Denizli
30 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Hulusi Oral Evi İçin Acil Çağrı

Hulusi Oral Evi İçin Acil Çağrı
Hulusi Oral Evi İçin Acil Çağrı

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Serdar Alayont, geçen aylarında çıkan yangınla çok büyük boyutta zarar gören Hulusi Oral Evi’nin korunmasını istedi.

Denizli siyasetinin bir dönem en etkili yerleri arasındaki yer alan Hulusi Oral Evi, yıllardır mirasçılar ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı boşaldığı şekilde duruyordu. 1934’te inşa edilen ev 1984 yılında Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından tescillenerek günümüze kadar korundu. Tinercilerin mesken tuttuğu ev 27 Ocak’ta çıkan yangınla büyük bir tahribata uğradı. Ahşaptan yapılma Cumhuriyet dönemi mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alan evin yanmasının ardından 4 ay geçmesine rağmen hala bir adımın atılmaması tepkilere neden olmaya devam ediyor.

Bu konudaki son açıklama Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Serdar Alayont’tan geldi. Alayont, Denizli kent merkezinde bulunan, kent kimliği ve kent belleği açısından önemli bir yeri olan tescilli taşınmazlardan en önemlisinin Hulusi Oral Evi olduğuna dikkat çekti. Tarihi evin mimarisi, miras değeri ve kent belleği açısından korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını zorunluluk olarak nitelendiren Alyont, “Şube binamızda bu konu ile ilgili olarak meslektaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mülk sahiplerinin vekilleri ve duyarlı bilim insanları ile toplantı yapılmış ve mevcut mülkiyet yapısı ile koruma ve restorasyon işlemlerinin yapılamayacağı,daha önce de bu önemli kültürel mirasa sahip çıkmayı planlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerin yapılması hususunda görüş birliğine varılmıştır.

GÖRÜŞME TALEBİNE CEVAP GELMEDİ

Şubemizin şubat ayındaki genel kurulundan sonra bu konu başta olmak üzere kent sorunları hakkında görüşmeküzere Denizli Büyükşehir Belediyesi’nden randevu talep edilmiş, ancak randevutalebimize henüzbir yanıt gelmemiştir.

Tarihi Hulusi Oral evinin bağlı bulunduğu Pamukkale Belediye Başkanlığına “söz konusu yapının yangın nedeni ile yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu, binanın cephesine iskele kurularak zorunlu can ve mal güvenliğinin sağlanması ve gerekli güvenlik önlemlerinin acilen alınması ”  için 21Mart 2018 tarihindeyazılı başvuruda bulunulmuş ancak bu konuda da Pamukkale Belediyesi tarafından herhangi bir adım atılmamıştır.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak,  Denizli Kurtuluş savaşı kahramanlarından Hulusi Oral ve kentimizin ilk Bakanı Hüdai Oral'ın anılarını yaşatan bu tarihi evin restore edilerek yeniden kentimize kazandırılması konusunda tüm Denizli kamuoyu ile aynı hassasiyeti taşımaktayız. Yapıya kısa zamanda müdahale edilmediği takdirde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Kent belleği ve kent kimliği için büyük önem arz eden yapının korumaya yönelik önlemlerin alınması ve önerilerin geliştirilmesi, gelecek nesillere aktarılması önemlidir.

Hulusi Oral evinin onarılması için atılacak olan adımlara hız vermek ve somut çözümler üretme düşüncesindeyiz. Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak bu konuda gerekli her türlü katkıyı koymaya hazırız.Kentimizde kültürel mirasımızın korunması konusunda  gerekli olanaklara sahip olan,başta Denizli Büyükşehir Belediyesini, kente duyarlı olan tüm kişi ve kurumları ve ayrıca Hulusi Oral evinin yasal sahiplerini,  Hulusi Oral evinin restore edilmesi için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!