Denizli
18 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli Baro Başkanı Demirdöğer: ‘Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Anayasaya aykırı’

Denizli Baro Başkanı Demirdöğer: ‘Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Anayasaya aykırı’
Denizli Barosu Başkanı Av. Adnan Demirdöğer, 21 Ağustos’ta yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Yeni Adli Yıl açılışında konuşan Demirdöğer, yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesini gerektiğini açıkladı. Demirdöğer, avukatlık mesleğinin son dönemde yapılamaz hale geldiğine de dikkat çekti. 

2021-2022 yılı Adli Yıl açıldı. Adli Yılın açılışı için Denizli’de tören düzenlendi. Atatürk Anıtındaki törene Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, Adalet Komisyonu Başkanı Halil Ortaköy ve Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, milletvekilleri, belediye başkanları, kurum amirleri, siyasi parti başkanları ve çok sayıda avukat katıldı. Törende Bölükbaşı, Ortaköy ve Demirdöğer, anıta çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşan Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, 21 Ağustos’ta yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dikkat çekti. 

ANAYASAYA AYKIRI
Başkan Demirdöğer, “Önce; hukukun üstünlüğüne, hak arama özgürlüğüne ve avukatlığın bağımsızlığına aykırı şekilde çoklu baro kurulması ile ilgili düzenleme, tüm karşı duruşumuza ve çabalarımıza rağmen kanun olarak yürürlüğe girdi. Şimdi de; 21.08.2021 tarihinde yayımlanan 82 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Devlet Denetleme Kurulu yapısında değişikliğe gidilerek aralarında baroların da bulunduğu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında yapılacak denetlemeler de kapsam altına alınmıştır. Anayasamızın 104. maddesinin 17. bendinde“…Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.” denmektedir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından olan baroların denetimine ve organlarının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin kurallar, Anayasanın öngördüğü şartlara uygun olarak 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmiştir. Yapılan değişikliğin dayanağı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının denetlenmesine ilişkin kuralları düzenleyen hükümleri Anayasaya açıkça aykırıdır. Bu sebeple Anayasaya aykırılık teşkil eden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi; ‘’kuvvetler ayrılığı” ve “hukuk devleti” ilkelerinin gerekliliklerine uygun olarak derhal kaldırılmalıdır.

AVUKATLIK MESLEĞİ YAPILAMAZ HALE GELDİ
Zorunlu arabuluculuk, noterlere devredilen yargısal işler ve uzlaştırma derken, zaten daraltılan avukatlık mesleğinin faaliyet alanı vekâlet ücretlerinin tırpanlanmasıyla iyice zor yapılır hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra avukatlara yönelik fiili ve sözlü saldırılar her geçen gün artmaktadır. Birçok meslektaşımız sırf avukatlık görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle silahlı saldırılara maruz kalmıştır. Bunların önlenmesi adına daha ağır ve caydırıcı cezaların uygulanmasını ve her fiili haciz mahallinde güvenliğin kolluk tarafından sağlanmasıyla bu saldırıların en kısa zamanda sonlandırılmasını istiyoruz. Buradan bütün meslektaşlarım adına sesleniyorum; herhangi bir meslektaşıma karşı hukuka aykırı eylemde bulunan bir kimse, Denizli Barosu mensubu tüm avukatları fiilen karşısında bulacaktır.
Tüm bunların yanı sıra, yargı sistemini tehdit eden en büyük etkenlerden bir tanesi de; ülkemizde bulunan hemen her üniversitede hukuk fakültesinin kurulması nedeniyle gittikçe niteliği düşen hukuk eğitimidir. Evet, yasal düzenleme ile sınav getirilmiş olsa da mevcut hukuk fakültelerinin fazlalığından dolayı sınav çare olamamaktadır. Adaletin sağlanması için nitelikli eğitimin şart olduğunu söyleme gereği yalnızca avukatların üzerine düşen bir yükümlülük değildir. Yargının bütün unsurlarının bunu kavraması ve buna karşı elbirliği ile harekete geçilmesi gerekmektedir” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!