Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kronik Yorgunluk Sendromu

17 Ağustos 2023, Perşembe 11:48
Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu herhangi bir tıbbi nedenle açıklanamayan ve 6 aydan uzun süre hissedilen aşırı yorgunluk olarak tanımlanan bir hastalıktır. Hissedilen yorgunluk fiziksel veya zihinsel aktivite ile daha da kötüleşebilir, ancak dinlenme ile düzelmez.

Belirtileri Nelerdir?

*Konsantrasyon bozukluğu

*Unutkanlık

*Kas ağrısı

*Eklem ağrısı

*Dinlendirmeyen uyku bozuklukları

*Enerji kaybı

*Bulantı

Sebebi tam olarak bilinmemektedir ani ve sinsi başlar tekrarlayıcıdır.Kronik yorgunluk çekenlerin bir çoğunda vücudun bütün hücrelerini güçlendiren kimyasal enerji kaynağı olan ATP düzeyinin düşük olduğu görülmektedir.Bir çok kronik yorgunluk hastası hâlâ internette derdine çare aramaktadır.Kronik yorgunluk hem beslenme hem de strese karşı dayanıklı tutacak salgılar üreten adrenalin bezlerinin düzenli çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkar. Kadınlar da sosyo ekonomik düzeyi yüksek olan kişiler de daha sık görülür.Tanı amaçlı labaratuvar testleri bulunmamaktadır. Vücut akıl ve ruhun tamamını etkiler.

Açıklanamayan semptomlar yüzünden hasta çoğu kez psikiyatrik vaka damgası almaktadır.Bu sendroma bağlı olarak kalp ve romatizma hastalıklarında şikayetler artabilir.Bulasici olabilir

İlginç olarak bu bozukluğa neden olan etmenler bu sendromdan kurtulmayı da sağlayabilir.Bu etmenler arasında işin ilginç olması daha fazla özerklik yönetim desteği ve iş ortağı sayılabilir.

Tedavisi

Kronik yorgunluk sendromlu hastaların rehabilitasyonunda amaç;

*Yorgunluğu azaltmak

*Sekonder semptomları azaltmak

*Yaşam kalitesini artırmak

*Bireye özgü fiziksel ve sosyal tedavi planı geliştirmek

*Herhangi bir yeni semptomu yada kötüleşen fonksiyonu değerlendirmek

*Kişiyi ve ailesini eğitimi ve sosyal yaşantısı konusunda desteklemektir.

Tedavi için en iyi terapi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Bilişsel davranışçı terapide özellikle hastanın gün içindeki aktive ve dinlenme periyotları planlanır ve davranışsal düzenlemeler yapılır. Hastaya enerji koruma teknikleri öğretilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.