Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Honaz’da Erkenci Olarak Bilinen Kirazda Hasat Başladı

Honaz’da Erkenci Olarak Bilinen Kirazda Hasat Başladı
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden sonra Türkiye’nin en büyük kiraz üretim alanına sahip Honaz’da erkenci olarak bilinen kirazda hasat başladı. Sıcaklık nedeniyle erken başlayan hasatta ilk ürünün kilosu pazarda 50 liraya satılıyor. Üretici Yasin Selek, hem rekoltenin hem de kalitenin yüksek olacağı hasat döneminden pazarlamada sıkıntı yaşamazlarsa çok ümitli olduklarını söyledi.

Denizli’nin kiraz deposu Honaz’da hasat erken başladı. Son yılların en sıcak kış ve bahar mevsimini geride bırakan ilçede geçen yıl Mayıs 15’inden sonra başlayan hasat bu yıl 15 gün önce başladı. İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden sonra en çok üretim alanına sahip ikinci merkez olan ilçede 4 bin dekar arazide hasat döneminde 12-13 bin ton kiraz hasadı yapılıyor. Bu miktarın bu yıl 15 bin ton civarında seyretmesi bekleniyor. Geçen yıllarda don ve dolu ile mücadele eden üretici bu yıl şimdiye kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadı. Olumlu bir üretim sezonunun ardından ise erkenci kiraz hasadı başladı. Geçen hafta başlayan ilk hasat sonrası pazardaki yerini alan Honaz Kirazının kilosu 50 liraya satışa çıktı.

ŞUANA KADAR OLUMSUZLUK YOK

100 çeşit kirazın üretildiği ilçede rekoltenin yüksek olduğunu ifade eden üretici Yasin Selek, “Uzun yıllardır bu kadar olumlu bir sezon geçirmemiştik. Geçen yıllarda ya donla ya da dolu ile mücadele ettik. Bu yıl ise böyle bir sıkıntı ile henüz karşılaşmadık. Havaların sıcak gitmesi de bu yıl hasadı erken başlattı. Geçen yıla göre 15 gün öncesinde hasat başlayacak. Şimdilik bir sıkıntımız yok. Rekoltenin ve kalitenin yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Bu yıldan ve üretimden çok ümitliyiz” dedi.

KİRAZDA ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Honaz’ın Kemalpaşa’dan sonra en büyük kiraz üretim merkezi olduğuna dikkat çeken Honaz Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Top ise, 100 çeşit kirazın üretildiği ilçede hasadın bu yıl kaliteli olacağına söyledi. Başkan, “Honaz olarak kiraz üretiminde önemli bir merkez. Kemalpaşa’nın ardından hem üretim alanında hem de hasatta ikinci sıradayız. 4 bin dekar alanda üretim yapıyoruz. 100 çeşit kiraz üretiliyor. Bunun erkencisinde hasat başladı. Gerçek hasat ise bu hafta içinde başlayacak. Kaliteli olan Napolyon kirazının hasadı ise 20 Mayıs’tan sonra başlayacak. Uzun bir üretim sezonunu herhangi bir olumsuzluk olmadan kapatmak istiyoruz. Rekolte ve üretim kaliteli olacak. Pazarlama konusunda da sıkıntı yaşamaz isek bu yıl çok güzel geçecek” diye konuştu. Gökhan KARAISLI

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!