Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Boynunuz tutulmasın mı istiyorsunuz? Bunlara dikkat edin!

Boynunuz tutulmasın mı istiyorsunuz? Bunlara dikkat edin!
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca, boyunda en sık rastlanan problemlerden olan boyun ağrısı ve boyun tutulması hakkında bilgi vererek uyarılarda bulundu.

Boyun ağrısının (özellikle kas tutulmaları ve spazmları) Fizik Tedavi ve Rehabiltasyon polikliniklerinde en sık doktora başvuru nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca: “Boyun ağrıları ani olarak başlayabilir ama genellikle aniden tek başına şiddetli bir yakınma olarak başlamayıp günlük yaşantının stres ve gerilimi ile zaman içinde artarak belirginleşir. Sonuçta omurganın belli bir kısmında dejenerasyon başlar ve bu dejenerasyon omurganın etrafındaki kaslarda, bağlarda ve eklemler de gerilme oluşturarak boyun ağrısının kaynağı olur. Akut olarak başlayan boyun ağrıları kasların kasılması (gerginlikleri) ve boyun yapısal bozulmaya bağlı boyun düzleşmesi (lordoz düzleşmesi) dediğimiz durumlar da; ağrı ve tutulma nedeniyle hareketlerimiz kısıtlanabilir ve en basit işlerimizi yapmak bile işkence haine gelebilir. Bu mevcut ağrı keskin bıçak saplanır tarzda ve hareketle belirginleşen bir ağrıdır. Bu boyunda sınırlı kalmayıp sırt, kollar hatta baş bölgesine yayılabilir. Yavaş başlayan boyun ağrıları özellikle omurgadaki kireçlenmelerde (spondilartroz), omurga disk dejenerasyon, boyun fıtıkları, romatizmal hastalıklarda, enfeksiyon ve bazı kanserler zemininde başlayabilmekle birlikte bu sebepler zemininde de ani başlangıçlar gösterebilirler” diye konuştu.

STRES VE OTURUŞ BOZUKLUKLARI BOYUN TUTULMASI NEDENİ OLABİLİR

Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca, boyun kaslarındaki spazm bağlı tutulmalar ve boyun omurga düzleşmesi sorunlarının çoğu zaman omurgadaki bir hastalıktan kaynaklanmadığını belirterek günlük yaşamdaki stres ve duruş bozukluklarının da buna sebep olabildiğini söyledi. Alaca: “Günlük yaşamdaki kaygılar, stres, gerginlikler, kötü duruş (postür), oturuş bozuklukları (bilgisayar, telefon, araba kullanırken, kitap okurken, televizyon seyrederken ve uzun süre aynı pozisyonda iş yaparken) sonrasında boyun tutulmaları ve boyun omurlarında düzleşme sorunları meydana gelebilmektedir. Eğer 2-3 günün üzerinde devam eden boyun ağrısı varsa bir hekime, bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurulmasını gerekli muayene ve muayene sonrası tetkiklerin yaptırılmasını önermekteyiz” şeklinde konuştu.

YASTIK SEÇİMİ VE BOYUN EGZERSİZLERİ ÖNEMSENMELİ

Boyun kaslarındaki spazm bağlı tutulmalar ve boyun omurga düzleşmesi sorunlarının tedavisinde öncelikle duruş ve oturma pozisyonuna, istirahatta iken ve uyurken kullanılan yastık seçimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Alaca, ağrının şiddetine göre hekim tarafından verilen ilaç tedavisinin kullanılmasının ve mevcut şikayetlere göre verilecek boyun egzersizlerini yapmaya özen gösterilmesinin altını çizdi. Hastalar, eğer mevcut tedavi ile rahatlamazlarsa boyun kaslarında gergin noktalara (tetik noktalara) kuru iğneleme, lokal anestezik kullanarak yapılan tetik nokta enjeksiyon uygulamaları ve fizik tedavi yöntemleri (Tens- US v.b) ile tedavi edilebildiğini sözlerine ekledi.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!