Denizli
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Doğal gazda sayaç muayenesi zorunlu oldu

Doğal gazda sayaç muayenesi zorunlu oldu
Doğal gazda yeni bir dönem başladı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, doğal gaz, su ve elektrik sayaçlarının muayene edilmesi zorunlu hale geldi. Muayene işlemleri, bakanlığın anlaştığı servisler tarafından yapılacak ve vatandaşlardan ücret alınacak. Muayene yaptırmayanlara ise ceza uygulanacak.

1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe giren yeni doğal gaz yönetmeliği ile birlikte, elektrik, su ve gaz sayaç muayeneleri konusunda önemli değişiklikler gerçekleşti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği ile artık bu muayeneler, bakanlık tarafından anlaşılan servisler aracılığıyla gerçekleştirilecek. Bu hizmet kapsamında oluşacak ücret ise vatandaşlar tarafından ödenecek.

Yönetmelik, doğal gaz, su ve elektrik sayaçlarını kapsayan çeşitli muayene türlerini belirliyor. İlk muayene, ani muayene, şikayet muayenesi, periyodik muayene ve stok muayenesi gibi farklı muayene türleri, buna göre düzenlenecek. Bu değişiklikler milyonlarca vatandaşı etkileyecek ve doğal gaz kullanıcılarının sayaçları düzenli olarak muayene ettirmeleri gerekecek. Uygulamaya uymayanlar için belirlenen cezai hükümler de bulunuyor.

"Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği" kapsamında, doğal gaz sayaç muayenelerinde yeni bir dönem başladı. Bu kapsamda, elektrik, su ve gaz sayaç muayeneleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından anlaşılan servisler tarafından gerçekleştirilecek. Muayene hizmeti için belirlenen ücret ise vatandaşlar tarafından ödenecek.

Muayene hizmetinden kaynaklı olarak bakanlık tarafından herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Ancak, sayaçların yerinden sökülmesi ve muayene için servise getirilmesi vatandaşın sorumluluğunda olacak. Muayene başvuruları, vatandaşlar veya vatandaşlar tarafından yetkilendirilen kişiler tarafından belirlenen servislerde gerçekleştirilecek. Bu düzenleme doğal gaz kullanıcılarını etkileyerek, muayene süreçlerinde belirlenen prosedürlere uyum sağlamalarını gerektirecek.

1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya bu dönem içinde son muayenesi gerçekleştirilmiş gaz iletim şebekesinde veya doğrudan iletim şebekesine bağlı gaz sayaçlarına dair bilgilerin yer aldığı bir liste, kullanıcılar tarafından ilgili il müdürlüğüne şubat ayının sonuna kadar iletilmelidir. Bu liste kapsamındaki sayaçlar, 2025 yılı sonuna kadar sökülüp, geçerli bir muayenesi olan sayaçlarla değiştirilmelir.id

Bu süre içinde işlem yapamayan vatandaşlara damga süresi geçmiş sayaç kullanımı sebebiyle para cezası uygulanacak.

Ayrıca, Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği'ne göre, sayaçlarda yapılacak olan ayar ve parça değişimi gerektirmeyen tamir ücreti, anma debisi kapsamında 34 TL ile 107 TL arasında olacak. Elektrik sayaçları ayar ücretleri tek fazlı sayaçlarda 59 TL, 3 fazlı sayaçlarda ise 77 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca, bu sayaçlarda tamir ücretleri tek fazlı olanlarda 77 TL, üç fazlı olanlarda ise 88 TL olarak uygulanacaktır. Gaz sayaçları tamirinde ise parça değişimi gerektirmeyen tamir ücretleri, hisse ürünün sınıfına göre 84 TL ile 2 bin 493 TL arasında değişiklik gösterecektir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!