Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

KUMAR BAĞIMLILIĞI

17 Kasım 2023, Cuma 10:53
KUMAR BAĞIMLILIĞI

Kumar bağımlılığı, bireylerin hayatlarında kayıplara neden olmasına rağmen kumar oynama isteği, dürtüsüdür. Bireyler kumar oynayarak, aile ve iş hayatlarının kötüye gittiğini düşünebilir ancak yine de kumar oynama istediğin vazgeçemezler.

Kumar bağımlılığı, yetişkinlikten itibaren her yaş grubundan ve cinsiyetten kişilerde görülebilir. 40-50 yaş aralığındaki erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Kumar bağımlılığı bulunan bireylerde alkol ve madde bağımlılığı bulunma ihtimalide oldukça yüksektir.

Kumar Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?

Kumar bağımlılığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak kumar esnasında salgılanan dopamin, kişilerin hayatlarındaki olumsuz durumlar kumar bağımlılığına yol açan etkenler olarak görülmektedir.Ayrıca depresyon kaygı bozukluğu kişilik bozuklukları dürtüsellik ve hiperaktivite bozukluğu olan bireylerde görülme sıklığı daha fazladır.

Bireylerin kumar oynamaya başlama sebepleri bir heyecan arayışı olarak. Ufak bir heyecan arayışı işe başlayan kumar serüveni, kumar oynama esnasında salgılanan yüksek orandaki dopamin sayesinde bir bağımlılığa dönüşebilir. Bir maddenin veya davranışın bağımlılık yapma potansiyeli salgılanan dopamin hızıyla ve miktarıyla bağlantılıdır.

Kumar bağımlılığı, bireylerin yaşadığı aile içindeki geçimsizlik, iş kaybı, iflas, sevdiği birinden ayrılma ya da sevdiği birinin ölümü gibi travmatik olayların bir sonucu olarak da karşımıza çıkar. Travmatik bir olay yaşayan ve atlatmakta güçlük çeken bireyler heyecan olması için ya da geleceklerini en hızlı şekilde garantiye almak istedikleri için kumar yoluna başvururlar. Ancak bu aile ilişkilerinin bozulması, maddi kayıplar, iş hayatında itibar kaybı oluşması gibi olumsuz durumlara yol açarak bireylerin psikolojik durumlarının daha da kötüye gitmesine sebep olabilir.

Bağımlılık Süreci Nasıldır?

Kumar bağımlılığa giden süreç bireylerin çeşitli sebeplerle kumar oynamasıyla başlamış olur. Kumar oynamaya başlayan bireylerin kazanma hırsı giderek artmaya başlar. Kumar oynama sürecinde yaşanan maddi kayıpların giderilmek istenmesi ya da daha da fazla kazanma hevesi bur hırsı arttıran etkenlerdir. Bunların sonucunda birey kumar bağımlısı haline gelir.

Kumar Bağımlılarının Gösterdiği Belirtiler

Kumar bağımlılığı, her kişide farklı belirtiler gösterir. Ancak her kumar bağımlısının yaptığı bazı belirli davranışlarda vardır. Bunlar;

Kişiler kumar oynarken yaşadıkları heyecana ulaşmak için giderek artan miktarlarda para ile kumar oynamak isterler

Kişiler özel veya iş hayatlarındaki olumsuzlukları gidermek, çaresizlik ve suçluluk gibi duygulardan uzaklaşmak için kumar oynarlar

Kumar bağımlıları kumar oynarken yapacakları bir sonraki hamle üzerine ya da geçmişte oynadıkları bir oyun üzerine aşırı derece kafa yorarlar. Neredeyse başka bir şey düşünemeyecek hale gelebilirler.

Kumar bağımlıları, kumar oynamayı azaltma ya da bırakma girişimlerinde kendilerini son derece huzursuz ve mutsuz hissederler ve genellikle başarısız olurlar

Kumar bağımlıları oynadıkları kumar miktarı hakkında çevrelerine veya terapistlerine yalan söylemeye meyillidirler.

Kişiler kumar bağımlılığı sebebiyle önlerine çıkan fırsatları değerlendiremeyebilir veya işinden, eğitiminden olabilirler.

Kişiler kumar oynadıklarında kaybettikleri parayı geri kazanabilmek için tekrar kumar oynarlar ve tekrar kaybederler.

Kumar bağımlıları kumar oynayacakları parayı bulmak için, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara bulaşabilirler.

Kumar Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kumar bağımlılığı, tedavi sürecinin ömür boyu sürmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bireyler öncelikli olarak bir rahatsızlığa sahip olduklarını ve tedavi edilmeleri gerektiğini kabul etmelidir. Kumar bağımlılığının tedavisi esnasında ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemleri eş zamanlı olarak uygulanır.

Kumar bağımlılığı tedavisi için seratonin ve dopamin hormon dengelerini sağlayacak ilaçlar kullanılır. Bunun dışında kumar bağımlılığı ile birlikte gelişen depresyon gibi rahatsızlıkların tedavi içinde antidepresan kullanılabilir.

Kumar bağımlılığı tedavisinde kullanılan etkili yöntemlerden bir tanesi de EMDR terapisidir. EMDR terapisinin Türkçe karşılığı “göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme”dir. Bu terapi yönteminde üç aşamalı bir yol izlenir.

Bu üç aşama geçmiş, şimdi ve gelecektir. Terapinin hedefi geçmişte hastaların yaşadığı travmalara yoğunlaşmak, şimdiki zamanda yaşanılan sorunların üzerine giderek tedavi edilmesini amaçlamak ve gelecekte, tedavi sürecinde kazanılan yeni bakış açısı sayesinde daha olumlu davranışlar sergilemesini sağlamaktır. EMDR terapi yöntemi kumar bağımlılarının bağımlılıklarından kurtulup, kendilerine yeni bir yol çizmeleri konusunda oldukça etkili bir terapi yöntemidir.

Bunun yanında ek olarak patolojik kumar bağımlılığı için bilişsel davranışcı terapi yöntemi de kullanılabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.