Denizli
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'de bu yıl 9 bebek SMA'lı olarak dünyaya geldi

Evlilik öncesi yapılan talasemi taramalarının yanı sıra 2021 yılından bu yana SMA taramalarını da yaptıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, “Maalesef 2023 yılında 9 bebeğimiz SMA'lı olarak dünyaya geldi” dedi.

Sona eren sağlık haftası sonrası çalışmalar ve sağlık hizmetleri ile ilgili bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, evlilik öncesi yapılan talasemi taramaları ve son dönemde en çok gündemde olan SMA taramaları konusunda önemli bilgiler verdi. Evlilik öncesi yapılan talasemi taramalarının uzun yıllardır yapılan bir uygulama olduğunu ifade eden Öztürk, “Bir diğeri ise 2021 yılında başlanan ve Türkiye'de başarıyla uygulanan SMA taramalarımız. SMA biliyorsunuz tedavisinin mümkün olmayışı ve dramatik seyri nedeniyle çok önemli. Bu yüzden de gündemimizde yerini tutuyor. Bu hastalık anne ve babası taşıyıcı olan çocuklarda görülebiliyor. Biz bu yüzden SMA taramalarını yapmaya başladık. Bu anlamda öncelikle erkeklerden bir kan alınıyor. Eğer erkek taşıyıcıysa bu kez kadından da bir kan alınıyor ve test yapılıyor. Eğer ikisi de taşıyıcıysa bu çiftin SMA'lı bir bebeğe sahip olma ihtimalleri var. Ancak bu yüzde 100 SMA'lı bir bebeğe sahip olacakları anlamına gelmiyor. Ancak SMA'lı bir kadınla SMA'lı bir erkek evlenecekse bunlara genetik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu çiftin sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmeleri için hamilelik öncesinden başlayarak süreç boyunca destek vermeye devam ediyoruz. Pamukkale Üniversitemiz'in Genetik Danışmanlık Merkezi bu konuda çiftlere yardımcı oluyor. Bugüne kadar Denizli'de 9 çiftimizin yapılan testler sonucunda SMA taşıyıcısı olduğunu tespit ettik. Bunlara danışmanlık hizmeti veriliyor ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmeleri adına yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

SMA’LI BEBEKLERİN TAKİPLERİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ’NDE YAPILIYOR

2022 yılının ortalarında yeni bir taramaya daha başladıklarının da altını çizen Öztürk, “Bu kez de bebeklerde SMA taraması yapıyoruz. Evlilik sonrası enzim eksikliğinden ortaya çıkan hastalıkları engellemeyi hedefliyoruz. Yine SMA taraması da bunlardan bir tanesi. Bu anlamda maalesef 2022 yılında 1, 2023 yılında 9 bebeğimiz SMA'lı olarak dünyaya geldi. Tanıları dünyaya gelir gelmez konuldu. Şu anda üniversitemizde takipleri devam ediyor” şeklinde konuştu. Serhat KÖSE

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!