Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yeşil Alanın Ticari Alana Dönüştürülmesine Mahkemeden Ret 

Yeşil Alanın Ticari Alana Dönüştürülmesine Mahkemeden Ret 
Denizli'de Pamukkale ilçesi Dokuzkavaklar Mahallesi'ndeki semt polikliniği önündeki park hakkında Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından imar değişikliği ile ticari alana dönüştürülme kararı çıkartılması mahkemeye taşınmıştı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından yargıya taşınan konu karara bağlandı. Denizli İdare Mahkemesi,'' Dava konusu imar değişikliği işlemlerinin hukuka, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama tekniklerine, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmadığı' sonucuna vararak imar değişikliklerinin iptaline karar verdi.

Pamukkale ilçesi Dokuzkavaklar Mahallesi'ndeki Semt Polikliniği önünde yer alan park alanının bir kısmı, Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 15 Ağustos 2019 tarihinde almış olduğu bir kararla ticari alana dönüştürülmüştü. 706 metrekarelik 4 adet parsel oluşturulmuştu. Belediye adına tescil edilen bu parsellerin belediye tarafından 7 Kasım 2018'de satışa çıkarılması ile kamuoyunun haberdar olduğu duruma üzerine TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu el atmıştı. Kurul tarafından yapılan açıklamada bu uygulamanın hukuka ayrıkı olduğunu belirtilerek parsellerin satışının durdurulması ve imar değişikliğinin iptali talep edilmişti.

Konu ile ilgili talebin reddedilmesi üzerine Mimarlar Odası Denizli Şubesi parsellerin yakınında bulunan mülkiyet sahiplerinin açtığı davaya müdahil oldu. Konunun yargı sürecine taşınması sonucu parsellerinin ihale yoluyla 2 tanesinin satışı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan tarafından durduruldu.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi müdahali olduğu davanın sonucunu bugün gerçekleştirdiği basın toplantısı ile duyurdu. Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Mehmet Serdar Alayont  Denizli İdare Mahkemesi'nce, verilen kararı basınla paylaştı.

MAHKEMENİN DETAYLI İNCELEMESİ

Yapılan incelemede şu ifadeler yer aldı;''Park alanının konumu itibari ile etrafındak konutlar ve ticari birimlerin yanı sıra kuzeyindeki semt hastanesine gelen hasta yakınları tarafından bir bakıma hastane bahçesi olarak da kullanılmakta olduğu, parkın çevresindeki yapı adalarında semt hastanesinin ihtiyaçlarına yönelik ticari birimlerin yer aldığı, ayrıca inşaatı devam eden ve boş olan ticaret yerlerinin olduğu, dolayısıyla alanda ticari alandan çok park alanına ihtiyaç olduğu, dava konusu imar planı değişiklikleriyle planlanan ticaret alanlarının hastane ile park arasındaki erişimi engelleyici ve işlevsel bütünlüğü bozucu nitelikte olduğu, mevcut park alanından yaklaşık 350 netre mesafedeki eşdeğer olarak ayrılan park alanının ise form olarak park alanı düzenlemesi ve kullanımı için uygun olmadığı, söz konusu parsellerde yapılaşmanın mevcut olduğu, alanda yeni bir imar uygulaması yapılmasının zorunlu olmadığı halde park alanının bölündüğü, dolayısıyla düzenleme sınırının tespiti ve geçirilmesinde yönetmelik hükümleri kapsamda imar mevzuatına uygun işlem yapılmadığı tespit edildi''

MAHKEME KARARI

Denizli İdare Mahkemesi incelemeye sonucunda, Dava konusu imar değişikliği işlemlerinin hukuka, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, planlama tekniklerine, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmadığı sonucuna vardı.  İmar değişikliği kararının iptaline karar verdi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Mehmet Serdar Alayont karar ile ilgili,'Mahkemenin kararını hukuka,vicdana ve kent dinamiklerine uygun bir karar aldı''dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!