Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kavgacı insanlarla nasıl başa çıkarız?

12 Ekim 2023, Perşembe 11:49
Kavgacı insanlarla nasıl başa çıkarız?

Sakin bir mizaca sahipseniz ve çevrenizdekiler sürekli üzerinize geliyorsa, onlarla baş etmek sizin için epey zor olabilir. Sonuçta sürekli görmezden gelmeniz ya da alttan almanız gibi bir durum söz konusu olamaz. Peki çevrenizde kavgacı bir insan varsa ve her fırsatta sizi kışkırtmaya çalışıyorsa neler yapabilirsiniz?

Öncelikle duyguları açıklığa kavuşturun.

Olayların üstünü örtmek veya geçmişi sürekli olarak gündeme getirmek, karşınızdaki kişiyi daha da öfkelendirecek ve daha da saldırganlaştıracaktır. Bırakın duygularını dışa vursun, böylelikle öfkeyle hareket etmeyi bırakacak ve size de konuşup anlaşmak için bir fırsat doğacaktır. Sizin de kışkırtacak şekilde hareket etmeniz sadece ateşe odun atmak gibi sadece karşı tarafı alevlendirmeye yarar.

Kişisel olarak algılamayın.

Kızgınlık, öfke ve nefret gibi duygularla boğuşan insanların, kızgınlıklarının asıl hedefi siz değilsiniz. Aslında kendilerine duydukları öfke yüzünden duygularını sürekli olarak negatif şekilde dışa vurma ihtiyacı hissediyorlar. Davranışlarını kişisel olarak algılamayın ve kırılmamaya çalışın. Kendinizi, size karşı olmayan bir öfkenin hedefi haline getirirseniz, bu sadece sizin de öfkelenmenize yol açacaktır.

Karşınızdaki kişiyle konuşmak için tarafsız bir yol bulun.

Eğer yüz yüze konuşmak sonuç vermiyorsa mesaj veya e-posta yoluyla iletişime geçmeyi deneyin. İçinizdekileri bu şekilde ifade ederek karşı tarafın sizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Hem de öfkeli hallerine maruz kalmadan!

Mümkün olduğunca tartışmaya girmeyin.

Karşınızdaki kişi size bağırıp çağırıyorken bunu uygulamak kolay olmayacaktır, farkındayız. Ama mümkünse gereksiz hiçbir tartışmaya girmemeye çalışın. Kendinizi savunmak o an için size en kolay ve en doğru yol gibi gelebilir ama ateşe ateşle cevap vermek, sonrasında tamiri mümkün olmayan sonuçlar yaratabilir. O anki hislerinizle fevri hareket etmeyin, mantığınızı kullanın.

Öfkeyi yönlendirmek için bir araç bulun.

Öfke kontrolü sağlamakta zorlanan kişilerin duygularını açığa vurmasını sağlamak ve onu pozitif bir şeylere dönüştürmek mümkün. Karşınızdaki kişinin stresini azaltmak için varolan öfkesini başka şeylere yönlendirmesine yardımcı olun. Örneğin basketbol oynayarak, enerjisini pozitif bir yerde kullanabilir. Üstelik bu duygularını dışa vurması için de iyi bir araçtır. Bu yüzden, o kişiyi öfkesini atacak şeylere yönlendirin.

KAVGACI ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Çocuklarda da zaman zaman duygusal değişimler gözlenebilir.Bazen bu duygusal değişimler şiddete yönelimede sebep olabilmektedir.

Bu durumda ilk yapılması gereken sorunun ne olduğunu bulmak olmalıdır. Çocuk nerede tıkanıyor, neden kavga ediyor, sorunlarını çözmek için ne zaman şiddete başvuruyor bunu tespit etmek gerekir. Çünkü eğer bu noktayı saptayamazsanız sorunu çözme şansınız olmaz.

Çocukların evde oynadığı oyunların çok fazla şiddet içeren oyunlar olması, şiddet içerikli oyuncaklarla alınması, evde izlenen dizi ve filmlerde çok fazla şiddet içeriği olması ve en önemlisi ise çocuklara uygulanan ceza yöntemlerinin şiddet içeren yöntemler olması durumunda çocukların sorunları şiddet yolu ile çözme eğilimleri de fazla olacaktır.

Sorunun tespitinde çocuğunuzla yapacağınız konuşmalar çok değerlidir. Bu konuşmalarda sakin olmalı, empati yapmaya çalışmalı ve onun gözünden görebilmeye çalışmalısınız. En önemlisi de tarafsız olmanızdır. Sizin çocuğunuz olması her zaman haklı olacağı anlamına gelmez. Onu sakin bir biçimde yargılamadan dinlemeniz çok önemlidir.

Çocuklar çoğu zaman okulda arkadaşları ile yaşadıkları problemi nasıl çözeceklerini bilemedikleri ya da kendilerini ifade edemedikleri için şiddete başvurur ya da şiddete uğrarlar. O nedenle konuşmanız esnasında ona sorunu çözmek için farklı yollar önerebilirsiniz. Kendini ifade etmesi için söylenebilecek sözler hakkında yol göstermek daha sonra yaşanacak bazı sorunların çözümünde ona örnek olarak sorunu şiddet söz konusu olmadan çözme yolunu açabilecektir.

Ailelerin çocukları kavga ettikleri ve zarar gördükleri durumda çocukları suçlamaları, zayıf hissettirmeleri çocukların onların gözüne girmek için daha agresif tutumlar sergilemelerine neden olabilir. Çocuklar aileye kendini kanıtlamak için daha saldırgan olabilirler.

Çocukla konuşurken ona bazı olaylar karşısında öfkelenmesinin, kızgınlık hissetmesinin normal olduğunu ancak bu hisleri şiddete dönüştürmeden karşı tarafla kavga etmeden çözmesi gerektiği mesajını vermelisiniz. Evdeki günlük yaşamınızda da sorunlarınızı siz bu şekilde çözerek rol model olmalısınız.

Okulda kavgaya karışan çocuğunuza verdiğiniz ilk tepki azarlamak ve cezalandırmak olursa çocuğa olayı ve hissettiklerini sormazsanız sevilmediği, anlaşılmadığı duygusuna kapılabileceği için saldırgan davranışları artabilir. Üstelik size olan güveni de zedelenir.

Çocukların okullarda yaşadıkları kavgalar ya da sorunlar için en yakın gözlemi yapma şansına öğretmenleri sahiptir. Bu nedenle bu konular için öğretmenlerin gözlemlerinden mutlaka faydalanın. Öğretmenlerin bu konular hakkında eğitim aldıklarını ve olaylara daha profesyonel bakabileceklerini unutmayın. O nedenle mutlaka önerilerini dikkate alın.

Çocuklar çok kolay öfkelenebildikleri gibi çok kolayca da affedebilirler. O nedenle bugün kavga ettikleri arkadaşları yarın kankaları olabilir. Olumlu ilişkilerini destekleyerek kavgayı sürekli gündeme getirmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

O zaman yapılması gerekenleri özetlersek eğer;

Tarafsız ve sakin biçimde çocuğu dinlemek,

Çocuğunuza onu anlamaya çalıştığınız mesajını vermek,

Çocuğunuza bu durumu çözebileceğine dair ona güven duyduğunuzu hissettirmek,

Çocuğun olayla ilgili yaşadıkları ve duygularını açıkça ve istediği zaman zarfında ifade etmesine izin vermek,

Ona yaşadığı bu sorunu çözmek için ne yapmak istediğini sorarak durumdan çıkış yolları üretmesine izin vermek,

Yaşadığı kavgada kendi sorumluluk alanına giren konularla ilgili sorumluluk alması ve eğer gerekiyorsa özür dilemesi için cesaretlendirmek,

Okuldaki öğretmelerle ortak davranış modeli geliştirmek, bilgi alışverişinde bulunmak,

Yaşanan olaylar sonunda süreci sürekli gündemde tutmamak,

Aşırı şiddet, cinsel istismar gibi daha ağır pozisyonlarda işin uzmanlarından yardım almak olarak toparlanabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.