Denizli
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Elektrikli Jeneratörün Farkı Nedir?

Elektrikli Jeneratörün Farkı Nedir?

Jeneratörler, çeşitli durumlarda yedek veya alternatif güç kaynağı olarak kullanılır. Özellikle elektrik kesintisi durumlarında veya şebeke erişimi bulunmayan ortamlarda enerji ihtiyacını karşılamak adına jeneratör kullanılır. Yenilenebilir veya fosil kaynaklar kullanarak elektrik enerjisi üreten jeneratörler genelde kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir çalışma sistemine sahiptir. Güneş, rüzgar veya biogaz enerjisi kullanarak elektrik enerjisi üretebilen jeneratörlerin yanı sıra benzin, motorin veya doğalgaz kullanarak elektrik üreten jeneratörler de bulunur.
Jeneratörlerin Enerji Kaynaklar
Çalışma prensibi olarakelektrikli jeneratörler, farklı kaynaklardan ürettikleri veya elde ettikleri hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirirler. Elektrik enerjisini üretirken kullanılan hareket enerjisinin sağlanmasında kullanılan kaynaklar fosil ve yenilenebilir enerji kaynaklarından seçilebilir. Kullanılacağı alana, enerji kaynağının erişilebilirliğine ve ihtiyaç duyulan enerji miktarına bağlı olarak farklı seçimler yapılabilir.

Fosil Enerji Kaynaklı Jeneratörler
Günlük hayatın her alanında elektrik enerjisinin yoksunluğu önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunları önlemek adına elektrikli jeneratörlerin kullanılmasını sağlayan yakıtların erişilebilirliği de büyük öneme sahiptir. Jeneratörün ihtiyaç duyulduğu alana en uygun enerji kaynağının belirlenmesi esnasında; karbon ayak izi, üretilecek enerjinin maliyeti ve enerji kaynağının ulaşılabilirliği göz önünde bulundurulmalıdır.

Dizel Jeneratörler
Jeneratörlerde elektrik enerjisi üretmek adına kullanılan hareket enerjisini üretmek için dizel motor kullanmak, en kolay erişilebilen enerji kaynaklarından biri olan motorinin kullanılmasını sağlar. Verimli, ekonomik ve erişilebilir bir kimyasal enerji kaynağı olan motorin, dizel motorda yakma işlemine maruz kalarak ısı üretir, ortaya çıkan sıcaklık farkından oluşan hareket enerjisi ise elektrik enerjisine çevrilir.

Benzinli Jeneratörler
Tıpkı motorinde olduğu gibi özellikle erişilebilirliği dolayısıyla tercih edilen benzin, kimyasal enerjinin hareket enerjisine, hareket enerjisinin ise elektrik enerjisine dönüştürülmesi prensibiyle çalışır.

Doğalgaz Jeneratörü
Doğalgaz hattına bağlanarak elektrik enerjisi üreten jeneratörlerdir. Nispeten hantal bir yapıya sahip olsalar da genelde daha yüksek kapasiteyle çalışırlar.

Yenilenebilir Enerji Kaynağı Kullanan Jeneratörler
Elektrikli jeneratörler enerji kaynağı olarak biogaz, güneş veya rüzgar enerjisi de kullanabilir. Tıpkı fosil yakıtlardaki gibi elektrik enerjisini üretmek adına kullanılan hareket enerjisini üretirken kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş panelleri vasıtasıyla kullanılabilen güneş enerjisi, rüzgar türbinleri veya pervaneler yardımıyla üretilen rüzgar enerjisi veya bitkisel atıklardan üretilen ve kimyasal enerji üretmek adına kullanılan doğa dostu biogaz tercih edilebilir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!