Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

SSK’lısı Bağ-Kur’lusu milyonlar bunu merak ediyordu...

SSK’lısı Bağ-Kur’lusu milyonlar bunu merak ediyordu...
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifi doğrultusunda SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine önemli bir ek zam yapılmaya hazırlanıyor. Gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması beklenen teklife göre, emeklilere ocak ayında 5 puan ek zam yapılacak. Bu zam sayesinde, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri yüzde 37,57 yerine yüzde 42,57 oranında zamlı aylıklarını alacaklar. Ayrıca, en düşük emekli aylığı da 7.500 TL'den 10.000 TL'ye yükseltilecek.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifi ile SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine önemli bir ek zam müjdesi geldi. Yapılan düzenlemeyle, emekli aylıklarına ocak ayında 5 puan ek zam yapılacak ve en düşük emekli aylığı 7.500 TL'den 10.000 TL'ye yükseltilecek. Bu kapsamda, emeklilerin maaşları yüzde 37,57 yerine yüzde 42,57 oranında artacak.

Kanun teklifine göre, ek zamdan mevcut emekliler ile 2024 yılında emekli olacak herkes yararlanacak. 2024 yılından önce bağlanmış aylıklar ile 2024 yılında bağlanacak tüm malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına ek zam uygulanacak. Emeklilik dilekçesi verenler, kanun yürürlüğe girmeden önce veya sonra emeklilik başvurusu yapacak herkes 5 puanlık ilave zamdan ve en düşük emekli aylığının 10.000 TL'ye yükseltilmesinden faydalanacak.

Bu olumlu gelişmeyle birlikte, SSK ve BAĞ-KUR kapsamında dul ve yetim aylığı alanların da ek zamdan aynı şekilde yararlanması planlanıyor. Kanun teklifi, Perşembe günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü ve gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda ele alınarak yasalaşması bekleniyor. Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından emeklilerin hesaplarına ek zamdan kaynaklı maaş farkları yatırılacak.

Vergi indiriminden yararlanan engellilerin emeklilik sürecinde yaş şartı aranmaması, daha az primle emekli olmalarına olanak tanıyor. Ancak, emekli aylıklarının belirlenmesinde önemli bir kriter olan prim ödeme gün sayısı, vergi indiriminden yararlanarak emekli olanların aylıklarını normal emeklilere göre daha düşük kılabiliyor. Özellikle bu durum, e-Devlet üzerinden görüntülenebilen emekli aylığı tutarlarında farklılıklara neden olabiliyor.

Henüz emekli olmamış 4/a (SSK) ve 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarına ait emekli aylığı tutarları, e-Devlet üzerinden şu anda yüzde 37,57 oranında zamlı olarak görülebilmektedir. Ancak, yeni kanunla birlikte ek zam oranının yüzde 42,57'ye çıkmasıyla birlikte, bu bilgilerin de e-Devlet üzerinde güncellenmesi beklenmektedir.

kaynak haberturk

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!