Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kişilik Bozuklukları

05 Ekim 2023, Perşembe 14:29
Kişilik Bozuklukları

Kişilik bozukluğu, kişinin çevreye uyumunu, günlük işlevselliğini bozan, kendinde gerilim kaygı hali oluşturup, içinde yaşanılan kültürün beklentilerinden sapma gösteren süreklilik taşıyan bir hal alması durumunda bahsedilen bedensel düşünsel ve ruhsal özelliklerdir.

Belirtileri Nelerdir?

Güvensiz hissetme kumar ya da sürekli yemek yeme gibi dürtüsel davranışlar kararsız ve kırılgan özgüven kararsız ve yoğun ilişkiler intihar davranışı veya terk edilmekten korkma sürekli boşluk hissi yaşama sık ve yoğun yaşanan öfke nöbetleri

Kişilik Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

*Antisosyal( Sosyopat)

*Histrionik

*Narsistik

*Borderline

*Psikopat

Kişilik bozukluğunda ki en büyük sebep genetik faktörlerdir fakat yalnızca genetik faktörlere bağlı olarak gelişmez hatalı anne baba tutumu çevresel faktörler tedavi edilmeyen depresyonlar ve diğer psikokojik sıkıntılar da etkili rol oynar.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu (Sosyopat)

Antisosyal kişilik bozukluğu empati yokluğu ve bununla ilgili olarak başkalarının hak ve özgürlüklerine tecavüz tekrarlayan suçlar pişmanlık duymama ve suçun sonuçlarından ders çıkarmama yüzeysel ve gerçeklikten uzak her türlü manipülatif davranışlar dikkat çekici düzeyde sorumsuz yaşam tarzı ile karakterize edilen patolojik bir rahatsızlıktır.

Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tanı Ölçütü

• Sürekli yalan söyleme takma isim kullanma kişisel zevk ve çıkarlar için başkalarını aldatma

• Dürtüsel davranışlar

• Yineleyen kavgalar ve saldırılar

• Kendi ve başkalarının güvenliği konusunda umursamazlık

• Bir işi sürekli götürememe mali yükümlülükleri yerine getirememe

• Davranışlarında pişmanlık duymama

Histrionik -Histerik Kişilik Bozukluğu

Histerik kişilik bozukluğu olan birey, tiyatral bir şekilde ilgi isteyen, çevreye sürekli olumlu kişi görüntüsü verme çabasındadır. Fiziki görüntüsüne oldukça düşkündür bol dekolteli ışıl ışıl dikkat çeken tarzda giyinir. Olumlu izlenim bırakabilmek için sevgi sözcükleri kullanmakta çok bonkör davranırlar kendine ilginin az olduğunu düşündüğü durumlarda kaygılanır

Historik kişilik bozukluğu yaşayan bireyin hedef davranışı çevredeki kişi yada kişileri etkilemektedir.

Narsistik Kişilik Bozukluğu

Narsist kişilik bozukluğu çok önemli üstün ve eşi bulunmaz birisi olduğuna yaygın bir duygu beğenilme gereksinimi ve empati yapamama ile belirli bir kişilik Narsizim özellikleri gösteren bireyler amaçları doğrultusunda başkalarını kullanır kendilerine olduklarından fazla değer verip çevresinden de aynı oranda değer görmeyi beklerler ancak bu beklentilere rağmen kendileri çevresinde ki bireylere eş duyum göstermezler günümüzde ki bir çok iş adamı ve liderlerde bu durum gözlemlenmektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline kişilik bozukluğu genç erişkinlik döneminde başlayan aşırı dürtüsellik duygulanımda ve kişiler arası ilişkilerde dengesizlik benlik algısında yetersizlik ve terk edilmeye karşı aşırı hassasiyet ile karakterize bir sendromdur.

Gerçek yada hayalî bir terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çaba harcamak

Karşındakileri aşırı yüceltip göklere çıkarma ve aşırı değersizleştirip gözden düşürerek yerin dibine sokma ve tutarsız davranışlar sergilemek duygu durumunda sürekli bir değişken mevcuttur. Mutlu iken bir anda kendini bir boşlukta hissedebilir öfkesine hâkim olamaz kendine zarar verme eğilimi sık görülür. Sık sık kavgalara karışır. Borderline kişilik bozukluğunda başkalarına karşı tavır ve tutumlar bir anda ve sertçe değişir.

Psikopatların Kişilik Özellikleri

Psikopati, anti sosyal ve duygusal ayırıcı kişilik özellikleri şeklinde tanımlanır. Buna ek olarak çoğunlukla kriminal davranışlar gösteren suça meyilli kişilerdir. Psikopatlar beklenmeyen bir zamanda ateş alan sessiz silahlar ile kıyaslanır .Psikopatinin eşsiz bir karakteristik özelliği kendi kusur ve hatalarını belirtmek yerine ahlâkî sınırları çiğnemede güçlü bir isteklilik gösterme olarak tanımlanır. Kişiler arası ilişkilerde duygu sahibi değildirler bu bağlamda sonuç olarak bu uyumsuz özellikler şiddet eğilimini yükseltmektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.