Denizli
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Nasıl İşlenir?

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Nasıl İşlenir?

Dolandırıcılık teşkil eden fiilin, Türk Ceza Kanunu’nun 158.maddesinde düzenlenen haller ile işlenmesi sonucu nitelikli dolandırıcılık suçu oluşur. Dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerini ifade etmeden önce, dolandırıcılık suçunu kısaca ifade etmek isabetli olacaktır. Dolandırıcılık suçu, bir kişinin hileli davranışlar ile bir başkasını aldatması, aldattığı kişinin ya da başkasının zararına olmak üzere kendisi yahut bir başkasına fayda temin etmesiyle işlenir.
Dolandırıcılık suçunun işlenebilmesi adına haksız yarar sağlanması gereklidir. Dolandırıcılık suçuna teşebbüs ise, hazırlık hareketlerinin tamamlanması ve haksız yarar temin etme amacıyla icra hareketlerine başlanmış olması ile gerçekleşir. Dolandırıcılık suçunun ne olduğu ve nasıl işlendiği kısaca açıklandıktan sonra, TCK md.158’de düzenleme alanı bulan nitelikli haller ifade edilebilir:

Din istismarı ile,
Mağdurun bulunduğu zor durumdan faydalanılmasıyla,
Kişinin algılama yeteneğindeki zayıflıktan yararlanılmasıyla,
Kamu kurum ya da kuruluşlarının araç olarak kullanılması veya ilgili kurumların zararına işlenmesiyle,
Basın ve yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıklardan istifade edilerek işlenmesiyle,
Bilişim sistemleri, banka ya da kredi kurumlarının araç olarak kullanılması ile,
Ticari faaliyet kapsamında işlenmesiyle,
Serbest meslek sahibi kişinin, mesleği nedeniyle kendisine duyulan güveni kötüye kullanarak işlemesiyle,
Sigorta bedelinin alınması amacıyla işlenmesiyle,
Gerçekleşen dolandırıcılık suçu, nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturur.

Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun Cezası Nedir?
Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, basit dolandırıcılık suçu için öngörülen cezanın ağırlaştırılmış halidir. Basit dolandırıcılık suçu ve cezasının düzenlendiği TCK md.157’ye göre faile 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilir. Kanun koyucu, hapis cezası ile adli para cezasını beraber ele alarak aynı yaptırımda düzenlemiştir. Bu nedenle faile her iki ceza aynı anda verilir. Hükmolunacak adli para cezası miktarı ise, dolandırıcılık suçu sebebiyle oluşan zararla orantılı olacak şekilde belirlenir.

Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası, 24.11.2016 tarihli değişiklik öncesinde 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıyken, 6763 sayılı Kanun düzenlemesi ile artırılmış olup TCK md.158’de tekrar tanzim edilmiştir. Buna göre, nitelikli dolandırıcılık suçu işleyen faile hükmedilecek hapis cezası 3 yıldan 10 yıla kadar olurken adli para cezası ise beş bin güne kadardır.

Dolandırıcılık Suçunda Etkin Pişmanlık
Malvarlığına karşı işlenen suçlardan biri olan dolandırıcılık suçu, failin etkin pişmanlık hükümlerinden gereğince ceza indiriminden yararlanabileceği bir suçtur. Dolandırıcılık suçunun faili, davanın açılmasından önce ve fakat soruşturma sürecinde mağdurun zararını giderdiği takdirde, hükmedilecek cezanın 2/3’ü kadarının indirilmesinden faydalanabilir. Fail, dolandırıcılık suçuna ilişkin ceza davası açıldıktan sonra ve fakat hüküm verilmeden önce mağdurun zararını giderirse hükmedilecek cezanın ½’si indirilecektir.

Dolandırıcılık suçunun işlenmesinden ötürü doğan zarar, suçun konu şeyin mağdura iade edilmesi ya da bedelin ödenmesi şeklinde giderilir. Etkin pişmanlık hükümler nedeniyle ceza indirimi, yalnızca dolandırıcılık suçunun faili için değil aynı zamanda suça yardım eden ya da azmettiren için de işletilebilir.

Nitelikli dolandırıcılık suçu hakkında daha fazla bilgi için https://erthukukburosu.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!