Denizli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'de Hayvan fiyatları arttı üretici şaşkın

Denizli'de Hayvan fiyatları arttı üretici şaşkın
Denizli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, canlı hayvan maliyetlerinin yüksek olmasının kırmızı et fiyatlarını yükselttiğini, bunun da vatandaşa yansıdığını belirtti. Yerli üreticinin besleyecek hayvan bulamadığına dikkat çeken Öztürk, üretici olarak ithalata karşı olduklarını ancak hayvan stokunun dengelenmesi için kontrollü ithalata ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ramazan ayında kırmızı et fiyatlarında artış yapılmamasına rağmen piyasada durgunluk yaşandığını vurgulayan Öztürk, "Ramazan ayında piyasada, et tüketimi açısından beklenenin aksine durgun geçiyor. Canlı hayvan fiyatlarındaki maliyetin yüksek olması kırmızı et tüketimine yansıyor. Bölgemizde kıymanın kilogramı 35, kuşbaşının ise 38 liradan satılıyor. Ramazan dolayısıyla fiyatlarda artış olmadı ancak yine de tüketici için pahalı geliyor" dedi.

İNEK FİYATLARI TAVAN YAPTI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının canlı hayvan ve kırmızı et açığının kapatılması için çalışma içinde olduğunu anlatan Öztürk, daha önce alınan fiyat istikrarı kararına uyulmaya çalışıldığına değindi. Öztürk, sütün kriz yüzünden satılamadığı piyasada hayvan fiyatlarının tavan yaptığını söyledi. Geçenlerde hayvan pazarında inceleme yaptığına dikkat çeken Öztürk, “4 aylık buzağı sordum 3 bin lira istediler. Baksanız canlı kilosu 150 kilo gelmez. Neredeyse kilosu 20 liraya satacaklar. Ülkemizde süt krizi var diye süt satamazsınız ama inek fiyatları süt krizini aratacak bir boyuta geldi. Pazarda simental cinsi bir inek 12 bin liraya satılıyor. Bu durumda hayvancılıkla uğraşmak çok karmaşık bir duruma denk geliyor” diye konuştu.

İTHALAT DA ÇÖZÜM OLMUYOR

Piyasada bilinmeyen bir şeylerin yanlış gittiğini vurgulayan Öztürk, “Sektörde büyük bir yanlışlık var ama kimse bunun ne olduğunu bilemiyor. Devlet ithalata izin veriyor. Birileri hayvanları getiriyor, üretici alıyor ama yine pahalıya satmak zorunda kalıyor. E devlet yerli üreticiye destek olayım diyor ama bir yerden sonra bu da patlak veriyor. Yine devlet süt sektöründe olan krizi çözmeye çalışıyor adımlar atılıyor süt üretimi düşecekken artmaya devam ediyor. Piyasada bu kadar kriz varken üretici hayvanlarını elinden çıkarmak istiyor diye konuşulurken canlı bir hayvanın bu kadar pahalıya satılması çok anlamsız geliyor. Yolunda gitmeyen bir iş var ama kimse bunu çözemiyor. Besicilik yapmak isteyenin işi çok zor kısacası. İthalat bu durumda en kolay çözüm olarak göze çarpıyor ama onunda normal seyrini bozuyorlar. Kontrolsüz yapılan ithalat sektöre derin yaralar bırakıyor. Biz girdi maliyetlerinden de şikayetçiyiz. Defalarca kez bunu söylememize rağmen serbest piyasa diye devlet uğraşmak istemiyor. O yüzden de üretici elindeki hayvanı pahalıya üretiyor. Zarar etmemek için de pahalıya satıyor. Bu hayvanları alan kasap da zarar etmemek için ürünü pahalı satınca ortada koskoca bir et sorunu çıkıyor. Sonuç olarak biz devletimizden üreticisinin yanında zamanında piyasaya müdahil olan bir yapı istiyoruz” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!