Denizli
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yılbaşı Gecesi’nde kısıtlama olacak mı?

Yılbaşı Gecesi’nde kısıtlama olacak mı?
Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Koca: “Bugün itibariyle test sayımız 20 milyonu aştı. Pozitif vaka sayımız 1 buçuk milyonu aştı. Nisan ayına göre vaka sayılarında 5 kattan fazla, vefat oranında yüzde 50'den fazla artış var'' dedi.

BAKAN KOCA'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Bugün itibariyle test sayımız 20 milyonu aştı. Pozitif vaka sayımız 1 buçuk milyonu aştı. Nisan ayına göre vaka sayılarında 5 kattan fazla, vefat oranında yüzde 50'den fazla artış var. Sınırlı sayıda ilimizde yüksek risk hala devam etmektedir. Salgınla mücadelede hepimizin aynı tarafta olduğumuzu unutmamalıyız. Etkili korunma tedbirlerinin uygulanması konusunda ısrarcıyız. Önümüzdeki günlerde bu tedbirlere aşıyı da ekleyebilme umudu içerisindeyiz. 

VAKA SAYISI ARTAN VE AZALAN İLLER!

Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu'da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vaka artışı düşmeye başladı.

AŞI İLE İLGİLİ SON GELİŞMELER!

(50 milyon doz sipariş edilen aşı) "Aşılar başta aile sağlığı merkezleri olmak üzerinde, sağlık kuruluşlarında yapılacaktır.

(Yerli Aşı) Çalışmalar olumlu sonuç verirse Nisan ayında Faz-3 ve yaygın çalışma aşamasına geçmeyi umuyoruz.

Almanya Mart ayı sonuna kadar kendi ülkesinde geliştirilen Pfizer aşısından 11 milyon doz alabiliyor. (İthal edilen inaktif aşı) Biz Şubat ayı sonu itibariyle 50 milyon dozu tamamlamış olacağız.

Aşı geliştirdiğini söyleyen bir çok firmanın, aşı geçmişinin olmadığını söylemek isterim.

Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz.

Aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz uygulanacak

Çin aşısının sonuçları 1 hafta-10 gün içinde açıklanır

(İthal edilen Covid-19 aşısı) "3-4 gün içerisinde aşı ülkemize gelebilir

YENİ TEDBİRLER GELECEK Mİ? 

Geçen hafta başı başlayan tedbirlerle birlikte gelecek hafta sonuçları daha net göreceğimizi düşünüyoruz. Şu an görünen bu kısıtlamaların yer yer sonuç. verdiği. Tam değerlendirmek için gelecek hafta daha net söylemek mümkün. Farklı bir tedbir olursa bunu öneri olarak almış oluruz. Şu an yeni bir kısıtlama için erken olduğunu, gelecek hafta bu konuyla ilgili salgının seyri belirleyecek. Şu an için alınan kararların, uygulanan kısıtlamaların erken dönemde de olsa yer yer sonuç verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

İstanbul vaka sayısının azaldığı, hastanelerde poliklinik yükünün azaldığı ama hastanelerde yatan ve yoğun bakım yükünün arttığı il. Gelecek hafta hastane yükünün azaldığını da görmek istiyoruz. 

YILBAŞINDA 4 GÜNLÜK BİR KISITLAMA OLACAK MI? 

Yılbaşıyla ilgili, yılbaşı gecesi dahil olmak üzere kısıtlamaya tabi. Ama gün sayısının artıp artmama durumunu gelecek hafta sonuçların ve salgının seyri belirleyecek. Ama gecenin zaten kısıtlama içerisinde olduğunu söylemek istiyorum.

Kitlesel bağışıklamada antikor testi yaparak yapılmasının uygun olmadığını biliyoruz. Kimlere yapılmayacağını belirlemek önemli. 18 yaş altı, gebeler ve muhtemelen son4-6 ay içerisinde geçirmiş olanlar haricindeki kişilere yapılmasını planlıyoruz. 

ÇOCUKLARA VE HASTALIĞI ATLATANLARA VE HAMİLELERE AŞI UYGULANACAK MI? 

Hamileler, 18 yaş altı için şu an düşünülmüyor. Ama 18 yaş altı için de Çin'de çalışma devam ediyor. 18 yaş altı için uygulamaların sonuçları haziran ayına kadar çıkmış olacak. 18 yaş altı için uygulamaların sonuçları haziran ayına kadar çıkmış olacak. 

AŞILARIN ASLINDA 10 GÜN ÖNCE GELDİĞİ VE VIP KİŞİLERE UYGULANDIĞI İDDİASI 

Hangi aşı olursa olsun, Türkiye'ye Halk Sağlı ve Tıbbi İlaç Kurumu tarafından testleri yapılmadıkça hiç kimseye yapılmasını istemiyoruz ve biz yapmıyoruz. Dolayısıyla incelemeden geçmemiş aşıların kimseye yapılmasını istemiyoruz. Sadece şu dönemde gönüllü olanlara birtakım esaslarla yapılabiliyor.
Şu an için bizim Bakanlık olarak izin verdiğimiz herhangi bir aşı söz konusu değil. 

216 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ 

Bu dönemde sağlık çalışanlarımız büyük yük altındalar. Toplam vaka sayısı anlamında sağlık çalışanlarımızın -1 milyon yüz binin üzerinde çalışanımız var- 120 bini geçti. Özellikle bu dönemde toplam çalışanların %10'unu geçmiş durumda. Hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise bu dönemde 216 kişi oldu. Testi pozitif olup hayatını kaybeden sağlık çalışan sayımız 216 oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. 

VEFAT SAYILARININ DOĞRU AÇIKLANMADIĞI İDDİALARI 

Şu dönemde ölüm sayılarının siyasetin konusu yapılmasına gerçekten çok üzülüyorum. Bu sorunun geleceğini bildiğim için birkaç örnek hazırlayın demiştim arkadaşlara.

Bildiğiniz gibi mart ayında vefat edenlere uygulanan bir yaklaşım vardı defnedilirken. Ceset torbalarında, farklı mezarlarda defnedilmesi şeklinde bir anlayış söz konusu idi.

O dönemde yayınladığımız genelgede şunu ifade ettik: Kovid bulaşıcı hastalıktır, diğer bulaşıcı hastalıklar gibi defnin yapılmasını belirten özel ceset torbaları içerisinde olmasını ifade eden bir genelge yayınladık. Kovid'in de diğer bulaşıcı hastalıklar gibi defnedilmesi gerektiğini belirten bir genelgeydi.

216 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Toplam vaka sayısı anlamında PCR testi pozitif olan sağlık çalışanımız 120 bini geçti. Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı 216 oldu

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: İHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!