Denizli
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Söz Dinlemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

07 Eylül 2023, Perşembe 12:13
Söz Dinlemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Her anne ve baba belli bir yaştan sonra çocukların söz dinlememesinden şikayet eder. Ancak çocukların kendilerini birey olarak hissettikleri yaştan sonra bu şikayetler doğrultusunda psikolojik etkiler ortaya çıkabilir.Söz dinlemeyen bir çocuğa sahip olan anne ve babalara tavsiyeler...

TEKRARLARDAN KAÇININ

Çocuğunuza fazla uyarı yaptığınızda ya da "Bu son uyarım!" dediğiniz takdirde ciddiye alınmayacaksınız. Blöf yaptığınızı düşünecektir. Tekrar düşmek çocuğun üstündeki yetinizi ve gücünüzü azaltacaktır. Davranışının sonucunda karşılaşacağı durumla karşı karşıya kalmasını sağlayın, blöflerden ve tekrarlardan uzak durun.

SINIR KONULMASI İHTİYAÇTIR

Çocuklar yapıları gereği her şeyi isteme eğilimi gösterirler. Dolayısıyla bir sınırın çizili olması onlar için ihtiyaçtır. Bu konuda ebeveynlerin yaklaşımları önemlidir. Müdahaleci davranılmamalı iletişimsel yaklaşılmalıdır. Fazla sınır, çocuğun özgüvenini zedeler, birey olma hevesini kırar.

SONUÇLARINA KATLANMASINA İZİN VERİN

Yaptığı hataların sonuçlarına katlanmak çocukta sorumluluk duygusunu ve ders çıkartma olayını pekiştirecektir. Ona ayrıcalık göstermek "Bu sefer affettim" gibi ibareler ders çıkarım olayını olumsuz etkileyecektir.

BAĞIRMADAN, NET VE ANLAŞILIR OLUN

Çocuk dinlemediğinde beveynin sesinde yükseliş olmaktadır. Bu yükseliş çocukla ranızdaki ilişkinin hasar görmesini sağlar ve çocuğun daha fazla dinlememesi için tetikler. Onun yerine net ve anlaşılır olun. Önce evet sonra hayır demek yerine , evetse evet, hayırsa hayır demeyi öğrenin. Şiddet içerikli konuşmalardan kaçının.

EBEVEYNLER ARASI ORTAKLIK ÖNEMLİ

Anne ve babanın arasındaki iletişim kopukluğu çocuğun bunu çıkara dönüştürmesini sağlayacaktır. Anne ve babanın ortak kararları çocuğuna bildirmesi "Evet, ben bunu yapmamalıyım" ya da "Yapamam" algısı oluşturur.

OYUN İLİŞKİSİ KURMANIZ GEREKİYOR

Çocukla iletişimin açık olması, söz dinlemesi ve denilenin icrata geçmesi için iletişimin güçlü olması çok önemlidir. Bol bol zaman ayırıp onun sevdiği aktivitelerde bulunmaya çalışmalısınız.

ASLA RÜŞVET VERMEYİN!

Kendine ya da çevresine zarar vermesi sö konusu olduğunda sakince durdurmaya çalışın, asla rüşvet teklif etmeyin. Alışması durumunda saldırgan tavırlara sırf o rüşvete ulaşmak için devam edecektir.

NEDEN- SONUÇ OLARAK ANLATIN

Çocuğun bunu yapmaması gerektiğine dair konuşmanız onun anlamlandıramayacağı bir şey olabilir. Bütün durumları bir neden- sonuç ilişkisi içerisinde açıklayın. Mesela "Odanı topla!" değil, "Aradığın her şeyi rahat bulmak istiyorsan, odanı toplamak zorundasın." ibaresi kulanın.

ÇÖZÜMSÜZ KALDIĞINIZDAN UZMANALARA DANIŞMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Problemlere karşı hala çocukta bir direnme ve söz dinlememe devam ediyorsa, ters giden bir şeyler hala var demektir. Bunların farkındalığına erişmek için konuşmayı ve psikolojik detsek almayı unutmayın.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.