Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Ebeveyn Kavgalarının Çocuk Üzerindeki Olumsuz Etkileri

07 Aralık 2023, Perşembe 16:51
Ebeveyn Kavgalarının Çocuk Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Çocuklar için ilk güven ortamının oluştuğu ailede anne babalarının tartışması hatta şiddete varan düzeyde kavga etmesi güven ortamının sarsılmasına sebep olmaktadır. Yalnızca bunun ile de sınırlı kalmayacak boyutlarda sıkıntılara sebep olmaktadır.

*Kavga Ortamının Etkileri

Ebeveynler arasındaki kavgalar, ev ortamını gergin ve stresli hale getirir. Çocuklar, sürekli olarak kavgaların ortasında bulunmanın ve huzursuzluğun etkilerini yaşarlar.

*Psikolojik Etkiler

Ebeveyn kavgaları çocukların psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkiler. Çocuklar, bu kavgaların kaygı, depresyon, öfke ve düşük özgüven gibi sorunlara yol açabileceği risk altında olurlar.

*Davranış Problemleri

Ebeveyn kavgalarıyla büyüyen çocuklar, saldırganlık, isyankarlık, dikkat dağınıklığı gibi davranış problemleri gösterebilir. Ayrıca, akademik performanslarında düşüş de yaşayabilirler.

*İlişki Problemleri

Ebeveynler arasında sürekli kavgalara şahit olan çocuklar, sağlıklı ilişki kurma ve sürdürme becerilerini öğrenme konusunda zorluklar yaşayabilirler. Bu da gelecekteki ilişkileri olumsuz etkileyebilir.

*Çözüm Yolları

Ebeveynler, çocuklarının sağlıklı bir şekilde büyümesi için kendi aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek ve kavgaları azaltmak için çaba göstermelidirler. Çift terapisi, iletişim becerilerini geliştirme, problem çözme stratejileri öğrenme gibi yöntemler bu konuda yardımcı olabilir.

Ebevyler ilişkilerini kontrol altına almaları ve düzenlemeleri için neler yapmalıdır?

*Ebeveynler öncelikle birbirlerine saygı duymalılar  birbirlerini manipüle edici zorlayıcı davranışlar içinde olmamalılar.

*Birbirlerine öncelik tanıp zaman ayırmalılar ve yalnızca çocuk odaklı ilişki içinde olmaktan kaçınmalılar çünkü bu durum tam tersi olursa çiftler birbirinden duygusal olarak uzaklaşırlar.

*Çocuk yetiştirme konusunda iki ebeveyninde  tutarlı olarak hareket etmesi çocuğun yetiştirilmesi ve bakımı gibi ihtiyaçları konusunda anne baba eşit miktarda paylaşım içinde olmalıdır. Çünkü çocuğun tek bir ebeveyn tarafından ilgilenilmesi o ebevyni hem bedensel hem de duygusal olarak yorar buda ebevynler arasındaki ilişkiyi zedeler.

*Çekirdek aileyi üçüncü kişi müdahalesinden uzak tutmakda gerekir. Bu çiftler arasında bir çok sorun ve sıkıntıya sebep olmaktadır.

*İlişkiye yapılan katkıları görmek ve taktir etmek.

*Eşler birbirini iyi dinleyip tam anlamıyla anlayabilmeli

*Güç savaşı içine girilmemeli karşılıklı istek ve talepler rahatça konuşulabilmeli.

Ebeveynlerin birbiri ile uyum içinde çocuk yeristirmeleri başta aile huzuru ve saadeti olmak üzere toplumun huzur ve refahı içinde olumlu katkılar sağlar. Sağlıklı ilişki içinde olan ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklar sağlıksız aile ortamında büyüyen çocuklara göre iki kat daha hayatta başarılı bireyler olmaktadır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.