Denizli
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

İyi Bir Sürücüde Olması Gereken 11 Özellik  

İyi Bir Sürücüde Olması Gereken 11 Özellik  

Ehliyetini yeni almış her sürücü biraz heyecanlıdır. Hatta kimisi oldukça fazla. Ama bir bakmışsınız yıllar geçmiş ve bir şoförün gelmesi gereken olgunluk seviyesine çoktan gelmişsiniz. Peki bu olgunluk seviyesi ne demek? Yani ehliyetini aldın, gazın frenin yerini öğrendin, arabanın motorunun yerini öğrendin. Her şey bu kadar kolay mıydı? Hayır arkadaşlar, elbette her şey bu kadarıyla bitmiyor. İlk olarak kaliteli bir

sürücü kursu üzerinde gereken eğitimleri almış olmalısınız. Ardından bir ehliyet sahibinde bulunması gereken bu özellikleri iyi biliyor ve uyguluyor olmalısınız. Geri kalan kısmı, zamana bırakıp reflekslerinizin oturmasını beklemelisiniz. Buradaki en temel şeyin, eğitmeninizin sizi öğrendiğinizin şeye bağlaması olduğunu unutmayın. Yani seçtiğiniz sürücü kursu, size güven vermelidir.

 

  Bu yazımızda iyi bir sürücünün, iyi bir eğitimden sonra bulundurması gereken özellikleri derledik. Dilerseniz yazımıza geçelim…

 

  Özgüvenli ve Sakin

Eğer bu işte iyi olmak istiyorsanız en önemli maddemiz elbette bu. Çünkü iyi bir şoförü özgüveninden, paniklememesinden, araca hakimiyetinden anlayabilirsiniz. Bu onu belli edecek en temel şeydir.

 

  Araçtakilerin Huzurlu Olması

  Bir önceki maddeyle bağlantılı olarak bu maddenin doğruluğunu anlayacaksınız. Eğer şoför kendinden emin hareket ediyorsa ve sakinse bu yolcuların ruh durumuna da yansıyacaktır. Yani birbiriyle doğru orantılıdır bu ikisi. Aracı kullanan ne kadar rahatsa yolcu da o oranda rahattır.

 

  Şerit Düzenine Uyma

Acemi, henüz olgunlaşmamış, olanlar arabanın üzerinde hakimiyet kurmakta zorlanır. En basitinden kendi şeridinde yolculuğu sürdürmek bile çok zor olabilir. Arada yan şeride kaydığını ve bir yerine bir buçuk şerit kullandığına şahit olabilirsiniz. İşte tam bu noktada olgunlaşmış bir kişinin farkını anlayabilirsiniz. Çünkü o sollama yapmadığı sürece kendi şeridinden dışarı çıkmaz.

 

Viraj Alma

  İyi ve ne yapması gerektiğini bilen bir şoför, virajın içindeyken fren yapmaması gerektiğini bilir. E peki ne yapar, viraja 100km/s hızla mı girer? Hayır tabii ki. Viraja girmeden önce hızını yeterli seviyede düşürür, ardından viraj içindeyken hafif hafif gaz vererek devam eder. Bu onun kontrolü elinde tutmasını kolaylaştırır ve herhangi bir risk almadan virajı geçer.

 

  Dönüşler

  İyi bir sürücü bir bakıma da dönüşlerinden belli olur. Acemi olanlar, kontrolü kaybetmemek adına dönüşleri tek hamleyle yapmak yerine birkaç hamle de yapmayı tercih ederler. Dönüşleri akıcı değil kesik kesik olur. Ama araç kullanma konusunda olgunlaşmış olanlar, dönüş yapmadan önce hızını ve açısını nasıl alacağını bildiğinden dönüşüne güvenle başlar.

 

  Belgelerini Arabada Tutar

  En gerekli şeylerin başında gelen maddelerden biri: Belgeler. Ehliyet, ruhsat, muayene takip evrakları vb. belgelerini daima yanında veya aracında bulundurur. Bu şekilde aciliyeti olan bir durumda sıkıntıya düşmez.

 

  Refleksler

  İyi bir şoför bilir ki; “Kaza ben geliyorum demez.”. Bu sebeple de her araç başında her daim refleksleri açık olur. Etrafında gelişen olayları takip eder ve hazırda bekler. Çünkü ufacık bir refleksin bile hayat kurtarır nitelikte olduğunu bilir.

 

  Kendini Göstermekten Çekinmez

  İnsanların kafası dolu olabilir, aklı başka yerde olabilir, zor bir gün geçirmiş olabilir. Bunlar gayet öngörülebilir ve doğal. Ancak bu durumun trafiği riske atmaması adına çevremizi uyarmalıyız. “Sol şeride geçtim onu sollayacağımı anlamıştır.” diyerek sinyal vermemezlik yapmamalıyız. Bu bir trafik kuralıdır. Hatta öyle ki yeri geldiğinde kornaya basmaktan da kendimizi alıkoymamalıyız. Olgun bir ehliyet sahibi bunun ne kadar olağan olduğunu bilir.

 

Sınıfına Uygun Ehliyet

  Eğitimini almadığınız bir sınıfın aracını kullanmak oldukça tehlikeli olabilir. İyi bir şoför bunun gereksiz risk olduğunu bilir. Ve sınıfı olmayan bir aracı kullanmaya yeltenmez.

 

  Dikkatini Dağıtmadan Yola Devam

  Eğer bir araç kullanıyorsanız dikkatinizi dağıtacak şeyler yapmaktan kaçınmalısınız. Telefonla ilgilenmek, hararetli tartışmalar buna örnek gösterilebilir. İyi bir ehliyet sahibi, bu gibi durumların dikkatimizi ikiye böldüğünü ve olası kazaları tetiklediğini bilir.

 

  Aracın Dilinden Anlar

  Aracı konusunda ustalaşmış bir kişi aracına daima kulak verir. Muayenelerini eksik etmez ve en ufak bir farklı seste bile durumu çözmeye çalışır. Özellikle uzun yola çıkmadan önce aracının tüm ihtiyaçlarını giderir ki birbirlerini zor durumda bırakmasınlar. Bu iyi bir araç sahibi için oldukça önemlidir.

 

  Bu yazımızda iyi bir sürücüde bulunan özellikleri sıraladık. Umut ediyoruz ki size ışık tutacak ve kendinizi geliştirme yolunda bu bilgiler size destek olur.Güven Sürücü Kursu olarak sizlere en doğru bir şekilde ilkeli ve kaliteli bir eğitim sunmayı garanti ediyoruz.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!