Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Aile Yaşamı

31 Ağustos 2023, Perşembe 16:21
Aile Yaşamı

Nasıl İyi Bir Baba Olunur?

Babalık annelik gibi doğuştan iç güdüsel olarak ogrenilmiyor.Babalık çocuktan dünyaya geldikten sonra bir takım şeyleri deneyimleyerek öğreniliyor.İyi bir baba olmak için, yanlarında olmalısın, iyi bir disiplin sağlamalı, rol model olmalı ve çocuklarının ihtiyaçlarına karşı halden anlar sıcak ve sevgi dolu yaklaşımlar içinde olmalısınız.

Çocuklarına vakit ayır. Çocuklar, çalıştığın yerde büyük bir terfi almanı veya mahalledeki en pahalı eve sahip olmanı umursamazlar. Onların umurunda olan şey akşam yemeğine vaktinde gelip gelmeyeceğin, eğer iyi bir baba olmak istiyorsanız ne kadar yorgun olursanız olun mutlaka çocuklarınıza vakit ayırın.

Çocuklarını ayıracağın zamanı günlük programına ekle.

Eğer birden fazla çocuğun varsa, aranızdaki özel ilişkiyi geliştirmek için hepsine ayrı ayrı zaman ayır.

Önemli anlarında yanlarında ol. Çocukların için her hafta "baba zamanı" planlaman aranızdaki ilişkiyi güçlendirmek adına harika olsa da, onların hayatındaki önemli olaylarda da yanlarında olmaya çalışmalısın.

Bu dersleri eşinle bölüş. Çocuklarınız büyürken, onların bilmeleri gereken önemli şeyleri ikinizin de öğretmesi gerekiyor.

Çocuklarının hatalarından ders almalarına yardımcı ol. Eğer yanlış bir şey yaparlarsa, onları sadece cezalandırmak yerine, bunun neden olduğunu görmeleri ve gelecekte aynı şeyi yapmamaları için onlara yardımcı olmalısın.

Güçlü bir iletişim kur. Çocuklarının önemli anlarında yanlarında olmanın yanı sıra, onlarla iletişim kurabilmek de çok önemlidir. Seninle vakit geçirirken eğlenmeleri için her zaman heyecan verici bir şey yapman gerekmiyor, sadece onların endişelerini ve sıkıntılarını anlamak için onlarla iletişim kurabilmeye odaklanmalısın.

Mutlaka her gün çocuklarınla haberleş, böylece sıkıntılarını, o hafta neler olduğunu ve neler düşündüklerini öğrenebilirsin.

Eğer çocukların ergense veya dersleri yoğun yüksekokul öğrencileri ise, günleriyle ilgili detayları seninle tartışmak istemeyebilirler. Yeterli sıklıkta onlarla iletişim kurmaya çalışırsan bunalmış hissetmez ve onları önemsediğinden emin olurlar.

Çocuklarınla gezi planları yap. İyi bir baba olmak için, çocuklarınla - anneleriyle veya annesiz - gezmeye gitmek için vakit ayırmalısın.

Evdeki kurallar ve çocuğunun karakter gelişimi için neler yapılması gerektiği hakkında eşinle konuş.

Çocuklarınıza ceza verme konusunda eşinle hemfikir ol. Anne veya baba bir şey gördüğünde tavırları aynı olmalı. Bu "iyi polis, kötü polis" durumundan sakınmanıza yardımcı olacaktır.

Tutarlı ol. Tutarlı olmak ceza ve ödül sistemine sahip olmak kadar önemlidir. Eğer çocuğun yaramazlık yapıyorsa, yorgun olman veya dışarıda olman durumunda bile her seferinde sonuçları aynı olmalı. Çocuğun güzel bir şey yaptığında ise onu özel hissettirmeyi unutma, her ne kadar yorgun veya aşırı stresli olsan da.

Eğer tutarlı davranmazsan, o zaman çocukların tepkilerinin ruh haline göre değişeceğini bilecektir.

Bağırma. Çocuklarının davranışları seni öfkelendirse de, bağırmak çözüm değildir. Eğer bağırmak zorundaysan, tek başınayken, duşta veya bir yastığa bağırmayı dene. Her ne kadar dolmuş olsan da, çocuğuna karşı bağırma. Bir yanlış yaptıklarını anlamaları için sesini yükseltebilirsin, ama eğer bağırırsan senden korkacaklar ve seninle iletişim kurmak istemeyeceklerdir.

Zor olsa da, kontrolünü kaybettiğini çocuğun görmemeli.

Çocuklarını dövme. Ne kadar kızgın olursan ol, vurmaktan, incitmekten veya çocuğunu tutmaktan uzak dur. Bu onlara fiziksel ve psikolojik olarak zarar verir ve ne pahasına olursa olsun senden kaçmak isterler. Eğer çocukların dayak yiyeceklerini düşünürlerse, kendilerini kapatırlar ve senin etrafında olmak istemezler. Eğer güvenlerini kazanmak istiyorsan, çocuklarının veya annelerinin etrafında şiddete başvurma.

Saygı duyulan ve sevilen biri ol. Çocuklarının, disiplinli biri olduğunu ve seni oyuna getiremeyeceklerini bilmeleri önemli, fakat senin sevgini ve şefkatini istemeleri ve seninle vakit geçirmekten keyif almaları da aynı şekilde önemlidir. İyi bir baba olmak için, onlara gereken dersi vermekle sevildiklerini ve takdir edildiklerini hissettirme arasındaki dengeyi kurmalısın.

Eğer saygı duyulma konusunda endişelerin varsa, o zaman çocukların kendilerini sana açılma konusunda yeterince rahat hissetmeyebilirler.

Eğer sevilme konusunda endişelerin varsa, o zaman çocukların seni dediğini yaptıramayan bir pısırık olarak görebilirler

Örnek ol. Eğer davranışlarınla örnek olmak istiyorsan, o zaman düsturun "Dediğim ve yaptığım gibi yap" olmalı, böylece çocuklarına doğruyu ve yanlışı öğretirken iki yüzlü durumuna düşmezsin. Eğer çocuklarının umduğun gibi davranmalarını bekliyorsan, o zaman olumlu davranışı önce sende görmediler.

Eğer çocuklarının kavga çıkarmamasını istiyorsan, o zaman onların önünde anneleriyle kavga etme.

Çocuklarının annesine saygılı davran. Eğer iyi bir rol model olmak istiyorsan, o zaman çocuklarının annesine saygılı davranmalısın. Eğer onunla evlendiysen, o zaman eşini ne kadar sevdiğini, ona yardım ettiğini ve onun varlığından keyif aldığını çocuklarına göstermelisin. Eğer eşine karşı kaba olursan, çocukların da sen öyle yaptığın için, anneye veya diğer insanlara karşı kaba davranmanın sorun olmadığını düşünür.

Çocuklarının annesine saygılı davranmak, çocuklarla ilgilenmeyi ve ev işlerini onunla paylaşmak demektir.

Çocuklarının, annelerinden övgüyle söz ettiğini ve hak ettiği sevgi ve ilgiyi verdiğini görmelerini sağla.

Çocuklarının annesine saygılı davranmanın yanında onu sevmeli ve sevgi dolu, eğlenceli ve besleyici bir ilişki üzerinde çalışmalısın. Eğer çocuklarının annesi mutlu ise, herkes mutlu olur.

Eğer eşinle boşandıysan, aranız iyi olmasa bile onlara anneleri hakkında tek kelime kötü söz söylememelisin. Anneleriyle aranızdaki mükemmel olmayan ilişkinizi görmeleri onları strese sokar ve kafalarını bulandırır.İyi bir baba iyi bir eş olmakla doğru orantılıdır. Eşinizle olan ilişkiniz çocuğunuzun yetişkinlik döneminde ki tüm duygusal ilişkilerini olumlu yada olumsuz düzeyde etkilere sebep olabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.