Denizli
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yüksek Tansiyona İyi Gelen 5 Besin

16 Ekim 2023, Pazartesi 15:55
Yüksek Tansiyona İyi Gelen 5 Besin

Hipertansiyon(HT) kısaca kan basıncının normal değerinden daha yüksek olması olarak tanımlanan , kronik bir hastalıktır. Hipertansiyon , felç , böbrek hastalıkları ve koroner kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Beslenme ile hipertansiyon doğrudan bağlantılıdır. Beslenmede sodyum , kalsiyum , potasyum , magnezyum, yağlar ve alkol doğru oranlarda alınmadığında hipertansiyon oluşma riski artar.  

  • Hipertansiyon ve Beslenme

-Sodyum alımı günlük 1.5 ila 2.5 g aralığına sınırlandırılmalıdır. Bu da günde 4-6 g tuz tüketimine denk gelmektedir. Yani 1 çay kaşığı tuz bu miktar için yeterli olmaktadır.

-Diyetle potasyumdan zengin maydanoz, nane, dereotu, limon suyu, soğan , sarımsak gibi besinlerin tüketimini arttırmalıyız.

-Doymuş yağ asitlerinden zengin hayvansal kaynaklı yağlar diyetten çıkarmalı, yağ olarak zeytinyağı başta olmak üzere bitkisel kaynaklı yağlar tercih etmeliyiz.

- Yemekler az tuzlu pişirilmeli, sofrada ekstra tuz eklememeliyiz.

-Balık yağı desteği kullanıp kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olabiliriz.

-Diyetle sebze - meyve ve yeşillik tüketimini arttırmalıyız.

-Beslenmede düzenli olarak kuru baklagil ve yağlı tohumlar tüketmeliyiz.

 

 

  • Yüksek Tansiyona İyi Gelen 5 Besin

-Turunçgiller:

Greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgillerin güçlü kan basıncını düşürücü etkileri olabilir. Ancak greyfurt veya greyfurt suyu tüketilirken eğer ilaç kullanılıyorsa dikkat edilmeli. Greyfurt ilaçları etkileyebilir ve etkisini azaltabilir.

-Yoğurt:

 Yoğurt potasyum ve kalsiyum dahil olmak üzere kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan minerallerle dolu bir süt ürünüdür.

-Balık:

Kalp sağlığına önemli faydaları olan mükemmel bir omega-3 yağ kaynağıdır. Bu yağlar, iltihabı azaltarak ve oksilipinler olarak adlandırılan kan damarlarını daraltan bileşiklerin seviyelerini azaltarak kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir

-Keten Tohumu ve Chia:

Chia ve keten tohumları, potasyum, magnezyum ve lif de dahil olmak üzere sağlıklı kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan besinlerle dolu küçük tohumlardır.

-Kabak Çekirdeği:

Kan damarı gevşemesi ve kan basıncının düşürülmesi için gerekli olan nitrik oksit üretimi için gerekli bir amino asit olan magnezyum, potasyum ve arginin dahil olmak üzere kan basıncı kontrolü için önemli olan konsantre bir besin kaynağıdır.

Ayrıca Hipertansiyonda ağırlık denetimi de oldukça önemlidir, beden ağırlığı fazla ise zayıflama sağlanarak uygun aralığa çekilmelidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.