Denizli
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli’de Ekonomi Konuşuldu

Denizli’de Ekonomi Konuşuldu
Denizli’de Ekonomi Konuşuldu

Borsa İstanbul ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Himmet Karadağ, Denizlili sanayicilerle buluştu. Denizli Valisi Hasan Karahan başkanlığında, Denizli Sanayi Odası(DSO) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya DSO meslek komitesi üyeleri, Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu ve akademisyenler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Böyle önemli görevlerde yer alan bir hemşerimizle bir araya gelmek bize mutluluk veriyor. Biz Denizlili sanayiciler olarak şirketleri kurmayı ve çalışkanlığımızla şirketlerimizi büyütmeyi çok iyi biliyoruz; ancak sonrasını getiremiyoruz. İnanıyoruz ki Himmet Bey, bize bu akşam sürdürülebilir şirketlere dönüşmenin ipuçlarını verecek.” dedi.

Denizlili İşadamlarının şirketleri kurup büyüttükten sonra bir şeyi yapmadığını söyleyen Keçeci, “Bugün modern ekonomi dünyasında ekonomi özellikle bir takım kurumların Üstüne kuruluyor. Bugün biz sanayicilerin en çok ihtiyaç duyduğu şey para. Parayı faizi yüksek diye şikayet ediyoruz. Doları kur farkları nedeniyle yüklenemediğimiz söylüyoruz ama bizim bu imkanlarımız kolaylaştıracak modern ekonomi dünyasında ki bir takım kurumları da maalesef kullanmıyoruz. Büyüdükçe en kolay yaptığımız iş, bu oluşturduğumuz varlığı paylaşmak, şirketimizi küçültmek. Onun için bu toplantı bizim için çok önemli. Ülkemizin en önemli sorunu kaynak sorunudur. Kaynak sorununun da yegane çözümü borsadır. ” İfadelerini kullandı.

Sunumuna Dünyada ve Türkiye’deki ekonomik göstergelerle başlayan Karadağ, bir finansman modeli olarak halka arz konusunda katılımcılara bilgi verdi. Özellikle banka kredileriyle finansman maliyetlerinin çok arttığını belirten Karadağ, “Halka açılan şirketlerimizde dramatik bir değer artışı görüyoruz. Kurumsallaşmasını tamamlamış ve belirli bir ölçeğe gelmiş şirketleri halka açmak, ciddi bir yatırım finansmanı kaybı oluyor.” şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul hakkında da bilgi veren Karadağ, “BİST’i mal ve hizmetlerin sahipliklerinin değiştirildiği büyük bir pazara benzetebiliriz. Borsalar, Dünya ticaretinin geldiği en sofistike sistemlerdir. Biz her gün 1,5 milyar işlemi sıfır hata ile gerçekleştiriyoruz. Bugün 2. el bir otomobilin alınıp satılması bile yarım gün alırken; içinde taşınmaz ve otomobillerin olduğu koca bir şirketi saatler içerisinde devredebiliyoruz. Ticaretin bütün risklerini bertaraf ettiğimiz için bu kadar kolay ve hızlı bir şekilde ticaret yapabiliyoruz. ”dedi.

Çin'i ucuz üretimin merkezi olarak da gördüklerini belirten Karadağ, şöyle devam etti:
"Afrika ve Uzak Doğu pazarı, çok ciddi anlamda bizim için motive edici bir pazar haline geldi. Çin, çok pahalı tüketimin de merkezi. 500 milyonun üzerinde, Avrupa ortalamasının çok üzerinde gelir düzeyi ve tüketim gücüne sahip bir nüfus var Çin'de. Ucuz ve niteliksiz üretimin yanında çok pahalı, lüks tüketim gücü olan bir nüfusun da merkezi Çin ve Uzak Doğu ülkeleri."
Türkiye'nin gelecek ay açıklanacak rakamlarla 2017 yılında dünya şampiyonu olabileceğine işaret eden Karadağ, üçüncü çeyrekte yüzde 10 üzerinde ve yılsonunda da 7'nin üzerinde büyüme olduğunu hatırlattı.

Toplantı, katılımcıların sorduğu sorulara Karadağ tarafından cevap verilmesi ile son buldu.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!