Denizli
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

7 başlıkta 2024'te yürürlüğe girecek düzenlemeler...

7 başlıkta 2024'te yürürlüğe girecek düzenlemeler...
Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024'ten itibaren iç ticaret alanında fahiş fiyat artışlarına engel olmak, tüketici mağduriyetini önlemek, üretici-tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetleri düzenlemek amacıyla bir dizi düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. Aynı zamanda, bazı düzenlemelerin yürürlük süresi de uzatılıyor.

Ticaret Bakanlığı, Yeni Yılda İç Ticarette Düzenlemeleri Hayata Geçiriyor:  Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024'ten itibaren iç ticaret alanında fahiş fiyat artışlarına engel olmak, tüketici mağduriyetini önlemek, üretici-tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetleri düzenlemek amacıyla bir dizi düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. Aynı zamanda, bazı düzenlemelerin yürürlük süresi de uzatılıyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, 1 Ocak itibarıyla tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgeler, lokanta, restoran, kafe ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve masaların üstüne yerleştirilecek. Bu düzenleme ile hizmet sunumundaki ihtilafların önüne geçilmesi, keyfi fiyat artışlarıyla tüketicilerin mağduriyet yaşamasının engellenmesi hedefleniyor.

Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler 2024’te Yürürlüğe Girecek

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan önemli bir değişiklikle, lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunan işyerleri için yeni düzenlemeler getirildi. Artık bu iş yerleri tarafından, fiyat ve menü bilgileri giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak.

Perakende Ticarette Yeni Düzenlemeler: Haksız Ticari Uygulamalar Yasaklandı, Ödeme Süreleri Belirlendi

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkilerde yapılan düzenlemelerle birlikte, bazı husus ve faaliyetler "haksız ticari uygulama" olarak tanımlandı ve yasaklandı. Ayrıca, tarım ve gıda ürünlerinin ticari ilişkilerinde "üretici veya tedarikçiye nihai perakendeci tarafından azami ödeme süreleri" yeniden belirlendi. İşte detaylar:

  • Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ödeme süresi "45 gün" olarak belirlendi. Ancak, alacaklının ölçeğinin borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda, küçük ölçekli alacaklı işletmeyi korumak amacıyla bu süre "30 gün" olarak belirlendi.

  • Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ise ödeme süresi alacaklının ölçeğinin borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda, yine aynı amaçla "60 gün" olarak belirlendi.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığına, hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalara, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme yetkisi verildi. Bu düzenlemeler, perakende ticarette adil rekabetin sağlanması ve tüketicilerin korunması amacıyla hayata geçirildi.

Otomotiv Sektöründe Yapılan Düzenlemeler: İkinci El Araç Pazarında Yenilikler

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan son değişiklikle, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması yasaklandı. Bu kapsamda, söz konusu düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Ayrıca, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında, kamuya duyurulan ve "6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi" olarak bilinen ikinci el taşıtlar için pazarlama ve satış kısıtlaması, hem yetkili satıcılar hem de bireysel satıcılar (yılda 3'ü geçmeyecek şekilde) için 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu düzenleme, tüketicileri daha uzun süre garanti altına almayı ve pazarlama süreçlerini daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

6 Ay 6 Bin Kilometre Kısıtlamasına Motosiklet de Dahil Edildi

Son düzenleme kapsamında, "ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen motosikletlerin pazarlaması ve satışı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar doğrudan ya da dolaylı olarak yapılamayacaktır." Bu kapsamda, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırılık teşkil eden ticari faaliyet kapsamındaki satışların noterlikler nezdinde engellenmesi uygulamasına, motosiklet satışlarının da dahil edilmesine karar verildi.

E-Ticarette Yeni Düzenlemeler: Pazaryerlerine Esneklik ve Kontrol

E-ticarette yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, pazaryeri satıcılarına önemli imkanlar tanındı. Artık pazaryeri satıcıları, kendilerine ait verileri istedikleri zaman diğer elektronik ticaret pazaryerlerine taşıyabilecekler. Bu düzenleme, satıcıların daha esnek bir şekilde faaliyet gösterebilmesini sağlayarak rekabetin artmasına olanak tanımayı amaçlıyor.

Ayrıca, pazaryerlerinin kendisinin veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerin markalarını taşıyan malları satışa sunması veya satışına aracılık etmesi kurallarında düzenlemeye gidildi. Bu sayede, pazaryerlerinin markalar üzerindeki etkisi daha şeffaf bir şekilde düzenlenmiş oldu.

Düzenleme paketi, çok büyük ölçekli e-ticaret pazaryerlerinin piyasa güçlerini kötüye kullanmasını önlemeye yönelik olarak da önemli adımlar içeriyor:

  • Pazaryerlerine bankacılık ve ödeme hizmetlerine ilişkin sınırlamalar getirildi.

  • Pazaryerlerinin kendi sitelerinde yapılan satışlar ile kendisinin elektronik veya fiziki ortamda yaptığı satışlar hariç olmak üzere kargoculuk faaliyetlerine kısıtlama getirildi.

Anonim Şirketlerde Yeni Düzenleme: Artan Asgari Sermaye Tutarları

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan bir düzenleme ile anonim ve limited şirketlerin en az sermaye tutarları artırıldı. Bu değişiklikle birlikte:

  • Anonim şirketlerde en az sermaye tutarı 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.

  • Limited şirketlerde en az sermaye tutarı ise 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı.

Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde başlangıç sermayesi asgari 500 bin lira olarak belirlendi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!