Denizli
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Laik Misiniz?

09 Mayıs 2020, Cumartesi 13:24
Laik Misiniz?

 

Kabul ediyorum, sorum abes; kinaye yapayım dedim. Bu soru, insanlara, bireylere sorulmaz. İnsan, laik bir varlık değildir. İnsan, inançlı bir varlıktır. Gerçek kişiler laik olamaz.

Laik olan tüzel kişilerdir. Tüzel kişilerin inancı, dini olmaz. Devletin dini olmaz. Devletin imkanlarını kullanan hükümetler, bir dini referans alarak yönetim erkini kullanamazlar. İnanç ekseninde yapılan siyaset, topluma ve dine zarar verir. Son 18 yılda bu açıdan, hem toplum hem İslam Dini büyük zarar görmüştür.

Din, Yaradan ile birey arasındır. Devlet buna müdahil olamaz.

Din ve devlet işlerinin ayrılması, birbirleri ile etkileşime girmemesi laikliktir. Laiklik, ülkede yaşayan her bireyin (Dini ne olursa olsun) inancını, dinini yaşayabilmesinin teminatıdır. Birilerinin dikte ettiği, birilerinin sunduğu dini yaşamama teminatıdır. Kendi dinine sahip çıkma teminatıdır.Laiklik, kişilerin inançlarını özgürce yaşayabilmeleri için yaslandıkları duvardır.

Devlet, her dine, her inanca eşit mesafede durmak zorundadır.

Hükümetin, Diyanet vasıtasıyla dini kullanması kabul edilemez.Diyanet’in MİT binası açılışında konuşma yapması laiklik ilkesine aykırıdır.Kanun hazırlanırken, dine gönderme yapılması laiklik ilkesine aykırıdır.

Hükümet, bütçe ayarlamalarında neyi kıstas olarak alıyor? Diyanetin bütçesi 8 bakanlığın bütçesinden fazla, neden? Ne yapıyor Diyanet bu bütçe ile?

İhtiyaç sahibi ailelere yardım mı ediyor? Yoo, öyle olsa açlık sınırında yaşayan aileler olmazdı.

Çocukları mı koruyor, kolluyor? Yoo, öyle olsa sayısız çocuğa tecavüz edilmezdi. Çocuğa tecavüz edenler cemaat, vakıf, dernek vs. çatısı altında korumaya alınmazdı.

Cami mi yapıyor? Yoo, öyle olsa mahallemizdeki cami kaç yıldır tamamlanmayı beklemezdi.

Kimin kiminle evleneceği, kaç yaşında evleneceği vs. gibi durumlara kafa yoran Diyanet’e ayrılan bütçenin en az yarısı üniversitelere aktarılsa (Bana sorarsanız hepsi aktarılmalı) bilimsel çalışmaların önü açılsa, genç beyinlerin göçü önlense harika olmaz mı?

          Çünkü durum vahim, şöyle ki; dünyada etkinliği ve gördüğü değer ile saygın bilim dergilerinden biri olan Nature, Nature Endeksi verilerine göre hazırladığı ve yayınladığı listede,bilimsel başarı sıralamasında dünyanın önde gelen üniversitelerinin isimlerini açıkladı. Listenin ilk beşinde yer alan üniversiteler Çin, Amerikan, Alman ve İngiliz üniversiteleri. 500 üniversite arasında Türk üniversitesi yok!

          Maddi ve manevi destek verilse bizim üniversitelerimiz de zirveye oynar. Diyanete yapılan pozitif ayrımcılık üniversitelere yapılsa neler neler olur.

Bu iktidarla yavaş yavaş, bilimin ve fennin yerini inanç kalıpları, doğmalar alıyor. Halen yaşamakta olduğumuz salgın, bilimin ne denli önemli olduğunu gösterdi. Bundan sonra ki atacağımız adımlar bilimin ışığında olmalı.

‘’Sürekli Atatürk’e atıfta bulunuyorsun’’ diyebilirsiniz ama öngörüleri tartışma götürmez netlikte ben ne yapayım. Atam demiş: ‘’Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.’’

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.