Denizli
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Sağduyu Neden Bu Kadar Az?

19 Eylül 2021, Pazar 13:45
Sağduyu Neden Bu Kadar Az?

“Onun nesi var? Böyle şeyler yapmaması gerekiyordu.’’

Olanlara inanamayarak başını sallayan başka biri “Biraz sağduyulu olsaydı kesinlikle böyle yapmazdı” diyor. Belki siz de böyle yorumlar duydunuz. Peki sağduyulu olmak nedir?

 ‘Sağduyulu biri’ dendiğinde de, akla uygun yargılarda bulunup doğru kararlar verme yeteneği olan biri kastedilir. Açıkça görüldüğü gibi sağduyu, düşünme yetimizi kullanmayı gerektirir. Bazı insanlar kendileri adına başkalarının düşünmesini ister.

Ne yapıp yapmayacaklarına başkalarının karar vermesine izin verirler.

Sağduyu bugün o kadar az görülen bir nitelik ki, bu duruma sıklıkla değinen ben; sağduyu ‘aslında sık görülmeyen bir nitelik’ diyorum. Peki nasıl kazanılır?

Akıllıca yargılarda bulunma yeteneği, yani sağduyu geliştirmek zaman, akıl yürütme ve tutarlı bir çaba ister. Ancak bu başarılabilir.

Bana göre en temel madde; ‘’Yaşadıklarınızdan ders alın’’. Sağduyu ile deneyim arasında bağlantı kuran İsviçreli bir şair “Sağduyu; deneyim ve ileri görüşlülüğün birleşimidir” der.

Gerçekten de ‘’ tecrübesiz adam her söze inanır; fakat basiretli adam kendi gidişine dikkat eder”

Sağduyu; gözlemlerimiz, eğitim ve deneyimlerimizle gelişir.

Zamanla işleri daha iyi yapmayı öğrenebiliriz. Bu günlerde yaşayan insanların kibirli ve dik başlı tutumu sağduyuyu yansıtmıyor.

Sağduyu bize zaman kazandırır. Sağduyu, çoğu zaman düşüncesizce hareket etmekten kaynaklanan hayal kırıklığını da azaltır.

Sağlam yargılarda bulunamayan insanlar kendi hayatlarını zorlaştırır. Böyle kimseler bitmek bilmez çabalar harcayıp kendilerini yorarlar; fakat neredeyse zahmete değer hiçbir şey yapmamış olurlar.

Sağduyu sayesinde, yapmamız gerekenleri sevincimizi kaybetmeden yapabilmek için dengeli davranırız.

İkinci madde; ‘’ Tepki vermeden önce kendinize sorular sorarak olaylara hemen reaksiyon vermeyin.’’ Aniden tepkiler vermek hepimizin bildiği gibi, kötü seçimler ve kötü kararlar demektir.

Bir karar verirken;olası sonuçları düşünebilmek gerekir. Hayatımızda aldığımız tüm sorumlulukları sadece anlık kazançlarla değil; uzun dönemli sonuçlarını düşünerek yerine getirebilme temennimle.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.