Denizli
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

TOEFL IBT Puanlaması Nasıl Yapılır?

TOEFL IBT Puanlaması Nasıl Yapılır?

TOEFL IBT, öğrencilerin konuşma, okuduğunu anlama, dinlediğini anlama ve kompozisyon yazabilme becerilerini ölçen bir sınavdır. Sınav okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümleri 30’ar puan olmak üzere toplamda 120 puan üzerinden değerlendirilir. Peki bu bölümler üzerinden puanlama sistemi TOEFL IBT’de nasıl işliyor?

Okuma (Reading) Puanı Hesaplama

TOEFL sınav sisteminin okuma bölümünde 3 ya da 4 okuma parçası bulunur. Her bir parçanın 10 adet sorusu bulunur. Çoktan seçmeli sorulardaki işaretlediğiniz her doğru cevap ham puanınıza katkı sağlar. Tek bir cevabı olan sorularda ise verilen her doğru cevap, 1 ham puan kazandırır. TOEFL IBT sınavında bazı soruların ise doğru seçenekleri birden fazladır. Bu soruların ham puanlama sistemi ise 2-3 puan değerindedir. Yani bu da eksik doğru yanıt verirseniz 3 puanlık soru üzerinden 1 puan alabilirsiniz anlamına geliyor. Sonrasında toplanan ham puanlar 1 ile 30 ölçekli puana çevrilir ve okuma bölümünün puanlaması bu şekilde gerçekleştirilmiş olur.

Konuşma (Speaking) Puanı Hesaplama

Konuşma bölümü yaklaşık 17 dakika sürer ve 4 soru içerir. IBT’de ilk soruya “bağımsız konuşma görevi” adı verilir. Bu soruyu yanıtlarken tamamen kendi fikirleriniz ve deneyimlerinizden söz etmeniz beklenir. Kalan 3 soruya ise “bütünleşik konuşma görevleri” adı verilir. Bu sorularda ise İngilizce dil becerilerinizi göstermeniz ve dinleme, konuşma ve okuma gibi yeteneklerinizin birleştirilmesi beklenir.

Dinleme (Listening) Puanı Hesaplama

Bu bölümde konuşmacı soruları ve sohbet-tartışma soruları olarak ikiye ayrılır. 3-4 adet dinleme parçası bulunur ve her parçada 6 ayrı soru vardır. Sohbet-tartışma sorularında ise en fazla 3 parça dinlenir ve içerisinden 5 adet soru gelir. TOEFL sınav sisteminin bu bölümünde 28 ila 39 arasında soru bulunur. Bu sorular çoktan seçmeli sorulardır ve her doğru yanıt 1 ham puana eşittir. Bu ham puanlar 0-30 puanlık ölçekli puana çevrilir. 

Yazma (Writing) Puanı Hesaplama

TOEFL sınavlarının yazma bölümünde iki adet yazma görevi istenir. Birincisi; bütünleşik yazma görevi. Bu bölümde kısa bir parçanın okuması ve kısa bir konuşma dinlenmesi gerekir. Ardından okunulan ve dinlenilenler hakkında bir yazı yazılması beklenir. Burada sınava giren kişinin okuma, yazma ve dinleme becerileri bir arada ölçülür. Diğer bir yazma görevi ise; bağımsız görev. Burada ise verilen bir konuyla alakalı deneme yazısı yazılması beklenir. Bu kısımda dinleme ve okuma yapılmaz. Sadece konuyla alakalı deneme yani essay yazılır.

Tüm bu bölümlerin soru tipleri için ayrı ayrı 0 ila 5 puan arasında bir puanlama sistemi bulunur. Sınav sonunda bu puanlar 0-30 arasındaki ölçeğe işlenir ve ham puanınıza sahip olursunuz.

TOEFL Türkiye’nin size sunduğu TOEFL IBT sınav başvurularından haberdar olmak ve ayrıntılı bilgi almak için TOEFL IBT’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!