Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Basmacı, Gazilerden Alınan “Haksız Ücreti” Meclise Taşıdı

Basmacı, Gazilerden Alınan “Haksız Ücreti” Meclise Taşıdı
CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Danıştay kararına rağmen, SGK’nın gazilerden aldığı tekerlekli sandalye parasını meclise taşıdı.

Basmacı, Gazilerin ihtiyaç duyduğu tekerlekli sandalye, protez vb. hayati önem taşıyan ortez-protez ve diğer iyileştirici araç/gereçleri ücretsiz almasına imkan tanıyan Danıştay kararına rağmen, SGK’nın gazilerden tekerlekli sandalye parası almaya devam etmesinin hukuksuz olduğunu söyledi.

  CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı; “Canını hiçe sayarak vatan savunması  sırasında yaralanarak gazi olan vatandaşlarımızdan bazıları yürüme kabiliyetini kaybederek engelli aracına ihtiyaç duymaktadır. Piyasada 13 bin liraya satılan tekerlekli sandalyeye SGK, sadece 2 bin 200 lira destek vermektedir. Gazilerimiz geri kalan 11 bin 800 lirayı kendi ceplerinden karşılamak zorundadır.  Danıştay’ın, gazilerin tedavileri için gereken araç-gereçlerin bedelsiz karşılanmasına ilişkin kararı SGK’ca uygulanmamaktadır.” dedi.

Gazilerin tekerlekli sandalye masrafının SGK tarafından bedelsiz karşılanması zorunluluğu  bulunduğunu ifade eden Melike Basmacı, Meclise verdiği soru önergesi ile, konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet MÜEZZİNOĞLU tarafından  yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

CHP Denizli Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Melike Basmacı’nın Gazilerin tekerlekli sandalye haklarına ilişkin Meclise verdiği soru önergesi şöyle:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA     

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet MÜEZZİNOĞLU tarafından  yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98.ve İçtüzüğün 96.maddeleri saygıyla arz ederim.27/10/2016

 

                                                                                                                     Melike BASMACI

                                                                                                                     Denizli Milletvekili

 

 

 Ülkemiz 1980’li yıllardan itibaren terör örgütleri ile mücadele etmektedir. Bu mücadele esnasında şehitlerimiz olduğu gibi, herhangi bir uzuv, organını  kaybeden ve hayata tutunmaya çalışan gazilerimizde mevcuttur.

 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren olaylar nedeniyle vazife malullüğü aylığı alan malul personel (erbaş/er dahil) ile bakıma muhtaç vazife ve harp malullerinin sağlık kurulu raporu ile ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç/gereçler, herhangi bir katılım payı veya fark alınmaksızın ve kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanır. Bu kapsamda bedelleri karşılanacak ürünlerin yenilenmesine dair usul ve esaslar SGK tarafından belirlenmektedir denmesine rağmen SGK ‘a gazilerin ihtiyaç duyduğu tekerlekli sandalye, protez vb. hayati önem taşıyan ortez-protez ve diğer iyileştirici araç/gereçlerin çok cüzzi bir rakamını ödemektedir.

  Bugün kullanışlı ve gazilerimizin hayatını kolaylaştırıcı iyi bir tekerlekli sandalyenin (aktif sandalye) fiyatı 13.000.-TL civarında iken, kurum ancak bu rakamın 2.200 TL’sini karşılamaktadır.

  Ayrıca Danıştay bu fiyat belirtme hususunu iptal etmesine rağmen maaselef bu uygulama devam etmektedir. Bu konu ile ilgili Danıştay’ın karar metni aşağıdadır.

    SUT’un “tekerlekli sandalye temini” başlıklı 7.3.12.E. maddesinin 2. Fıkrasındaki “…. SUT eki EK-5/C Listesinde belirtilen bedeller doğrultusunda Kurumca karşılanır.” İbaresinin, Tebliğ eki EK-5/C Listesinde “Özellikli Motorsuz tekerlekli sandalye”bedeli olarak 550,00.-TL, “Akülü tekerlekli sandalye" bedeli olarak 2.200,00.-TL, “tekerlekli sandalye Oturma Adaptasyonu” bedeli olarak 80,00.-TL, “Standing Table (Ayakta Dik Konumlandırma Cihazı)” bedeli olarak 600,00.-TL ve “Parapodium Cihazı (Ayakta Dik Pozisyonlama Cihazı)” bedeli olarak 3.000,00.-TL ödenmesine ilişkin fiyat yönünden belirlemenin iptali yönünde karar vermiştir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!