Denizli
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Püskürtme Sistemleri Ne İşe Yarar?

Püskürtme Sistemleri Ne İşe Yarar?

 

Sızdırmazlık contaları ve diğer sızdırmazlık elemanları konusunda sektörün ihtiyaçlarını üst düzey kaliteyle karşılayan TPM Mühendislik farklı sektörlerde spreyleme gerektiren uygulamalar için endüstriyel çözümler sunmaktadır. Metal işleme, otomotiv, beyaz eşya üretimi, orman ürünleri üretimi, ilaç, alüminyum, akü üretimi, cam üretimi, kimya ve gıda olmak üzere birçok endüstri alanında TPM spreyleme & püskürtme sistemleri ile etkili sonuçlar alınabilmektedir.

 

Püskürtme sistemleri istenilen miktarda ürünün istenilen bölgeye homojen bir şekilde yayılmasına imkan verir. İşlemin gerçekleştirildiği sırada ortamda tozuma olmaması spreyleme bittiğinde damlama meydana gelmesini engeller. Ayrıca kontrol ünitesi üzerindeki akışkan basınç regülatörüyle debinin, hava basınç regülatörleriyle de püskürtme havasının son derece hassas bir şekilde ayarlanması mümkün olmaktadır.

 

Püskürtme ince bir kaplama oluşturulması için katı bir tabaka yüzeyine katı bir hedef madde çıkarılması yoluyla ince bir film biriktirilmesi işlemidir. Püskürtme işleminin yapıldığı makineler püskürtme sistemleri olarak adlandırılır.tüm süreci içeren püskürtme sistemleri kullanıcının sıcaklık, basınç, güç, hedef ve alt tabaka malzemeleri gibi farklı unsurlar ayarlanabilmelidir.

 

Fiziksel buhar biriktirme olarak da bilinen püskürtme işlemi sırasında ince film, kimyasal yollar yerine fiziksel yollarla oluşur. Püskürtme sistemleri vakum odası, güç kaynağı, hedef materyali ve gaz plazmasından meydana gelir. Çoğu zaman argon gibi asil bir gaz olan gaz, işlemin başlatılması için çok düşük bir basınçta odaya getirilir.

 

Güç kaynağı tarafından üretilen ve gaz plazmasını bombalayan elektronlar gazdaki diğer elektronları fırlatma görevini üstlenir. Böylece gazın iyonlaşması ve katyonlar da denilen pozitif iyonlar oluşur. Hedef materyali bombalayan katyonlar odadan geçerek kendilerini alt tabakaya biriktiren küçük parçaları kırarak gitmektedir. Püskürtme sistemi odasında gerçekleştirilebilen işlem sırasında gaz plazmasını iyonlaşması esnasında fazladan elektronların serbest kalması sağlanır.

 

Yapı, boyut, güç kaynağı ve fiyat bakımından püskürtme sistemleri değişiklik gösterebilmektedir. Hedef malzemenin ve alt tabakanın yönünün her makineye özgü olmasına dikkat edilmelidir. Bazı sistemler hedef malzemeye substrat yüzeyine paralel olarak bakma özelliğine sahipken bazı sistemlerin ise farklı bir kaplama deseni oluşturma amacıyla her iki yüzeyi de eğebilmesi mümkündür.

 

Ayrıca güç kaynağı da değişebilmektedir. Bazı sistemlerde DC olarak da bilinen doğru akım gücü kullanılmakla birlikte bazılarında RF olarak bilinen radyofrekans gücü kullanılır. Magnetron püskürtme de denilen püskürtme sistemi, serbest elektronların dengelenmesi hatta ince bir film biriktirilmesi için mıknatıslara da sahiptir. Bu yöntemler sayesinde püskürtme sistemlerinin sıcaklık ve biriktirme hızıyla ilgili farklı özelliklere sahip olması mümkün olmaktadır.

 

Nozul Ne İşe Yarar?

Nozul su ya da sıvı püskürtme sistemlerinde boruların ucuna veya üzerine bağlanma yoluyla suyun veya sıvının püskürtülmesine yaratan elemandır. Suyun veya sıvının farkı şekillerde ve farklı alanlarda püskürtülmesi noktasında nozullara önemli bir görev düşmektedir.

 

Nozullar tek parça olabildiği gibi birkaç parçadan da meydana gelebilir. Nozullar farklı basınçlarda çalışabildikleri gibi farklı bağlantı şekillerinin olması da mümkündür. Farklı miktarlarda su püskürtebilen nozullar birçok farklı ihtiyacın karşılanması noktasında önemli bir rol üstlenmektedir. Bu bağlamda nozul tasarımlarının geliştirilmesine devam edilmektedir. Gelişen ve değişen ihtiyaçları karşılayacak özellikte ürünlerin piyasaya sürülmesinin yanı sıra eski versiyonlar da güncellenmekte ve daha kullanışlı bir hale getirilmeleri sağlanmaktadır. Piyasadaki nozul çeşitlerinin fazla olması farklı ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak şekilde seçimler yapılmasına da imkan vermektedir.

 

Nozullar materyal, püskürtme miktarı, püskürtme şekli, basınç dayanımı ve bağlantı şekli gibi birçok farklı unsur göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Genellikle plastik malzemeden ve metal malzemeden üretilen nozullar olarak ikiye ayrılmaları söz konusudur. Diğer yandan yanı anda plastik ve metal içeren nozullar da bulunmaktadır. Metal nozullar paslanmaya karşı dayanıklılık elde edilebilmesi için genellikle pirinç ya da paslanmaz çelik kullanılarak üretilir. Nozullar döküm ya da talaşlı imalat yöntemleri kullanılarak üretilebilmektedir. İhtiyaç halinde hangi malzemeden üretilen nozulun kullanılacağı kararlaştırılırken bazı noktalar değerlendirilmelidir. Bunlar arasında nozulun soğukta mı sıcakta mı çalışacağı ve çalışma alanında darbeye maruz kalıp kalmayacağı gibi noktalar sayılabilir. Eğer sıcaklık ve darbe gibi etkenlerle karşı karşıya kalınması söz konusuysa tercih edilen nozullar darbeye ve ısıya karşı dayanıklı olmalıdır. Genel kanı bu tür ortamlarda metal nozullar kullanılmasının daha doğru olacağı yönünde olsa da kimyasal püskürtülmesi gereken durumlarda plastik nozulların kullanılması tercih edilmelidir.

 

Nozullardan her biri belirli basınçta çalışmasını sağlayacak özelliklerde üretilir. Bu yüzden alt ve üst çalışma basıncının nozullar konusunda önemli veriler arasında ilk sıralarda yer aldığı unutulmamalıdır. Eğer çalışma basıncı nozul özelliklerinden daha az olması halinde faydalı bir püskürtme olası değildir. Tam tersi durumda yani çalışma basıncının nozul özelindeki üst basınçtan fazla olması halinde nozulun deforme olması ya da istenilen sonuçların elde edilememesi riski vardır. Çünkü basıncın yüksek olması halinde ileriye doğru püskürtme ve parçalanma daha fazla olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!