrettiği tarihte bu borç dışında hiçbir kurum veya kuruluşa borçlarının bulunmadığını belirten Zolan, Büyükşehir Belediyesi'nin 2024 yılı bütçesinin 7 milyar 600 milyon TL olduğunu aktardı. Bu borç miktarının doğru bir yönetimle kolaylıkla ödenebileceğini savundu.

Açıklamasının son bölümünde siyasi nezaketini koruyan Zolan, "hatalı rakamları düzeltmek için bu açıklamayı yaptım" ifadesine yer verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 1
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 5
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 3
    ÜZGÜN
  • 3
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!