Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Çocuklarda ve gençlerde madde kullanımı

10 Ağustos 2023, Perşembe 13:27
Çocuklarda ve gençlerde madde kullanımı

Madde kullanımı çocuğun veya gencin girdiği arkadaş ortamı merak aile içi şiddet ve çatışma depresyon gibi bir çok nedenleri olabilir.Bazen tek bir neden sebep olurken bazen de bir kaç sebebe bağlı olarak da gelişebilir.

Özellikle aile içi şiddet ve çatışma madde kullanımında hat safhadadır.Örnegin;e şi ile problem yaşayan bir anne çocuğu üzerinden eşini tehdit ederse çocukları bırakıp gitmek evi terk etmek ile cezalandırma yöntemine giderse bunu da çok sık dile getirmeye başladıysa çocuğun bundan etkilenmesi muhtemel bir sebeptir.

Narsist ebeveyne sahip bir çocuğun veya gencinde ilgi ve sevgi arayışı olumsuz arkadaşlıklara da götürebilir. Ya da çocuk aile içinde madde kullanan bir bireyi de örnek alıyor olabilir.Duygusal yönden zayıf kalmış bir çocuk ve gençte madde kullanan arkadaşlarına hayır diyemediği için kullanmaya başlamış olabilir.

Peki çocuğumun madde kullandığını nasıl anlarım?

Çocukta içe kapanıklık veya tam tersi olarak aşırı hareketlilik yemek yeme ve uyku düzeninin bozulması iştahsızlık ve uykusuzluğun başlaması öfke nöbetleri kolunda iğne izleri arkadaş çevresinin değişmesi arkadaş ortamında daha fazla zaman geçirmesi aile ile iletişimin azalması şüpheli davranışlar sergilemesi çok fazla paraya ihtiyaç duyması gibi sebepler gözlemlendiğinde madde kullanıyor olma ihtimali yüksektir.

Madde kullanımından çocuğumu nasıl koruyabilirim?

Ergenlik ile birlikte fiziksel duygusal sosyal olarak değişim gösteren bir bireyin bu dönemlerde ailesi ile olan ilişkisi çok önemlidir. Çocuğunuzun artık büyümeye başladığını kabul edip çocuğunuzla olan ilişkinizi yeniden yapılandırmanızı tavsiye ederim.

Çocuk ile çok fazla çatışma içine girmek Kendi kural ve isteklerinizi bir dayatma şeklinde sunmak iletişime ve etkileşime zarar verecektir. Çocuğunuzun belli noktalarda hayır diyebilmeyi öğretmek diğer sosyal çevre ile olan ilişkisini de olumlu etkileyecektir.Madde kullanımı için zorlanan çocuk arkadaşlarına hayır demeyi bilmediği için buna engel olamayacaktır.Ergen çocuğunuz ile olan ilişkiniz sıcak ve samimi olmalı baskı tutum ve kurallardan kaçınmanızı aile içi sağlıklı iletişim ve etkileşim kurma yönünde çocuğunuza örnek teşkil etmenizi tavsiye ederim. Sağlıklı ebevyler olarak madde kullanımı hususunda da çocuklara ve gençlere örnek olalım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.