Denizli
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Teneffüs süreleri, devamsızlık, sınıf geçme puanı! belli oldu

Teneffüs süreleri, devamsızlık, sınıf geçme puanı! belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullardaki düzenlemelerde önemli değişiklikler yaparak yeni kararları Resmi Gazete'de yayımladı. Yapılan değişikliklerle sınıf geçme puanı, devamsızlık kuralları ve teneffüs süreleri gibi önemli konularda detaylar belirlendi.

Öğrencilerin beslenmelerini daha rahat yapabilmeleri için teneffüs sürelerine odaklanılan düzenlemeye göre, okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlanacak. Bu değişiklikle öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, devamsızlık konusunda da yeni düzenlemeler getirildi. Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı, Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için ise 50'ye yükseltildi. Bu değişikliklerle öğrencilerin akademik başarılarının yükseltilmesi ve daha disiplinli bir eğitim sürecinin desteklenmesi hedefleniyor.

MEB'in Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan bu değişikliklerle, eğitim sisteminin daha verimli ve öğrenci odaklı bir şekilde işlemesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, eğitim kurumlarında daha sağlıklı bir eğitim-öğretim ortamının oluşturulması ve öğrencilerin daha etkin bir şekilde öğrenmelerinin teşvik edilmesi hedefleniyor.

BAKMA YÜKÜMLÜKLERİ OLANLAR DİKKATE ALINACAK

Öğretmenlerin haftalık ders programları hazırlanırken engelli öğretmenlerin, engelli yakınlarına bakmakla yükümlü olan öğretmenlerin ve küçük çocuğu olan öğretmenlerin durumları da artık dikkate alınacak. Bu sayede eğitimde daha kapsamlı ve adil bir yaklaşım sağlanacak. Bu güncellemeler, eğitim sürecinde daha etkin ve verimli sonuçlar elde edilmesini amaçlıyor.

öğrencilerin şubelere dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim ve öğretimde bir dizi önemli değişiklikleri içeren yeni düzenlemeleri duyurdu. Bu düzenlemeler, öğrencilerin beslenme düzenini düzenlemek ve eğitim sürecini daha etkin hale getirmek için yapıldı.

Öncelikle, öğrencilerin beslenmelerini daha rahat yapabilmeleri adına okullarda teneffüs sürelerinden birinin en az 20 dakika olması kararı alındı. Bu, öğrencilerin sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinebilmelerini desteklemek amacıyla gerçekleştirildi.

Ayrıca, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrencilerin şubelere dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak için bu işlemler e-Okul sistemi üzerinden otomatik olarak yapılacak. Şubeleri okutacak öğretmenlerin belirlenmesi de bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek.

Nakil konusunda da önemli kolaylıklar sağlanacak. Özellikle anne ve babası çalışan çocuklar için nakil işlemlerinde kolaylık sağlanırken, yetim, öksüz çocuklar ve ailesinde ağır engelli bireyler bulunan çocuklar için de nakil sürecinde destekler artırıldı.

OKULA DEVAMSIZLIK

Yapılan düzenlemeyle okula gelmeyen, bir derse girdiği halde bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin durumu velisine bildirilecek. Devamsızlığın 5'inci, 10'uncu ve 15'inci günlerinde bildirim yapılacak.

Kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmi raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınan öğrenciler için devamsızlığın 30'uncu gününde de bildirim sağlanacak.

EĞİTİME ERİŞİM İÇİN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNE SORUMLULUK

Öğrencinin üstün yararı doğrultusunda eğitime erişiminin sağlanması için mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçer ailelere, çalışmak üzere gidecekleri yerleri çocuklarının kayıtlı olduğu okullarına bildirmesi, çocuklarını gittikleri yerlerdeki okullara kaydettirmesi ve çocuklarının okula devamını sağlamaları konusunda sorumluluk verildi.

Zorunlu ilköğretim çağı dışına çıkan ilkokul öğrencilerinin takiplerinin yapılabilmesi, eğitim öğretime devamları ve okuma yazma seviye tespit sınavlarına girmeleri için halk eğitimi merkezine yönlendirilmesi sağlandı.

Okul öncesi eğitim ve ilkokullarda öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme değerlendirme araçları ile yapılacağından ilkokul 4'üncü sınıflarda puanla değerlendirme kaldırıldı.

Ayrıca, ilkokullarda öğrenci gelişim düzeylerinin ayrıntılı değerlendirilebilmesi için ölçüt sayısı arttırılarak "yeterli" ölçütü eklendi.

SINIF GEÇME PUANI TÜRKÇE DERSİ İÇİN 70 DİĞER DERSLER İÇİN 50'YE YÜKSELTİLDİ

Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseltildi. Bu puanların altında puan alan öğrencilerin sınıf geçme ya da kalmalarına şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.

Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ödül alınmasına ilişkin ölçütler, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalaması göz önüne alınarak güncellendi.

Ölçme ve değerlendirmeye ilişkin yeni bir yaklaşım oluşturularak hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girdiğinden sınavların bu yönetmelikle uyumlu olarak gerçekleştirilebilmesi amacıyla gerekli düzenlemeler yapıldı.

BİLİŞİM ARAÇLARININ KULLANIMINA İLİŞKİN TEDBİRLER

Teknoloji bağımlılığını ve bilişim araçlarının amaç dışı kullanımını engellemek için okullarda cep telefonu, kamera, görüntü ve ses kaydı yapma özelliği olan bilişim araçlarının okul ve eklentilerinde bulundurulma ve kullanımına ilişkin okul müdürlerince tedbirler alınacak.

Bu tedbirlere aykırı davranışlara ilişkin yaptırım uygulanabilecek.

Doğum yapan öğretmenlerin nöbet tutmama hakkı 2 yıla çıkarıldı

Doğum yapan öğretmenlerin 1 yıl olan nöbet tutmama hakkı, anne ile çocuğun daha fazla bir arada kalabilmelerini sağlamak amacıyla 2 yıla çıkarıldı.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI İÇİN ÖĞRENCİDEN YAZILI İZİN ŞARTI

Öğrencilerin 6698 sayılı Kanun çerçevesinde kişisel verilerini korumak amacıyla fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklanarak veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması şartı getirildi.

Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınabilmesi sağlanacak.

ÖĞRENCİLERE "GÜNLÜK SINIF SORUMLUSU" UYGULAMASI

Öğrencilerde sorumluluk bilincini geliştirerek okulda aktif görev almalarına yardımcı olmak için "günlük sınıf sorumlusu" uygulaması getirildi.

Yatılı bölge ortaokullarında nöbet tutan öğrencilerin güvenliği ve eğitim saatleri düşünülerek öğrencilerin tuttuğu yatakhane nöbeti kaldırıldı.

Okullarda ilk yardım dolabında ilk yardım malzemeleri haricinde ilaç bulundurulmaması ve ilk yardım dolabının ihtiyaç duyulması halinde görevli personeller tarafından kullanılması hükmü getirildi.

DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERDE KATKI PAYI ALINMAMASI

Diyabet, tansiyon, kanser, çölyak ve benzeri süreğen hastalıkları bulunan öğrencilerin takibi amacıyla eğitim kurumlarında kendi cep telefonlarına kolaylıkla ulaşabilmeleri sağlanacak.

Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim etkinliklerinin güvenli ve nitelikli bir ortamda gerçekleştirilebilmesi için etkinlik/oyun odası, oyun alanları ve bahçe, çocukların gelişimsel ihtiyaçlarının karşılanabileceği araçlarla zenginleştirilecek.

Düzenlemeye göre ayrıca, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı alınmaması kararlaştırıldı.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!