Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Hüseyin Utangaç, "Sokağın Enflasyonu Maaşları Eritiyor"

Hüseyin Utangaç, "Sokağın Enflasyonu Maaşları Eritiyor"
Devletin resmi kurumu TÜİK’in 5 aylık enflasyonu yüzde 6,58 olarak açıkladığını belirten Türk Büro Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, alınan maaşların yüzde 10’u geçen sokak enflasyonu ile eridiğine dikkat çekti. Utangaç, bir aylık iftar sofrasının maliyetinin bin 717 lira olarak hesaplandığına değinerek, iftar sofralarının maliyetinin sanılanın aksine arttığını söyledi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hesaplanan ve 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 59,03 TL; 29 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak bin 711,87 TL olduğu belirlendi. Geçen yıl bin 562,81 lira olan bu rakam böylelikle yüzde 9,54 yükseldi. Tüm bunların yanında ramazanda gıda fiyatlarının yükselmeyeceğini belirtenlerin Mayıs’ta artan gıda fiyatlarına dur diyemediğini belirten Türk Büro Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, devlet tarafından hesaplanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını ifade etti ve gerçek enflasyonun yüzde 10’u geçtiğini iddia etti.

RAMAZANDA ZAM YOK AMA…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ramazan öncesi yaptığı açıklamada gıda fiyatlarında artış olmayacağını belirttiğini aktaran Utangaç, “Buna rağmen gıda fiyatlarının arttığını herkes biliyor. Marketler indirim diye önce fiyatları artıyor sonra da marifetmiş gibi bu fiyatlara indirim yapıyoruz diye açıklamalarda bulunuyor. Onları denetleyen zaten yok. Bunların yanında üretici ise hala yalnız kalmaya devam ediyor. Sokakta görünmeyen bir deflasyonun yaşandığını herkes biliyor. Bunun yanında Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 fitre fiyatlarını açıkladı. Bu rakam bir kişinin açlıktan ölmemesi için hesaplanan miktar. Dört kişilik bir aileyi göz önüne alırsak bu fiyat aylık bazda bin 800 liraya denk geliyor. Ülkemizde asgari ücret ise bin 300 lira olarak uygulanıyor. Arada kalan 500 lira ise nereden bulunacak kimse açıklamıyor. Memurlar ise ortalama 2 bin 575 TL olarak ödeniyor. Bin 711 liralık iftar sofrası düşünüldüğünde maaşın yüzde 66’sını ayırmak zorunda. Memur maaşı ortalama 168 lira arttı bu rakam yıl boyunca karşısında eridi. İftar sofraları ise 149 lira arttı. Biz bu rakamlar ışığında çalışanlara bayram ikramiyesi verilmesi gerekiyor” dedi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!