Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Spor Yapanlarda Eklem Ağrılarının Sebepleri

Spor Yapanlarda Eklem Ağrılarının Sebepleri

Hareketlerimizin sebebi kas ve iskelet sistemimizin hareket merkezi eklemleridir. İnsan vücudunda 300’den fazla eklem bulunur. Hepsinin şekilleri birbirinden farklıdır. Yapı itibariyle bakıldığında eklem zarı olan ve olmayanlar olarak ikiye ayrılırlar.
Eklem zarı olanlar kol ve bacaklarımızda bulunan eklemlerimizdir. Omurgamızda da zarı olan eklemlerimiz bulunur. Omurgada bulunan disklerin oluşturduğu eklemlerde eklem boşluğu bulunmaz. Bu boşluklar disklerle doldurulmuştur. Bu nedenle hareket kabiliyeti bu bölgede azdır. Diskler genelde yük taşırlar ve kıkırdak özelliğindedirler. Eklem zarıyla çevrilen eklemlerde kıkırdakkemiklerin ekleme bakan yüzlerine oturmuştur. Bu yüzeyler sıvılar sayesinde kaygan bir yapıya bürünür. İçerisinde ise hyaluronik asit bulunur. Kıkırdaklar ise gücelerden su ve proteoglikanlarla kollajen adlı maddeden oluşurlar. Bunlara ek olarak inorganik maddeler de bulunur. Hücreler dışında olan ortam ise matriks olarak adlandırılır.

Ağrılar Neden Olur?
Eklem hareketli kaslara yapışır. İnsan vücudunda 600’den fazla kas bulunur. Bu kasların ayrılma, kasılma, esneme ve kuvvet oluşturma gibi çeşitli özellikleri bulunur. Birbirine zıt çalışan ve birbirine yardım eden kaslar bulunur. Eklemlerin de beslenmesi ve hareket kabiliyeti bu kaslar sebebiyle olur.

Eklemlerin düzenli olarak hareketine beden hareketi denilir. Fiziksel aktivite olarak da adlandırılabilir. Düzenli, sistemli ve programlı bir amaç doğrultusunda uygulanan hareketlere ise spor adı verilir. Spor, belirli bir fonksiyona yönelik yapılır. Eğer sağlıklı kalmak ya da hastalık tedavisi için spor yapılırsa adına “tedavi edici egzersiz” denilebilir.

Spor sonrasında yaşanan kemik ve eklem ağrısı, vücudun kendini yenilediğine ve iyileştirdiğine büyük bir işarettir. Spor, bedenin sağlıklı olmasını sağlar. Hem ruhsal hem bedensel hem de sosyal açıdan olumlu yönleri vardır. Vücudun tüm sistemlerine katkıda bulunur. Özellikle kalp v e damar, solunum, kas ve iskelet sistemlerinde en fazla faydayı görür. Yapılan spor aktiviteleri sayesinde eklemlerin gıda alımı sağlanır. Kıkırdakların sinir ve damarı olmadığı için beslenme sızıntı-difüzyon şeklinde gerçekleşir. Bu nedenle günlük spor ve hareketler önem arz eder.

Sürekli olarak yapılacak yarım saatlik tempolu yürüyüşler, kişilerin kalp-damar ve kas-kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!