Denizli
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Isıl İşlem Fırınlarının İşlevleri Nelerdir?

Isıl İşlem Fırınlarının İşlevleri Nelerdir?

Isıl işlemler, ürünlere işlenebilir doku ya da çalışma şartları için istenilen özelliklerin kazandırılması amacıyla yapılan işlemlerdir. Günümüz teknolojisi ile sanayi ve birçok alanda ısıl işlem kullanımı oldukça artmış ve ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Ürünlerin kalitesini ve kullanım ömürlerini iyileştiren ısıl işlem, bu noktada çoğu sektör için vazgeçilmez hale gelmiştir.

Isıl işlem fırını; birçok farklı sektörde birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. Isıl işlem fırınları ile çelik parçaları yüksek derecelerde ve koruyucu bir gaz ortamında ısıtılabilir. Isıtma süresinde ortaya çıkan oksidasyon ve dekarbürizasyon, azot ve engogazın koruyucu yapıları sayesinde önlenir. Isıl işlem fırınları sayesinde ortaya çıkan birçok gazla birlikte karbon anlamında da zengin bir ortam oluşturulur. Isıl işlem fırınları yaygın olarak otomotiv sektöründe kullanılır. Silindirlerin, yuvarlak ve kare şekilli malzemelerin tavlanması işlemlerinde ihtiyaç duyulur.

Isıl İşlem Fırınlarının En Önemli Parametresi; Sıcaklık

Sıcaklık, çelik parçaları ve diğer metallerin ısıl işleme girmesinde en etkili özelliktir. Sıcaklığın % C ve zaman potansiyelleriyle alakalı parametreleri bulunur. Bu parametreler, ısıl işlem fırınlarının bir diğer özelliği olarak; bilgisayar kontrolü tarafından yönlendirilebilir. Böylelikle ısıl işlem fırınları hem dış ortama karşı korunaklı kalabilir hem de insan faktöründen uzak bir şekilde kontrol edilebilir. Bu da ısıl işlem fırınının sunduğu güzel bir ayrıcalıktır.

Isıl işlem fırınına benzerlik gösteren sementasyon fırını ise; çelik yüzeyine yüksek dereceli sıcaklıkta karbon yükleyerek ürünlerin yüzeylerindeki aşınmaya karşı dirençli bir yapı sağlamakta kullanılır.

Isıl işlem fırını; endüstriden sanayiye kadar birçok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüz şartlarıyla yaygınlaşan birçok sistem sayesinde hayat kolaylaştıran tarafları oldukça fazladır. Ancak ısıl işlemlerin yalnızca son zamanlarda popüler olduğunu söylemek çok da doğru değildir. Örnek olarak gösterecek olursak; eski zamanlarda kılıçların dövülmesi, eritilmesi ve sonrasında fırınlanması tam olarak ısıl işlem süreçleriyle benzerlik gösterir. Isıl işlem fırınlarıyla birlikte sementasyon fırını da basit olarak, çelik ya da demir üzerinde uygulanan ve bu malzemeleri ısıtan ekipman olarak tanımlamak yanlış olmaz. Tüm bunları da göze alarak ısıl işlem fırınlarını basit kullanımıyla ele alabilir ve birçok alanda hayatımız için önem arz ettiğini söyleyebiliriz. Isıl işlem fırınları hakkında ayrıntılı bilgi için Sarvion web sitesini ziyaret edebilir, iletişime geçebilirsiniz.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!