3ü
Denizli
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    30.36
  • EURO
    32.97
  • ALTIN
    1985.0
  • BIST
    8487.2
  • BTC
    43506.093$

10 Mayıs Psikologlar Günü

10 Mayıs 2022, Salı 13:31
10 Mayıs Psikologlar Günü

Bugün psikologlar günü ama resmi bir geçerliliği yok. Aslında bu mesleğin bir yasası yok. Mesleki tanımı yok. Sınırları yok.  Hakları yok.

Evet, bugün ‘iç dökme’ sırası biz psikologlarda. Dünya sağlık örgütüne göre sağlık ‘’ sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.”  şeklinde tanımlanmaktadır. Ancak tam iyilik halinden bahsedilen sağlımızın ruhsal ayağı kırık çünkü bir meslek yasamız yok.

Mesleğimizin birçerçevesinin olmayışı maalesef alanımızın her geçen gün daha fazla talan edilmesine neden oluyor. Ehliyetsiz kişiler lisans eğitiminin ne olduğunun bir önemi olmadan sözde birkaç eğitim alarak kendini psikolog olarak tanıtabiliyor.  Denetleyen herhangi bir kurum olmadığı için bu durum yanlış uygulamalara sebepolarak pek çok olumsuzluğun yaşanmasına ve insanların sömürülmesine sebep oluyor. Ayrıca ruh sağlığı hizmeti tıpkı fiziksel sağlık gibi haktır ve bir yasamızın olmaması bu hizmete erişimi de zorlaştırmaktadır.

Bu noktada sizlere de birkaç şey düşüyor. Terapiye başlamak, bir ruh sağlığı uzmanından destek almak gibi bir düşünceniz varsa lütfen kapısını çaldığınız uzmanın lisans eğitimini sorun. Tatmin olmazsanız diplomasını görmek istediğinizi dile getirin. Emin olun eğer gerçek bir psikoloji lisans mezunuysa bunu duyduğuna sevinecektir.

Her yıl olduğu gibi bu yılda meslek yasamızın en kısa sürede çıkmasını, bir meslek tanımımızın olmasını ve haklarımızı istiyoruz.

Dilerim yasasız geçirdiğimiz son psikologlar günümüzdür. Mesleğimizin gerekli değeri görebildiği günlere…

10 Mayıs Psikologlar Günümüz Kutlu Olsun.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.