Denizli
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Fakir Baykurt Onur Ödülü, Denizlili öğretmene verilecek  

Fakir Baykurt Onur Ödülü, Denizlili öğretmene verilecek  
Eğitim-İş, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı, köy edebiyatının temsilcisi Fakir Baykurt adına düzenlediği onur ödülünü bu yıl, Seçici Kurul eliyle, Naci Tataroğlu, Mevlüt Kaplan ve Denizlili öğretmen Avni Aytan’a verme kararı alındı.

Eğitim-İş Genel Eğitim Sekreterliği koordinasyonunda, Prof. Dr. Sedat Sever, gazeteci yazar Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Genel Sekreterimiz Cengiz Sarıyer ve Genel Eğitim Sekreterimiz Suat Özkolay’dan oluşan Seçici Kurul, 2022 yılı onur ödülünün, TÖS’ün hayatta kalan son üç kurucusu, Naci Tataroğlu, Mevlüt Kaplan ve Avni Aytan’a emek mücadelesine katkılarından dolayı sendikacılık ve eğitim alanında verilmesini kararlaştırdı. Ödüller sahiplerine, sendikanın 17. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle, 15 Ekim Cumartesi günü, saat 17.00’da, New Park Hotel’de gerçekleştirilecek etkinlikte verilecek. 

AVNİ AYTAN KİMDİR?
12.03.1931 tarihinde Denizli’nin Çal ilçesi Çakebir köyünde doğdu. 1943 yılında, ilkokulu köyünde bitirdi. Aynı yıl Gönen Köy Enstitüsü’ne kayıt oldu ve 1947 yılında mezun olarak 16 yaşında kendi köyünde öğretmenliğe başladı.  20 Ekim 1949 tarihinde, köy kahvelerinde köylülere gazete okuduğu gerekçesiyle Uşak sınırındaki Deşdemir köyüne, valilik emri ile ataması yapıldı. Medele ( Yeşiloba) köyünde ve Bekilli-Alpaslan ilkokulunda görev yaptı. 1956 yılında Denizli Merkez Saruhan köyüne ataması yapıldı. 7 Şubat 1957 tarihinde yapılan genel kurulda, Denizli Öğretmenler Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 2 Haziran 1957 tarihinde Ege Bölgesi Köy Öğretmenler Derneği’nin Denizli Şubesi’nin kuruluşunda yer aldı ve Şube Başkanı olarak görevlendirildi. 

MEVLÜT KAPLAN KİMDİR?
Şair ve yazar. 20 Haziran 1930, Ökes köyü / Akşehir / Konya doğumlu.  Köyünde 3 yıllık eğitmenli okulu bitirdi.  4. Sınıfı komşu köyde okurken İvriz Köy Enstitüsü’ne gitti, 5. sınıfı sınavla atladı (1945). Öğretmen oldu (1948). Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi) Özel Eğitimi Bölümü’nü (1955). İstanbul Eyüp Levazım Yedek Subay Okulu’nu, Londra Marlybone Koleji’ni (1962) bitirdi. Bir yıl Londra BBC Radyosu’nda çalıştı (1963), BBC ve Kıbrıs Bayrak Radyosu’nda izlenimlerini anlattı.
Çocukluk yıllarında çıraklık, çobanlık; Akşehir köylerinde ilkokul öğretmenliği yaptı. (1948-53) Nasrettin Hoca Gazetesi’nde yayımlanan Eşeğimiz ve Ben adlı bir öyküsü yüzünden komünizm propagandası iddiası ile yargılandı, aklandı (1953).

NACİ TATAROĞLU KİMDİR?
1927 Sivas Çepni doğumludur. 1939 yılında ilkokulu bitirdikten sonra Baş Öğretmen Rıza Tuncel’in yönlendirmesiyle Pazarören Köy Enstitüsü’nde eğitimine başladı. Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Zirai İşletme Ekonomisi bölümünden mezun oldu. İlk görev yeri Sivas bölgesi gezici Baş Öğretmenliktir. Ardından Mersin’e müfettiş olarak atandı.  Görev süresi boyunca Türkiye Öğretmen Federasyonu, İçel Temsilcisi olarak toplantılara katıldı. Kayseri Alemdar Sineması yangınından kurtuldu. Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) kuruluşunda bulundu. İçel Temsilcisi olarak sendikanın gelişmesi için çalıştı. Emekli olduktan sonra Emekli Öğretmenler Derneği’ni İçel’de kurdu. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı, başkan yardımcısı olarak görev aldı.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!