Denizli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli’de dokumacılar kepenk kapattı

Denizli’de dokumacılar kepenk kapattı
Denizli’de sokak aralarından dokuma tezgahlarının yükseldiği Babadağ ilçesinde, dokumacı esnafı artan girdi maliyetleri gerekçesiyle grev kararı aldı. Sessizliğe bürünen ilçede esnaflar, en az 2 hafta boyunca tezgahları çalıştırmama kararı aldı. Babadağ Dokumacılar Esnaf Sanatkarlar Esnaf Odası Öcal Yünük, ilçede 150 esnafın bu nedenle belirsiz süreli kepenk kapattığını açıkladı. 

Denizli’nin dokumacılığın başkenti olan Babadağ ilçesinde, ilçe merkezi ile Kelleci, Mollaahmet, Yeniköy, Bekirler Mahallesindeki dokumacı esnafı için işler iyiye gitmiyor. Pandemi döneminde bir çalışan, işleri yolunda giden esnaf, başta asgari ücret ile elektrik zammı olmak üzere artan girdi maliyetleri ile mücadele etmekte zorlanıyor. i6 bin 500 nüfusun yüzde 90'ının geçimini sağladığı dokumacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle birçok kişi işsiz kalmış durumda. 

ESNAF MALİYETİ AÇIKLADI: 100 LİRA KAR KALIYOR 
Elektriğin yüzde 127 artmasının yanı sıra dokumacı esnafı iş veren patronların da zam yapmamasından yana dertli. Sosyal medyadan duruma tepki gösteren bir esnaf, 1 aylık kazanç ve giderlerini gösteren mali tablosuyla durumun ne kadar kötü olduğunu gözler önüne serdi. 2 işçi çalıştıran esnaf, ayda dokuduğu 42 bin metre kumaştan 43 bin 680 lira para kazandığını söylerken, tüm girdi maliyetlerini topladığında ise giderin 43 bin 580 lira olduğunu açıkladı. Kendisine 100 lira kaldığı belirten esnaf, “Ben ne yiyip içeceğim. Çoluğum çocuğuma kadar nasıl bakacağım” diyerek dert yandı. 

EN AZ 2 HAFTALIK GREV KARARI
İşlerin kötüye gittiği ilçede esnaflar grev kararı aldı. Sokak aralarından dokuma tezgahı seslerinin yükseldiği ilçede sessizlik kapladı. Yaklaşık 400 esnafın bulunduğu ilçede 150 esnafın grev kararına imza attığı ve kepenk kapattığı öğrenildi. Belirsiz süreli grev kararının en az 2 hafta sürmesi bekleniyor. 

HERKES BU İŞTEN PARA KAZANIYORDU
Babadağ Dokumacılar Esnaf Sanatkarlar Esnaf Odası Öcal Yünük, 6 bin nüfuslu ilçenin tek geçim kaynağının fason dokumacılık olduğuna dikkat çekti. Yünük, “Ben kendimi bildim bileli, Babadağ dokumacılık yapıyor. Belki daha da eski. Şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmamıştık. Elektriğe gelen zamlar, diğer girdi maliyetlerinin artması esnafı zor durumda bırakıyor. Aslında Türkiye genelinde bir sorun. Sadece bize özgü bir sorun değil. Herkesin kendi çapında bir çözüm arıyoruz. Esnafımız ise artan maliyeti kurtarmadığı için çalışmıyor. İşveren ise ürünlerini satamadığı için zam yapmak istemiyor. Kademeli zam yapalım diyor ancak bu esnafımızdan kabul görmedi.  Şimdi esnaflar kendi kararıyla kepenk kapattı. Yetkililerden çözüm bekliyoruz” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 4
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!