Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'de fiyatı yarı yarıya düşen şeftali dalında kaldı!

Denizli'de fiyatı yarı yarıya düşen şeftali dalında kaldı!
Denizli'nin Çivril ilçesinde fiyatı geçen yıla göre yarı yarıya düşen şeftali, üreticinin elinde kaldı. Girdi maliyetinin 2-3 kat artmasına rağmen fiyatların geçen yıla göre yüzde 50 düşerek 4,5 liraya düşmesi çiftçini isyan ettirdi. Çok sayıda ürününü toplamazken, dalında 4,5 liraya alınan şeftalinin pazar ve marketlerde 15-20 liraya satılması ise kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu.

Denizli’nin en büyük Türkiye’nin ise sayılı şeftali üretim merkezleri arasında yer alan Çivril’de, şeftali hasadı başladı. 30 bin dekar alanda üretilen şeftalide rekolte geçen yıla göre yüzde 50 daha artarak 25-30 bin ton civarında olması bekleniyor. Rekoltenin ve kalitenin arttığı şeftalide bu yıl fiyat sorunu yaşanıyor.

MALİYETLER ARTTI FİYATLAR DÜŞTÜ

Geçen yıl ürün azlığında 8-10 liraya satılan şeftali, bu yıl kalitesine ve büyüklüğüne göre 3 lira ile 5,5 lira arasında alıcı buluyor. Girdi maliyetlerinin 3-4 kat arttığı şeftalide tüccarın ağız birliği yaparak fiyatları aşağı çekmesi üreticinin tepkisine neden oluyor. Geçen yıl yol parasını ödeyen tüccarların kilometrede 1 lira yol parası aldığı öğrenildi. Fiyatların düşmesinde en büyük nedenlerden birisi ise ihracatın olmaması.

ÜRETİCİDE 3 LİRA PAZARDA 15 LİRA

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, geçen yıla göre maliyetlerin artmasına rağmen ürün fiyatının yarı yarıya düşmesine anlam veremediklerini aktardı. Geçen yıl 8 liraya satılan şeftalinin bu yıl 3 lira olduğuna dikkat çeken Özkul, “Bu işe bir anlam veremedik. Geçen yıl ile bu yıl arasında maliyet farkı kimi ilaçlarda yüzde 400. Gübre almış başını gidiyor. Motorin ise geçen yıl 7 liraydı bu yıl 20 liranın üstünde. Tüm bunlar yaşanırken üretici birinci kalite ürününü geçen yıla göre yüzde 50 hatta yüzde 100 daha aşağıya satıyor.  o kadar emek verirken para kazanamazken aradaki kişiler 2-3 katını kazanıyor. Üretici para kazanmadığı gibi tüketici de para kazanmıyor.

BİRİNCİ KALİTE ÜRÜNÜ 2 LİRAYA MEYVE SUYUNA SATIYORLAR

Üretici ürünlerini toplamıyor. Üretici öfkeli ve tepkili. Çiftçi meyve ağacını sökeceğini söylüyor. Herkes isyan ediyor. Fiyatı duyan ürünü hasat etmiyor. Denizli’de kilosu 15 liraya satılan büyük boy şeftaliyi üretici 2 liraya meyve suyuna gönderiyor. İçimiz acıyor. Çözüm çok basit. Devletin bir sürü kurum kuruluşu var. Denetim gerçekleştirecek. Aradaki makası düşürecek. Hem üretici hem de tüketici kazanacak. Çözüm arıyoruz, çözüm istiyoruz. Aksi halde ilçemizde çok sayıda şeftali üretimini bırakarak alternatif ürüne yönelecek” dedi.

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, şeftali

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 1
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 2
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!