Denizli
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Buldan'da vanta üretiminin yapılması için ilk adım

Buldan'da vanta üretiminin yapılması için ilk adım
15 bin dekar kekik alanı ile tıbbi aromatik bitki üretiminde iddialı bir ilçe olan Buldan’da maliyeti ve geliri ile daha ekonomik olan lavanta üretiminin yapılması için ilk adım atıldı. Buldan Ziraat Odası, geçen günlerde Tarım İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan 50 bin lavanta fidesinden 4 binini teslim aldı. Fideler Derbent Mahallesi’nde Alaaddin Taş adlı üreticinin 5 dekarlık tarlasına dikildi. Eğer deneme üretimi gerçekleşirse önemli bir gelir kaynağı olan lavanta üretiminin ilçede arttırılması hedefleniyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Denizlili çiftçilere dağıtılmak üzere lavanta fidanı temin edilen 50 bin lavanta fidesi ilçelere ve il merkezinde üretim yapacak üreticilere dağıtıldı. 15 bin dekar kekik alanı ile kekikte iddialı ilçe olan Buldan’da ürün desenini arttırmak isteyen Buldan Ziraat Odası geçen günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan 50 bin lavanta fidesinden 4 binini teslim aldı. İlçede lavanta üretimi için deneme yapmak isteyen Ziraat Odası Derbent Mahallesi’nde Alaaddin Taş adlı üreticinin tarlasında 5 dekarlık bir deneme üretimi gerçekleştirecek. Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, ilçenin sadece üzüm üretimi ile anılmak istemediğini söyledi.

HER ÜRÜNÜ YETİŞTİREBİLİYORUZ

Buldan’ın başta üzüm olmak üzere çilek, kivi, armut, ayva, elma, kekik ve narenciye hariç aklınıza gelebilecek tüm ürünleri yetiştirebilme potansiyelinin bulunduğuna dikkat çeken Başkan Al, “Bu ürünler içerisinde en çok dikim alanına sahip ürün üzüm. Biz burada Türkiye’nin en erkenci çekirdeksiz sultaniye üzümünü üretiyoruz. İlçemizde üretilen üzümlerin neredeyse hepsi ihracat olarak yurtdışına çıkıyor. Bunun yanında son yıllarda ilçemizde çilek üretimi de artıyor. Çileğin yanında kivi üretimi de yaylada olmak üzere artmaya başladı. Kısacası ürün desenimiz artmaya devam ediyor” diye konuştu.

KEKİK’TE MERKEZİZ LAVANTA’DA NİYE OLMASIN

Başkan Al, “Biz yıllardan beri kekiğin ana üretim merkezlerinden biriyiz. 15 bin dekar alanda kekik üretimi yapılıyor. Bu alan artmaya devam ederken bir tıbbi aromatik bitkiler üretimin çeşitlendirmek istiyoruz. Bunun için ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan 50 bin lavanta fidesinden 4 binin teslim aldık ve Derbent Mahallesi’nde deneme üretimi gerçekleştirdik. 5 dekar alanda yapılan deneme üretimi ilerideki adımlarımızın da öncüsü olacak. Eğer deneme üretimi gerçekleşirse önemli bir gelir kaynağı olan lavanta üretiminin ilçemizde arttırılmasını hedefliyoruz. Kekikte başardığımızı lavantada da başarmak istiyoruz. Bunun için elimizde her imkan var. Neden olmasın” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!